UĞUR MUMCU ÇEŞME'de de ANILDI

 



YAŞAR EYİCE

 

*- NEDENSE BİRLEŞEMİYORUZ!

 

24 Ocak 1993 yılında bombalı saldırı sonucu aramızdan koparılan Uğur Mumcu ve katledilen aydınlarımızı andığımız Adalet ve Demokrasi Haftası nedeniyle birkaç gündür tabii ki belli kişiler ve kurumlar tarafından açıklamalar yapılıyor.

Söylenen özetle şöyle:

‘Her yeni yılın ilk ayını, Ocak’ı hüzünle karşılıyor; katledilen gazetecilerimizin ve aydınlarımızın bıraktığı mirasa sahip çıkma sorumluluğuyla bu hüznün yerine umudu ve adalet arayışından aldığımız gücü koyarak, kayıplarımızı saygıyla anıyoruz.’

Konuyu biraz daha açarsak söylemler şöyle:

‘Bu yüzden Ocak, karanlığın değil aydınlığın;

Bu yüzden Ocak; yasın değil mücadelenin;

Bu yüzden Ocak; yılgınlığın değil özlemin adı oluyor.’

Bu arada bu isimler için bir anımsatma yapayım:

Metin Göktepe, Hrant  Dink, Uğur Mumcu, Çetin Emeç, Abdi İpekçi… Ve daha niceleri…

 

*- ADALET ve DEMOKRASİ

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca'nın yaptığı açıklama belki konuyu daha iyi anlamamıza ya da değerlendirmemize yardımcı olabilir.

‘24-31 Aralık Adalet ve Demokrasi Haftası’nda suikastlerle, bombalı saldırılarla yaşam hakkı elinden alınan nice aydınımızın katledilmesinin üstünden geçen onlarca yıla rağmen, hepimiz hala bu cinayetlerin aydınlatılmamış olmasının ağırlığını ve vicdan yükünü taşıyoruz. İnandıkları uğruna bedel ödetilen aydınlarımızın katillerinin ve azmettiricilerinin açığa çıkarılması için hepimiz birer adalet arayışçısı ve toplumsal hafıza anımsatıcısıyız.

Bombalı saldırıyla aramızdan koparılan araştırmacı-gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun, Atatürkçü Düşünce Derneği Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy’un, gerçeklerin ve aydınlanmanın izinde araştıran, soran, sorgulayan, üreten, cesaretle doğru bildiklerini savunan ve karanlık güçlerce katledilen bu ülkenin onurlu evlatlarının yeri doldurulamaz, anıları silinemez, katillerinin izi kaybettirilemez.

Yaşasalardı yine inatla ve cesurca yazmaya, paylaşmaya devam edecek olan kıymetli kalemlerin öngörüleri, bugün hala yol gösteriyor.

Gücünü gerçeklerden alanların karşısında pusuya, hainliğe, cellatlığa, tetikçilerin ardında sığınanların acziyeti her fırsatta kendini gazetecilere yönelik saldırılarla açığa çıkarıyor.

Bugün, ifade ve düşünce özgürlüğüne tahammülü olmayanların söylemlerinden, hukuksuzluğa sığınan girişimlerinden beslenenler, onurlu ve dimdik gazetecilere baş eğdiremeyeceğinden habersiz korku iklimi yaratmaya hizmet ediyor.’

 

*- YILMAZ SAVUNUCULAR

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca şöyle devam ediyor:

‘Geçmişte olduğu gibi bugünde ve gelecekte de halkın düşmanı olanlara karşı gerçeğin izcisi, Atatürkçülüğün yılmaz savunucuları olan Uğur Mumcular, Muammer Aksoyların aydınlattığı yolda yürüyor, unutmadığımızı, unutturmayacağımızı bir kez daha hatırlatıyoruz.

Pandemi nedeniyle bu yıl Uğur Mumcu’yu katledildiği sokakta, tüm dostlarıyla birlikte yan yana anamıyor olsak da 24 Ocak akşamı saat tam 20:00’de UMAG’ın çağrısıyla, dünyanın her neresinde olursak olalım, ‘Uğur Mumcu ve aramızdan ayrılan tüm aydınlar için bir mum da sen yak!’ diyerek anmaya davet ediyorum.

 

*-  OKUDUNUZ

 

Dünkü yazımın başlığı ‘erken seçime doğru’ idi…

Şöyle demiştim:

‘Kim ne derse desin, 2023’den önce, hatta bu yılın içinde mutlaka, ne ad verilirse verilsen ‘seçim’ olacak…

Biliyorsunuz, ‘Başkanlık dönemi’ ile birlikte artık ‘erken seçim’ cümlesi kullanılmıyor.

Neyse bu sorun değil..

Usta gazeteci Murat Eştürk’ün ‘En geç bu yılın sonbaharına kadar bir dönemde seçim olacak!’

Tabii ki buna karar verecek olan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan…

‘Buna neden inanıyorum, söyleyeyim;’ diyerek AKP’den örnekler vermiştim.

 

*- 18 YILDIR!

 

Bugün bir iki örnek daha vermek istiyorum…

Takipçiler biliyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Ödemiş ve AKP’li Bayındır’da  büyük atılımlara imza attı.

Ve bunlara da görevli olduğunu sandığım AKP İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar kendine göre hemen yanıt verdi.

AKP olarak tıpkı 18 yıldan buyana olduğu gibi bundan sonra da toplumun bütün kesimleri ile birlikte çiftçiler ile tarım ve hayvancılığa destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.

Kırkpınar, ‘Soyer’in hiç anlamadığı konu ve alanlarla ilgili reklam adına yaptığı açıklamaları dikkate almıyor kayda değer bulmuyoruz. Ancak siyaset sebebimiz olan milletimize, çiftçimize ve köylümüze yönelik yapılan çalışmaları anlatmaya ve onlar için en iyisini yapmaya devam edeceğiz’ ifadelerini kullandı.

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanının her zaman olduğu gibi parti politikası gereği ezbere ve hiç araştırma yapmadan konuştuğunu kaydeden Kırkpınar, AKP hükümetleri döneminde tarıma ve çiftçiye verilen desteklerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Şöyle biraz geriye gitsek hiç böyle anında yanıtların verilmediğini ve hatta kulak arkası edildiğini biliyoruz.

Bu arada belirteyim;

Son anketlere göre Cumhur ittifakına destek yüzde 34,5’a düşmüş görünüyor.

Yüzde 50’nin üzerinden bu orana, rakama düşmek ne anlama geliyor…

Söyleyeyim:

Seçimler tehlikede!

 

*- TECRÜBELİ SİYASETÇİ

 

CHP’li başkanlardan bazıları da boş durmuyor…

Örneğin Konak Belediye Başkanı Abdül Batur gibi…

Bir iki söz de kendisinden edelim:

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Cumhurbaşkanlığı kararı ile belediyelerin devlete olan borçları karşılığında yapılan kesintilerde İller Bankası paylarında artışa gidilmesi, yerel yönetimleri iş yapamaz hale getireceğini savundu.

 

 

 

 

 

 

 

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, borçlu belediyelerin İller Bankası paylarındaki kesintilerin arttırılmasını eli kolu bağlı belediyelere yol açacağını söyledi.

21 Ocak tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Büyükşehir Belediyeleri, ilçe belediyeleri ve bunlara bağlı kuruluşların borçlarına karşılık genel bütçe gelirleri karşılığında ayrılan paylarda değişikliğe gidildiğini belirten Başkan Abdül Batur, kararın belediyeleri zor durumda bırakacağına dikkat çekti.

Haberin detaylarını okumuşsunuzdur.

Benim dikkatini çekmek istediğim nokta belirttiğim gibi bunlar hep ‘erken seçim’ hazırlıkları ve halkın oylarını buna göre değerlendirmesi için.

Hep söylüyor ve dikkat çekmeye çalışıyorum..

İşte bir başka örnek;

 

*- SÖZDE ELEŞTİRİ

 

AKP Konak İlçe Başkanı Mehmet Sait Başdaş Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’u Yapımı yılan hikayesine dönen Çınartepe spor salonunun ne olacağını sordu.

Bölge halkını sürekli ziyaret eden Başdaş, ‘vatandaşlarımız 8 ayda bitmesi gereken spor salonunu  üç buçuk yılda bitiremeyenler Gültepe’yi kentsel dönüşüme nasıl sokacaklar diye bize soruyorlar’ dedi.

Üç buçuk Yılda Spor Salonu Yapamayalar Gültepeyimi dönüştürecekler

Konak Belediyesi, 2017 Yılında Çınartepe mahallesindeki 38084 Ada ve 1 parselde bulunan alan için spor salonu ihale çıkılmış ve 8.420.000 TL bedel ile özel bir şirkete verilen ihalenin %50’si İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmıştı. 

Konak Belediyesi’ne yapım maliyeti 4.210.000TL olan ve 19.09.2017’de başlayıp  8 ayda tamamlanması planlanan projenin aradan geçen 3.5 yılda henüz bitmemesine AKP Konak İlçe Başkanı M. Sait Başdaş’ tepki gösterdi.

Aslında bu sorunun muhatabı herkesin bildiği gibi CHP’li Konak Belediye Başkanı Abdül Batur değil..

Ne yapılmalı?

AKP Meclis Grubu ‘devlette daimiliği’ anımsatıp toplantıda, ‘Biz de destekliyoruz, bu salon bitirilmelidir!’ diyerek yerel yönetime destek çıkmalılar.

Laf olsun, ya da karar vericilere şirin görünmek için ezbere konuşmamak çok daha yararlı olur, diye düşünüyorum…

 

***-

 

GÜNCEL

 

*- UĞUR MUMCU, ÇEŞME'DE, HEYKELİ BAŞINDA ANILDI

 

24 Ocak 1993 yılında, Ankara'da, aracına konulan bomba ile katledilen araştırmacı gazeteci, yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 28. yıldönümünde, Çeşme'de, Uğur Mumcu Parkı'ndaki heykeli başında anıldı.

 

Pandemi önlemleri nedeniyle kısıtlı katılımla yapılan anma törenine, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, CHP Çeşme İlçe Başkanı Sait Kavasoğullar, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Şeniz İridere, CHP Gençlik Kolları Başkanı Simge Dura, Atatürkçü Düşünce Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Mehmet Bilgiç, Emekli-Sen Çeşme İlçe Başkanı Ayşe Kırındı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu, Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

..

*- "KENDİ KİRLİ DÜZENLERİNİ BİZLERE DAYATMAYA ÇALIŞTILAR"

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan anma töreninde bir konuşma yapan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, "Araştırmacı gazeteci, yazar Uğur Mumcu'yu, kalleş bir saldırı sonucu aramızdan ayrılışının 28. yıldönümünde saygıyla ve özlemle anıyoruz. Kemalisr devrimlerle başlayan ulusal aydınlanma sürecimiz, en başından itibaren karanlıktan beslenen gerici bir güruhun daima hedefinde olmuştur. Bu örümcek kafalı kitle, düzenledikleri hain saldırılarla, ulusal birliğimizi bozmaya, Atatürk aydınlanmasına engel olmaya, korku ve sindirme çabalarıyla, kendi kirli düzenlerini bizlere dayatmaya çalışmışlardır. Yaptıkları hain saldırılarla bizlerden kopardıkları Asteğmen Kubilay'ın, Ahmet Taner Kışlalı'nın, Muammer Aksoy'un, Bahriye Üçok'un, Uğur Mumcu'nun ve nice devrim şehidimizin, hepsinin ortak ideali; çağdaş, laik, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti, hepsinin yol haritası da; bizleri bu hedefe ulaştıracak Atatürk Devrimleri'ydi" diye konuştu.

 

*- ‘YILMADAN, YORULMADAN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

 

Belediye Başkanı Oran, konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Dün olduğu gibi bugün de, Atatürk'e, İsmet Paşa'ya, Kemalist Devrimler'e düşman zevat, zaman zaman sözle, zaman zaman cesaret edebildikleri kadar eylemlerle, türlü maskelerin ardına saklanarak, Cumhuriyet'e saldırmaya devam ediyorlar. Ancak kimsenin şüphesi olmasın ki, daha ilkokul sıralarında 'varlığını Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığına armağan' eden bizler, Uğur Mumcu'lar gibi aydınlık yarınlara olan inancımızla, yılmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü bizler Cumhuriyetçiyiz. Bizler laikiz. Anti Emperyalistiz. Tam bağımsız Türkiye'den yana, özgürlükçü, insan hakları savunucusuyuz. Bizler terörün karşısında, yobazların, hırsızların, vurguncuların düşmanıyız. 'Vurulduk ey halkım, unutma bizi' diyen Uğur Mumcu'yu, devrim şehitlerini asla unutmayacağız. Laik, tam bağımsız Türkiye hedefimizden, Mustafa Kemal'in yolundan bir adım bile sapmayacağız. 'Ekilir ekin geliriz / Ezilir un geliriz / Bir gider, bin geliriz / Beni vurmak kurtuluş mu / Kör olasın demiyorum / Kör olma da gör beni' Yaşasın Kemalizm! Yaşasın çağdaş, laik, tam bağımsız, demokratik Türkiye Cumhuriyeti."

 

*- ‘HER DÖNEMDE, KARANLIKLARI AYDINLATAN BİR IŞIK OLACAKTIR’

 

CHP Çeşme İlçe Başkanı Sait Kavasoğullar da yaptığı konuşmada, laik, demokratik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yılmaz savunucusu, araştırmacı gazeteci, yazar Uğr Mumcu'yu, aramızdan ayrılışının 28. yıldönümünde, bir kez daha özlemle andıklarını belirterek, "Yaşamını toplumun gerçekleri öğrenmesine adayan, gerçeklerin ve doğruların üzerine korkusuzca giden Uğur Mumcu, özgürlüğün simgesi, Cumhuriyet'in sesi olmuştur. Onun aydınlık fikirleri, savunduğu ve inandığı değerler, laik Türk Milleti'nin aklında ve yüreğinde sonsuza dek var olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, başarılı çalışmalarıyla Türk halkında derin izler bırakan, yurtsever, cesur ve aydınlık kalem, Cumhuriyet'i, bağımsızlığı, özgürlüğü ve hukukun üstünlüğünü savunan Uğur Mumcu'yu, katledilişinin 28. yıldönümünde saygı ve özlemle anıyor, arkasından nice Uğur'lar yetiştiğini görerek, karanlığa asla geçit vermeyeceğimizi ilan ediyorum. Şunu herkes çok iyi bilsin ki; her dönemde, karanlıkları aydınlatan bir ışık olacaktır" diye konuştu.

*-

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR