1 MART'a KADAR TÜM KARARLAR DURDURULDU

YAŞAR EYİCE

 

*- EN BÜYÜK SORUN

 

‘Ne olacak halimiz?’

Bu soruyu kendine ya da karşısındakine sormayan yok…

Şu pandemi sürecinde yaşananların karşısında halkın en fazla birbirine sorduğu soru bu?

Özellikle esnafa bir dokunuyorsun bin ah duyuyorsun, işitiyorsun…





Halkın yüzde 65’i işler yanlış yöne gidiyor, diyor…

Vatandaşa göre en büyük sorun işsizlik ve fakirlik…

Gelir adaletsizliğini ise bilmeyen yok…

Bu arada belirteyim;

Kurumlara ek vergi geliyor…

Artık bunu yandaşlar da düşünsün…

AKP’li Kayseri Belediyesi esnafa yüzde 50 indirim yaptığını açıkladı…

Meğer indirim belediyenin indirimi zamdan yaptığı indirim imiş…

Böylesini de belki ilk kez duyuyoruz…

Şark Kurnazlığında üzerimize yok değil mi?

Neyse sizi daha fazla üzmeden, İzmir Valiliğinin tatil sabahı (27 Şubat 2021) yaptığı resmi açıklamayı vereyim, böylece bazı soruların yanıtını öğrenmiş olursunuz:

 

*- PAZARTESİ BEKLENİYOR

 

‘Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında 1 Mart sonrasında yeni bir sürece girileceği ve bu süreçte salgının seyrinin il bazlı takibinin yapılarak uygulanacak tedbirlerin de buna göre belirleneceği kamuoyunun malumudur.

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunca belirlenen kriterlere göre yapılan değerlendirme çerçevesinde 4 ayrı risk grubu (düşük, orta, yüksek, çok yüksek) tespit edilerek bu risk gruplarına göre uygulanacak tedbir seviyelerinin Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde kararlaştırılabileceği değerlendirilmektedir.

İçişleri Bakanlığımızın 26 Şubat tarihli Genelgesiyle 1 Mart günü Sayın Cumhurbaşkanımız Başkanlığında toplanacak Kabine’de yeni kararlar alınıncaya kadar mevcut tedbirlerin uygulanmaya devam edilmesi gerektiği bildirilmişti.

 

*- GÖZLER ve KULAKLAR

 

Kabine toplantısında eğitim ve öğretime yönelik düzenlemeler de 4 ayrı risk seviyesine göre belirlenecek olup bu nedenle 1 Mart 2021 Pazartesi günü mevcut uygulamaya (15 Şubat’tan bu yana uygulanan; birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan tüm ilkokullarda, köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki resmi ve özel ilkokullar, ortaokullar ve imam hatip ortaokullarının bütün seviyelerinde ve tüm bağımsız resmi anaokulu ve özel eğitim anaokulları ile özel okul öncesi eğitim kurumlarında haftada 5 gün yüz yüze eğitim yapılması, 22 Ocak’tan beri uygulanan; 8 ve 12. Sınıf öğrencileri ile mezunlar için isteğe bağlı açılan destekleme ve yetiştirme kurslarının yüz yüze sürdürülmesi) devam edilecek ve alınan kararlar çerçevesinde yeni uygulamaya 2 Mart 2021 Salı günü itibariyle başlanabilecektir.

 

*- BEKLENTİ SÜRÜYOR

 

1 Mart 2021 Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar çerçevesinde her ilimizde içerisinde bulunulduğu ilan edilen risk grubu seviyesine dair belirlenen kurallara göre Hıfzıssıhha Kurullarımızca gerekli adımlar atılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.’

 

*- HESAP SORULMALI

 

Yerel seçimlerden bu yana belediyelerin ve başkanların yaptıkları açıklamaktan gına geldiğini birkaç kez belirtmiştim.

Genelde bilinçsizce ve kulaktan dolma bilgilerle, yeni şehir efsaneleri yaratanlar tarafından siyasi rant için ortaya atılan söylentilerin getirisi olur mu, bilmiyorum…

Bildiğim herkes olayları kendine göre yontuyor…

Şimdi de seçildiği günden bu yana şimşekleri bir şekilde üzerine çeken Aliağa Belediye Başkanlığı bir açıklama yaptı ve ‘Yıllardır devir teslim sürecinin uzaması, tesisin belirsizliği ve siyasi malzemeye dönüştürülmesi çabalarına karşı Konuyla ilgili İhale, Satınalma, Kabul ve devir işlemlerinin incelenmesi amacıyla İzmir Valiliği nezdinde gerekli başvurularda bulunulacaktır.’ denildi.

Konu şu:

AliağaYeni Mahalle’de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Aliağa Belediyesi arasında 10 Ekim 2012 tarihinde imzalanan protokol ile çok amaçlı bir spor salonu inşa ettirildi.

Ancak bu salon belediyede siyasi kadrolar değişince devir teslim töreni istenilen şekilde yapılmadı, sıradan bir iki belediye çalışanı ‘teslim aldım’ diye bir evrada imza attı.

Aliağa Belediyesi’nin iddiasına göre;Yerel seçimlerden 25 gün önce, 5 Mart 2014 tarihinde tamamlanmayan tesis için göstermelik açılış töreni düzenlendi.

Ama tesisi yapan Müteahhit firma ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında tesisin kesin kabulü 30 Eylül 2015 tarihinde, yani açılış tarihinden tam 1,5 yıl sonra yapılabilmiş!

Bu kısım beni ilgilendirmiyor…

Çünkü benzer durumları çok biliyor ve görüyoruz.

Pazartesi günü AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı inşaatı devam eden deprem inşaatları için ‘Resmi’ denilerek yeniden temel atma töreni yapılmadı mı?

Kaç zamandır müsabakaların yapıldığı Göztepe Gürsel Aksel Stadının ‘resmi açılışı’ yapılmadı mı?

Benim asıl dikkatimi çeken cümle şu:

‘... Ancak kesin kabul yapılmasına rağmen tesis daha açılmadan hatalı imalat ve mühendislik hataları nedeniyle Su basması, Çatı akması vb. gibi yapısal sorunlarla karşılaşmıştır.

Söz konusu yüklenici hataları ve yapısal mühendislik hata ve eksiklikleri nedeniyle tesis hiçbir zaman amacı doğrultusunda kullanılamamıştır.’

Bir bakıyorsunuz ‘Doktor hataları!’

Bir bakıyorsunuz; ‘Mühendislik hataları!’

Bir bakıyorsunuz; ‘Üretim hataları!’

Diplomalar nasıl alınıyor?

Ya da hangi üniversiteler vermiş, hangi öğretim üyelerinin, akademisyenlerin imzaları var?

Ya da hangi müteahhit yapmış?

Bence bundan böyle mutlaka bunlar da açıklanmalı…

Nasıl gururumuz Boğaziçini konuşuyor, neredeyse binbir yalan ile yerden yere vuruyorsak, hata yapan ve yaptıranları da ismen konuşalım ki, herkes adımını daha sağlam atsın…

Hiç unutmuyorum;

Bornova’dan Ankara asfaltı üzerinden Konak ya da Karşıyaka yönüne giderken, Sirgeli kavşağı yakınında uzun kuyruklar oluşması üzerine ‘Bu nedir?’ diyerek yapılması gerektiğini daha doğrusu trafik polislerinin ne şekilde kullanılması gerektiğini uzmanlardan öğrenerek yazmıştım.

Vali Bey ile Emniyet müdürü ile görüştüğümde bana aynı cümleyi kullandılar, ‘Mühendislik hatası var!’

Peki bu hatayı binlerce insan mı çekmeli?

Bunların hesabı kim olursa olsun sorulmamalı mı?

 

*-

 

 ***-

 

GÜNCEL

 

*- KONAK, AVRUPA PARTNER ÖDÜLÜNÜ ALDI

 

Konak Belediyesinin Avrupa Yerel Demokrasi Haftası Partner Ödülü’nü, Fransa'nın Strazburg kentinde, online olarak gerçekleştirilen törene katılan Başkan Abdül Batur aldı.

Avrupa Konseyi’nin en prestijli ödülleri arasında sayılan Avrupa Yerel Demokrasi Haftası Partner Ödülü’ne layık görülen Konak Belediyesine ödülü, online törenle verildi. Fransa'nın Strazburg kentinde ve pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştirilen törene, belediye binasındaki toplantı odasından bağlanarak katılan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, ödülü temsili olarak aldı.

 

*- “MUTLULUK VE SEVİNÇLE KARŞILIYORUZ”

 

Kongreye üye ülkelerin ve ödüle layık görülen kentlerin temsilcilerinin katıldığı törende bir konuşma yapan Batur, Konak’ı kültür, sanat, turizm ve sporda marka kent haline getirme ve bunu yaparken de katılımcı, halkla iç içe bir yerel yönetim modelini uygulama hedefiyle çalıştıklarını vurguladı. Batur, “Bu süreçte insan odaklı, toplumun her kesimine dokunan ve hem şehrimizde hem de ülkemizde fark yaratan, örnek gösterilen projeler ortaya koymuş olmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Konak denizi, havası, sosyal tesisleri, kültürel yapısı, sportif zenginliğiyle Türkiye'nin Avrupa'ya açılan penceresidir. Ortaya koyduğumuz yerel yöneticilik anlayışının, Avrupa Konseyi bünyesinde değer görmesini ve örnek gösterilmesini mutluluk ve sevinçle karşılıyoruz. Halka dokunan, toplumun her kesimini kucaklayan sosyal belediyecilik anlayışımız, bundan sonra da sürecek” dedi.

 

*- PARTNER KURULUŞ UNVANI ALDI

 

Konak Belediyesi, 47 ülkenin üye olduğu Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi tarafından verilen ödülü, 2020 yılında özellikle vatandaşların yönetimine katılmasının sağlanmasına, demokrasinin vurgulanmasına, sivil toplum örgütleri ve kamu kuruluşlarıyla işbirliği kurulmasına yönelik çalışmaları nedeniyle aldı. Belediyenin çalışmaları, 2020 için belirlenen “Yerel Demokrasi: Güven İnşa Etmek” ana teması altında incelenerek, değerlendirildi. İklim Krizi Sempozyumu, Demokratik Katılım Çalıştayı, Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri gibi birçok çalışmada sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket eden Konak Belediyesi’ne ödülü gençlere, dezavantajlı gruplara yönelik olarak yaptığı çalışmalar da getirdi.

Konak Belediyesi, hizmetleri değerlendirilen 204 belediye arasında, çalışmaları başarılı bulunan 20 belediye arasına girerek, Avrupa Yerel Demokrasi Haftası Partner Kuruluşu unvanını almaya hak kazanarak, ödüle layık görüldü.

 

*-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

 

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR