DENİZLERDE DE GÜÇLÜ OLMALIYIZ

 









YAŞAR EYİCE

*-

*- KORSANLARA… HARAMZADELERE…

 

Bedrettin Bey hafta içindeki olayı şöyle anımsatıyor:

‘Korsanlar 15 Türk denizciyi esir alıyorlar!’

Mozart isimli bir Türk gemisi, Nijeryalı korsanların saldırısına uğruyor!

Olacak iş mi?

Sonra şöyle devam ediyor:

Ufkumda, ‘Türk tarihinin ilk donanmasını oluşturan;

İlk Türk amirali Çaka Bey (Ö. 1092) canlandı!

Umur Beyler, Karamürseller, Piri Reisler…

Denizleri küffara mezar eden Trablusgarp fatihi, Turgut Reisle…

Kemal Reisler, Burak Reisler, Salih Reisler…

Piyale Paşalar, Oruç Reisler, Murat Reisler, Seydi Ali Reisler…

Denizcilik Tarihimizin Piri, Barbaros (Hızır) Hayrettin Paşalar…

 

*- GÜÇLÜ OLMAYA MECBURUZ

 

21 asırda, Doğu Akdeniz’de Hâkimiyet Mücadelesi…

O mücadele tarihin derinliklerine doğru akıp gider…

‘Sen Jan Şövalyeleri!’ o mücadelenin başını çekerler!

Rodos’ta, Malta’da, Kıbrıs’ta yuvalanan bu, ‘Haramzadeler’

Akdeniz’de Türk Gemilerine pusu atarlar!

Lala Mustafa Paşa’nın 1571 Yılında Kıbrıs’ı Fethi…

Bu Fetih, ‘Akdeniz’in güvenlik ve emniyeti içindir!’

Çaka Bey’in yaşadığı 11 asırla, 21. Asır arasında;

Zihniyet olarak, ‘Değişen fazla bir şey yoktur’

O günlerde de, bugünlerde de, ‘hâkimiyet mücadelesi!’

Sonuç;

Bu coğrafyada, ‘haklı’ ve de ‘güçlü’ olmaya mahkûmsunuz!

 

*- 16 SAAT GÖÇÜK ALTINDA KALDI

 

İzmir’in Seferihisar İlçesi açıklarında meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde, alışveriş yapmak için girdiği mağazanın yıkılmasıysa göçük altında kalan ve 16 saat sonra kurtarılan 37 yaşındaki Gülçin Aykut Yaralı son depremzedenin de taburcu edildiğini söyleyen Rektör Budak, Covid pandemisi ve deprem sürecinde Egeli sağlık çalışanlarının üstün bir gayret gösterdiğini dile getirip kendilerine teşekkür etti.

Depremde yaralanıp tedaviye alınan yaralılardan sonuncusu olan Soykan’ın tedavisi tamamlandı ve taburcu edilmesine karar verildi.

 

*- HANGAR MİMARLIK MÜZESİ OLUYOR

 

Konak Belediyesi, tarihi Kemer Tren İstasyonu’nun hangar binasını, İzmir Serbest Mimarlar Derneği ve Mimarlar Odası İzmir Şubesiyle birlikte restore ederek, mimarlık müzesine dönüştürecek ortak hizmet protokolünü, Konak Belediyesi Basmane Semt Merkezi’nde düzenlenen törenle imzaladı.

Protokole Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Serbest Mimarlar Derneği (İzmir SMD) Başkanı Hüseyin Egeli ile Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman imza attı.

 

*- SEYYAR MECLİSİ’NE KATILDI

 

CHP İl Başkanı Deniz Yücel ile İl Başkan Yardımcıları Ahmet Yıldız ve İrfan Yelis İzmir Seyyar Satıcılar Derneği’nin Varyant’taki binasını ziyaret edip, Meclis toplantısına katıldı. İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı ve Meclis Başkanı Evren Laçin ile Seyyar Esnaflar Meclis’i üyeleri tarafından karşılanan parti yöneticileri, zor şartlarda çalışan seyyar esnafının yanında olacaklarını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi ve kentteki belediyeler olarak sokak satıcılarının ihtiyaçlarını ve taleplerini karşılamak üzere gerekeni yapacaklarını belirten Yücel, Türkiye koşullarında seyyar satıcılığın başlı başına zorlu olduğunu, bu zorluğu bir de engellerle daha da zorlaştırmamak gerektiğini kaydetti.

Bugün sadece İzmir’de 200 bin sokak satıcısı bulunuyor.

Bu da en az 800 bin kişinin bu işten karnını doyurması demek.

Eğer bu 200 bin kişiye ‘size iş yaptırmayız’ denilirse bu kişiler işsiz kalır, evine ekmek götüremez.

Seyyarlar, ‘Biz zabıtayla kovalamaca yaşamak istemiyoruz. Devletimize vergi, belediyemizi işgaliyemizi verip güvenceye kavuşalım. Örneğin pazaryerleri haftada bir gün ikinci el eşya satıcılarına ayrılabilir.’ diyorlar.

 

*- KARABAĞLAR’DA ‘YERİNDE’ YAPILANDIRMA

 

7256 sayılı yasa kapsamında borçlarını yapılandırmak isteyen vatandaşların Karabağlar Belediyesi’ne başvuruları yoğun olarak devam ediyor.

Ayrıca yapılandırma için hizmet binalarına gelemeyecek durumda olan vatandaşlara, evlerine kadar gidilerek yardımcı olunuyor.

Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında uygulanan kısıtlamalar nedeniyle, 65 yaş üzeri vatandaşlar belirli saatler dışında evlerinden çıkamıyor. Ayrıca risk grubundaki hasta vatandaşlar da benzer gerekçelerle evlerinde kalmayı tercih ediyor. Karabağlar Belediyesi, bu durumdaki ve yapılandırma isteyen vatandaşları, pandemi önlemlerine uyarak evlerinde ziyaret ediyor.

414 78 71 ve 414 78 52 numaralı telefonları arayan vatandaşların evlerine giden ekipler, başvuru dilekçelerini alıyorlar.

Daha sonra yapılandırmasını yapım ödeme planına ilişkin belgeyi vatandaşlara teslim ediyorlar.

 

*- FOÇA’DA ‘HARRIER’E KAMU DAVASI

 

31 Ağustos 2018 tarihinde İzmir’in Foça ilçesi sahillerinde denize döktüğü petrol artıkları çevre faciası yaratan Palau bayraklı ‘Harrier’ isimli kuru yük gemisi hakkında açılan savcılık soruşturması tamamlandı. Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘İnsan veya hayvanlara zarar verecek şekilde çevreyi taksirle kirletmek’ suçundan gemi donatanı ve kaptanı hakkında Aliağa 2.Asliye Ceza Mahkemesinde kamu davası açıldı.

31 Ağustos 2018 tarihinde sahil önce ağır bir koku sonra  fuel oil kaplandı.

Rüzgarın da etkisiyle denizdeki kalın petrol tabakası Yeni Foça kıyılarına kadar uzandı. 

Yüzü aşkın kişi ve araçlarla günler süren sahil temizleme çalışmaları başlatıldı. 

Fuel Oil’in Palau bandıralı ‘Harrier’ isimli kuru yük gemisi tarafından denize döküldüğü tespit edildi. Vatandaşlar ve çevre gönüllüleri duruma tepkilerini sahilde toplanarak verirken, kirletenler hakkında, çevre gönüllülerini  temsilen Gazeteci Mustafa Feyzi Hepşenkal adına Av Senih Özay, Av Murat Fatih ülkü, Av Ahu Tahmilci tarafından Foça Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

Ayrıca Foça Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açıldı.

Denizi kirlettiği kesinleşen Palau Bayraklı ‘Harrier’ isimli gemiye Çevre Kanunu’nunca 1 milyon 644 bin 742 TL idari para cezası kesildi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca da ‘Denizde yapılan temizlik çalışmalarının yaklaşık 15 milyon TL tutarındaki tüm masrafı geminin ait olduğu firma karşılayacaktır’ açıklamasında bulunuldu.

 

*-

 

Vali Andrew Cuomo, New York’taki restoran ve barların kapalı mekanlarının yüzde 25 sınırlı kapasiteyle 14 Şubat’tan itibaren yeniden açılacağını açıkladı.

Vali Cuomo, New York’ta restoran ve barlar, Sevgililer Günü'nde yeniden açılacak, şimdi rezervasyon yaptırabilir ve akşam yemeği planı planlayabilirsiniz’ dedi.

Kentteki restoran ve bar işletmelerine göre ise bu karar, yeterli değil.

Restoran, bar ve kafelerin birliği olan ‘NYC Hospitality Alliance’ın direktörü Andrew Ridge kararı eleştirdi.

Ridge, iki hafta sonra kentteki işletmelerin iç mekanlarında yüzde 25 kapasite limitiyle izin verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

 

*-

 

***-

 

*- İZDENİZ’de TARİFE VE ÜCRET DEĞİŞİKLİĞİ

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ Genel Müdürlüğü, pandemi sürecinde yüzde 50’den fazla düşen yolcu sayısı nedeniyle körfez içi sefer saatlerini yeniden düzenledi.

Ekonomik gereklilikler nedeniyle araba vapuru ücretlerinde artışa gidilirken; indirimli saat uygulamasına da son verildi. Yeni tarifeler, 1 Şubat Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ Genel Müdürlüğü, pandemi sürecinde yüzde 50’den fazla düşüş gösteren biniş verileri ışığında körfez içi sefer tarifelerini revize etti.

 

*-

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR