BAYRAKLARIMIZI ASMAYI SAKIN UNUTMAYALIM

 



YAŞAR EYİCE

 

*- 30 Ağustos tarih yazdı

 

Genelde her yıl beğendiğim bir sözle girerim yazıma…

Rotaryenler bu kez benden önce davranıp, afiş bile yaptırmışlar…

Günün hatta ayın sözü şu:

‘Tarih bütün zaferleri yazar ama; bazı zaferler TARİH YAZAR!’

Devam eden pandemi ileri sürülerek toplu kutlamalar yasaklandığı için törenler yapılamıyor.

Ama Türk Ulusu’nun Milli Mücadele sürecindeki en büyük adımı olan, Büyük Taarruzun zaferle sonuçlandığı bayramın 98. yılını, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle andıkları, milli mücadeleyi anlatan kutlamalar hemen her evde yapılıyor.

Zafere giden yolda inanmış bir milletin 30 Ağustos 1922 yılında kazandığı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki en önemli zafer olan bu günü ve haftası Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve vatan uğruna canını feda etmiş tüm şehitlerimizi saygıyla anarak Büyük Zaferin 98. Yılını yürekten gelen coşku ile kutluyoruz.

Kurtuluş savaşı bir destandır. 30 Ağustos Başkumandanlık Meydan Muharebesi ve 30 Ağustos Zafer Bayramı Atatürk ve Türk Milletinin emperyalizme karşı kazandığı bir zaferdir.

Dünya’da 140’a yakın ülkede Atatürk heykeli vardır ve hepsinin de  verdiği mesaj ‘Yurtta Barış, Dünya’da Barış’ tır.

Atatürk bu zaferi Lozan Barış Antlaşmasıyla taçlandıracak ve bir milletin yeniden doğuşu olan bu zafer ve büyük Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan ilk taarruz muharebesi olarak tarihteki yerini alacaktır.

Zafer ‘Zafer benimdir’” diyebilenindir,

Başarı ise ‘Başaracağım’ diye başlayarak sonunda ‘başardım’ diyebilenindir.

Tarih bütün zaferleri yazar ama bazı zaferler tarih yazar.

Bu arada bir noktaya daha dikkat çekmek istiyorum:

‘30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun’ şeklinde konuşan yürekten söylemektedir.

Bazıları ise belki beklentiden, belki gizlenmekten, belki çekinceden, ya da değişik bir düşünceden, ‘Zafer Bayramı kutlu olsun!’ diye soğuk bir şekilde kutlama yapıyorsa anlayın ki o bizden değildir…

Tabii bunu bilinçli bir şekilde yapan, nedense bir şekilde Türk Bayrağını asmayı unutan ya da unutturanlar için söylüyorum…

Hemen her milli bayramımızda da ‘Bunlara dikkat!’ çekmeyi kendimde görev olarak kabul ediyorum.

 

*- Aynı heyecan ve gurur

 

Evet; 26 Ağustos’ta başlayıp 30 Ağustos’ta tarihimize altın harflerle yazılan, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi Zaferi’ni, 98. yıldönümünde aynı heyecan ve gururla kutluyoruz.

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle yayınlanan mesajlarda da belirtildiği gibi;

30 Ağustos; tarihe karışmış olduğu ilan edilen bir milleti yeniden vatan toprağına ve bağımsızlığına kavuşturan bir zafer olmasından öte, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ anlayışına giden yolun anahtarı, cumhuriyet, demokrasi, modern bir hukuk devleti ve güçlü bir ekonomi olmanın da miladıdır.

Öyle ki; bu zaferin önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!’ sözü, İzmir’de başlayan Anadolu’nun işgal sürecinin yine İzmir’de, tam bağımsızlıkla son bulmasını sağlamış ve Cumhuriyetimize ulaşan aydınlık yolu açmıştır.

 

*- Zorlu süreç

 

Bir asrı geride bırakırken; dünya genelinde askeri, politik, teknoloji ve ekonomi alanında yaşanılan strateji savaşlarının, kutuplaşmaya ve gerginliklere sebep olduğunu biliyor ve görüyoruz.

Bu süreç yeni bir dönüşümün de kapılarını aralıyor.

Pandemi, bu süreci daha da hızlandırdı.

2023 yılına yaklaşırken, bu zorlu süreçten güçlü çıkabilmek ve mevcut dönüşüme ayak uydurabilmek için; kadınıyla, erkeğiyle, köylüsüyle, zenginiyle, yaşlısıyla, genciyle her mezhepten vatandaşıyla emperyalist güçlere karşı kazanılan büyük zaferin mücadele azmine ve birlikteliğine yeniden ihtiyaç duymaktayız.

O nedenle, dünya liderlerinin saygıyla önünde eğildiği, ismi karşısında hayranlık duyduğu Atatürk’ün büyük dehası etrafında toplanan mücadele ruhunun gücünü bizlere yeniden hatırlatan, 30 Ağustos Zafer Bayramı’mız kutlu olsun.

‘Eşsiz güzellikteki vatanımızda hep birlikte nice zaferlere…’ diyoruz.

Tek bir saniye dahi düşünmeden hayatlarını bu zorlu ve meşakatli yola adayan, imkânsızı başaran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle ve şükranla anıyoruz.

Ruhları şad olsun.

 

 

***-

 

GÜNCEL

 

*- Vali Köşger ‘Saat 21.00’de!’ diyor

 




İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, 30 Ağustos Zaferinin 98. yıldönümünde, sosyal medya hesabından İzmirli hemşerilerini zafer coşkusunun daha büyük yaşanması için evlerinin cam ve balkonlarında şanlı al bayrağımız eşliğinde saat 21.00’da İstiklal marşımızı okumaya davet etti.

30 Ağustos günü milletçe büyük Zaferi bir bayram olarak kutlamanın gurur ve coşkusunu hep birlikte yaşayacaklarını belirten Vali Köşger, İzmirli hemşerilerine sosyal mecradan şu ifadelerle seslenerek, ‘Değerli İzmirli Hemşehrilerim; ‘TarihSeninZaferSenin’ 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda birlik ve beraberliğimizi bir kez daha göstermek için tek yürek olma zamanı... 

Bu yıl Pandemi nedeniyle etkinlik anlamında kısıtlı fakat ruh ve heyecan noktasında en üst seviyede kutlayacağımız 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda İzmirli hemşerilerimizi evlerinin camlarına ve balkonlarında şanlı al bayrağımızla birlikte saat 21.00 da İstiklal Marşımızı okumaya davet ediyorum’ ifadelerini kullandı.

 

*- İzmir’de 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı bir dizi etkinlikle kutluyor. Kutlamaların ilk adresi Cumhuriyet Meydanı olacak. Sabah 09.30’da çelenk koyma etkinliğiyle başlayacak program 10.30’da Kadifekale Şehitliği’ndeki törenle devam edecek.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Cumhuriyet Halk Partisi’nin Cumhuriyet Meydanı’ndaki çelenk törenine katıldıktan sonra bando eşliğindeki üstü açık otobüsle kentte 30 Ağustos Zafer Turu’na çıkacak ve halkı selamlayacak.

Saat 17.00’de ise Gündoğdu Meydanı’nda ‘Zafer HavaFest’20’  adıyla uçuş gösterisi var. 10 paramotorun katılımıyla yapılacak Uçuş Korteji ve Hava Gösterisi ile sivil havacılık ve havacılık sporları konusunda farkındalık yaratmak hedefleniyor.

Hava durumuna göre Bostanlı Deniz Deltası’ndan kalkacak paramotorlar, kortej düzeninde sahil hattını takip ederek Gündoğdu Meydanı’nda gösterilerini sergileyecek. Kortej Üçkuyular Vapur İskelesi’ne kadar devam edecek. Gösteri Körfez kıyılarından ve evlerin balkonlarından izlenebilecek.

Büyükşehir Belediyesi, Büyük Taarruz’un başladığı 26 Ağustos’ta başlattığı Zafer Bayramı kutlamalarını 9 Eylül tarihine kadar sürdürecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kişisel sosyal medya hesaplarından #Dumlupınardanİzmire etiketiyle İzmir’in kurtuluş günü 9 Eylül’e kadar yaşanan önemli gelişmeleri aktarmayı sürdürecek.

 

30 Ağustos kutlamaları Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nin (APİKAM) “Adım Adım Zafere" sergisi ile devam edecek. Sergi Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasından İzmir’in kurtuluş günü 9 Eylül 1922’ye kadar yaşananları tarihsel belgeler, görseller, haritalar ve gazete haberleri ile anlatacak.

 

*- Bornova’da 30 Ağustos’a tedbirli kutlama

 

Bornova, Kurtuluş Savaşı ve Türk Tarihi’nin en önemli zaferlerinden olan Büyük Taarruz’un 98. yıldönümünün coşkusunu koronavirüs önlemleri çerçevesinde Belediye meclis üyeleri ve bürokratların katılacağı, Bornovalının ise evlerinin balkonlarından eşlik edeceği fener alayı ile yaşayacak. 

Bornova Viyadükleri altından saat 20.00’da başlayacak kortej geçişi, Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda sona erecek.

Mustafa Kemal Caddesi Ayyıldızlı bayrağımızın renklerine boyanacak. Sosyal mesefa kuralarına uygun şekilde katılımcıların maskeli şekilde yer alacağı kortejde efeler en önde yürüyecek.

Vatandaşlar, kendilerini selamlayacak Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ile meclis üyeleri ve bürokratlarına ellerinde Türk Bayrakları ile balkonlarından eşlik edecek.

Bornovalılar, Bornova Belediyesi’nin dağıttığı bayraklarla Bornova Belediye Bandosu’nun çalacağı zafer şarkıları ve marşlarını hep bir ağızdan söyleyecek.

 

*- ‘Coşkuyu yüreğimizde yaşıyoruz’

 






Ayvalık, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü büyük bir tutkuyla seven, ilkelerinden taviz vermeyen, O’nun kısa sürede yaşama geçirdiği devrimlerine sahip çıkan bir kent.

30 Ağustos Zafer Bayramı'nı coşkuyla kutlamak ülkemizin genelinde olduğu gibi Ayvalık’a da çok yakışır. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bir dönemi bitirip, yeni bir dönemi başlattığı hareketin adıdır 30 Ağustos.

Mustafa Kemal Atatürk, Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni, sadece vatanı kurtarmak değil toplumu her şeyiyle ayağa kaldırmak, ilerletmek ve geliştirmek için o zahmetli yola koyuldu.    

O derin, zahmetli ama bir o kadar da sevgiyle, inançla, kararlılıkla, vatan, toprak aşkıyla sürdürülen yolculuğu anlamak, defalarca hatırlamak ve hiçbir zaman unutmamak için en güzel günlerden biridir 30 Ağustos.

Ayvalık’a geldiği 13 Nisan 1934 tarihinde Ata’sına sahip çıkan Ayvalıklı hemşehrilerim 98’inci yılını kutlayacağımız 30 Ağustos’ta da Türk bayraklarıyla, Atatürk posterleriyle aynı coşkuyu Ayvalık’tan ülke geneline ve tüm topluma yansıtmayı bir borç biliyor.

Ayvalık Belediyesi’nin duyurusu şöyle:

‘Teknelerimize binecek vatandaşlarımız, Alibey/Cunda Adası iskelesinden saat 19.45'te, Ayvalık iskelesinden saat 20.30'da binebilirler.

‘Sosyal mesafeye ve maskelerimizi takmaya dikkat ediyoruz.’

 Havai fişek atmadan, Ayvalık ile Cunda arasında 30 Ağustos'u tüm coşkumuzla kutluyoruz.

 

*-  ‘Zafere Giden Yolculuk’

 

Karşıyaka’da Bostanlı Sanat Galerisi’nde Selami Torun’dan ‘Zafere Giden Yolculuk’ sergisi 30 Ağustos’ta açılacak.

Torun yıllardır üzerinde çalıştığı göz nurum dediği bu özel koleksiyonunu İzmirli sanatseverlerin beğenisine sunmaya hazırlanıyor.

30 Ağustos Özel Sergisi ‘Zafere Giden Yolculuk” 30 Ağustos – 9 Eylül tarihleri arasında Bostanlı Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşacak. Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş.’nin organize ettiği sergide 32 adet farklı çalışma bulunuyor.

Selami Torun’un kendine has yorumuyla yeniden hayat verdiği resimler uzunca bir uğraşın ürünü.

 

*- Gemiler bisikletliye 5 kuruş

 

İzmir’de 1 Eylül’den itibaren bisikletli yolcular deniz ulaşımından sadece 5 kuruş ödeyerek yararlanabilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ’in iç körfez seferlerini kapsayan uygulamayı kentte motorlu taşıt trafiğini en aza indirme hedefi doğrultusunda başlatma kararı aldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Tunç Soyer’in bisikletli ve yaya ulaşım vizyonu doğrultusunda tarihi bir karara imza attı. Kent içi motorlu taşıt trafiğini en aza indirme stratejisine uygun olarak, iç körfezde sefer yapan gemiler, bisikletli yolculara 5 kuruşa hizmet verecek. İZDENİZ Yönetim Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda, 1 Eylül’den itibaren yolculu ön işletme seferleri başlayacak.

 

*- Yağmurlu havalarda branda hizmeti

 

İZDENİZ yönetimi, bisikletli yolculara daha iyi hizmet verebilmek için gemilerdeki bisiklet bağlama kapasitelerini de artırdı. Arabalı vapurlarda toplam 195, katamaranlarda ise toplam 51 adet bisiklet park yeri hazırlandı. Kullanım yoğunluğuna göre arabalı vapurlarda ileride kapasite daha da artırılabilecek. Yağmurlu havalarda tüm bisikletlilere branda hizmeti de verilecek.

 

*-

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR