ALMANLAR'DAN HAYIR YOK!









YAŞAR EYİCE

 

*- İleriye kaldı!

 

Kurban Bayramı’nı kutluyor, başarı sağlık ve esenlikler diliyorum.

kurallara uyalım, olağanüstü koşullar nedeniyle; saygıyla el öpmeyi, sevgiyle sarılmayı bu kez erteleyeceğimiz Kurban Bayramı’nı kutluyor, başarı sağlık ve esenlikler diliyorum.

 

*- Uyarısını kaldırmadı

 

Almanya Dışişleri Bakanlığı, 130 ülkeye seyahat uyarısını 31 Ağustos’a kadar uzattı.

Seyahat uyarısı yenilenen ülkeler arasında Türkiye de var.

Seyahat uyarılarının, hijyen önlemleri, temas izleme, test kapasitesi ve şeffaf verilerin bulunup bulunmamasına göre verildiği açıklandı.

Corona virüsü sebebiyle Türkiye’ye turist yollamama tavsiyesinde bulunan Almanya’dan flaş bir açıklama geldi…

Almanya Dışişleri Bakanlığı, 130 ülkeye seyahat uyarısını 31 Ağustos’a kadar uzattı. Seyahat uyarısı yapılan ülkeler arasında Türkiye de yer aldı.

‘Gidilmemesi gereken” ülkeler listesini yayınlayan Robert Koch Enstitüsü, ülkelerin risk bölgesi olarak belirlenmesinde, her 100 bin kişide 50 kişilik virüs enfekte sayısını baz aldıklarını açıkladı.

Almanlar'ın bu hesabı dikkate alınırsa, Türkiye'de yaklaşık en az 51.500 Corona pozitif kişi olması gerekiyor.

Türkiye'nin verdiği tüm sayılara rağmen seyahat uyarısını kaldırmayan Almanya'dan bu yaz Türkiye'ye artık yoğun şekilde bir turizm beklenmiyor.

İspanya’nın turistik kentlerinden Barselona ve çevresindeki plajlarda dikkatli olunması istendi.

Ancak İspanya için henüz bir seyahat uyarısı yapılmadı. Seyahat uyarısı yapılmayan ülkelerden gelenler, yine de üç gün içerisinde doktoruna gidip test yaptıracak.

Seyahat uyarısı yapılan ülkelere gidenler ise hemen havaalanlarında test edilecek.

 

*- Polonya’dan iyi haber

 

Rusya’dan sonra Polonya da Türkiye’ye 1 Ağustos’tan itibaren uçuşlara başlıyor.

 

Polonya Bakanlar Kurulu, yurttaşlarının yurtdışında tatile gidebilecekleri ülkeler listesini güncellerken Türkiye’ye konulan yasağı kaldırdı

Bakanlar Kurulu kararına göre Polonya’dan Türkiye ile birlikte Tunus’a  uçuşlar da 1 ağustosta başlayacak.

Uçuşların serbest bırakılması konusunda Mısır ile ilgili ise karar alınmadı.

1 Ağustos’ta Rusya ve Romanya’dan da Türkiye’ye uçuşlar başlayacak

Türkiye’nin öneli pazarlarından Ukrayna ve İngiltere’den uçuşlar zaten yapılıyor.

 

*- Taksicileri vurdu

 

New York kentinin simgesi haline gelen sarı taksiler, salgın hastalık yüzünden en fazla iş kaybının yaşandığı sektörler arasında yer aldı.

Uzun bir süredir alternatif ulaşım araçları Uber ve Lyft’e karşı ayakta kalma savaşı veren New Yorklu taksi şoförleri, son dört ayda işgücünün dörtte üçünü kaybetti.

Çok sayıda şoförün işleri bozulduğu için intihar ettiği öne sürülen New York’ta, taksi ve limuzinler son verilere göre rakiplerine karşı bir kez daha kaybetti.

 

*-  Uber ve Lyft çabuk toparladı

 

Kent ekonomisi yeniden canlanmasına rağmen New York’ta taksicilerin geçen Mart ayına göre yüzde 75 işgücü kaybına uğradığı ve hala toparlanamadığı, Uber ve Lyft’in ise yükselişe geçtiği kaydedildi.

New York Taksi ve Limuzin Komisyonu (TLC), Haziran ayı sonu itibariyle şu an çalışan sürücülerin sayısının 30 bin 675 olduğunu açıkladı. Bu sayın geçen Mart ayında 108 bin 880’di.

New York Taksi ve Limuzin Komisyonu’nun son verilerine göre, Nisan ve Mayıs aylarında taksi kullanan kişi sayısında yüzde 84’lük bir azalma kaydedildi. Uber ve lyft’in ise bir dönem salgın hastalığa bağlı iş kaybına uğrasa da çok çabuk toparlandığı açıklandı.

 

*- Kurban kesimi ve sonrasında

 

Kurban Bayramı öncesinde kurban kesiminin nasıl olması gerektiği ve kesim sonrasında yapılması gerekenler ile kurban etlerinin tüketimi konusunda önerilerde bulunan Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu, kesilen hayvanların iç organlarının ise en geç yarım saat içinde çıkarılması konusunda vatandaşları uyardı.

Kurban için kesilecek hayvanların sağlıklı olması kadar kesilen yerin temizliği, kesim yöntemi ve kesim sonrası yapılacaklar da önem taşıyor. Konuyla ilgili önerilerde bulunan İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu, kesilen hayvanların iç organlarının hemen çıkarılması konusunda vatandaşları uyardı.

Hastalık bulaşma riskine karşı iç organların en geç yarım saat içinde çıkarılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çiftçioğlu, yine hastalık bulaşma ihtimaline karşı bu organların çevreye atılmaması gerektiğini söyledi.

 

*- Bulaşıcı hastalıklara dikkat

 

Hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıklar olduğunu belirten Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu, hayvanların kesimi sırasında gerekli muayenelerinin mutlaka yetkilendirilmiş veteriner hekimlere, kesimlerin de İl/İlçe Tarım Orman Bakanlığı Müdürlüklerinin yayınladığı kesimine onay verilen yerlerde yaptırılması gerektiğinin altını çizdi.

Hayvanların henüz tespit edilememiş bir hastalığı olabileceğini veya ‘zoonoz’ adı verilen hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkları taşıma riski bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Çiftçioğlu, ‘Vatandaşlarımız mutlaka veteriner hekim kontrolünün olduğu, onaylı kesim yerlerinde kurbanlarını kestirsinler.

Kamusal alanda kesim zaten yasak ve idari para cezası var.

Bu nedenle vatandaşlarımızın kamusal alanlarda kendi başlarına kesim yapmaması gerekiyor.

Çünkü hayvan hastalıkları bu şekilde çevreye yayılabilir. Ayrıca kesim sırasında derinin yüzülmesi, iç organların çıkarılması da çok önemli.

İç organlar en geç yarım saat içerisinde çıkarılmalı. Çünkü bu iç organlardan ete zararlı mikroorganizmalar bulaşabilir ve ete hastalık yayılabilir. Eti tüketen insanlar da zoonoz hastalıklar nedeniyle hasta olabilir.’ diye konuştu.

 

*- Şarbon, verem gibi hastalıklar

 

Zoonotik hastalıklara örnekler veren Prof. Dr. Çiftçioğlu, ‘Antraks dediğimiz şarbon, verem, kist hidatik, toksoplazma gibi çok önemli hastalıklar var. Kesimlerin veteriner hekim kontrolünde yapılması, veterinerlerin bu hastalıkları fark etmeleri, etin tüketilmesine müsaade etmemelerini sağlar. Vatandaşlarımızın özellikle bu pandemi döneminde kamusal alanda kontrolsüz bir şekilde hayvan kesmemeleri, bu nedenle çok önemli.’ dedi.

 

*-2 saat bekletilmeli

 

Hayvanların kesilme sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu, ‘Hayvanların derileri, kesimden sonra kandan ve sudan arındırılacak şekilde 2 saat bekletilmeli. Bu derilerin kanlı ve sulu kalması mikrobiyolojik kokuşmaya sebep olabilir. Bu da sağlıksız bir durum. Deriler, kandan ve sudan arındıktan sonra ya deri ağırlığının yarısı veya üçte biri kadar kaya tuzu ile kaplanmalı. Bu ekonomik ve sağlık açısından oldukça önem taşıyan bir durum.’ dedi.

 

*- Etleri 1-2 gün dolapta bekletip tüketin

 

Kurban etlerinin kesimi ve kullanımına ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu, ‘Öncelikle ölümden sonra meydana gelen ve rigor mortis denilen ölüm sertliğine dikkat edilmeli. Et, dinlendirilmeden tüketildiğinde sert olur, bu nedenle zaman zaman ‘Kurban eti sert olur’ denildiğini duyarız.

Rigor mortisin çözünmesini beklemek için kurbanı, karkas halinde 2-3 saat dışarıda bekletmek gerekir. Mikrobiyolojik riskleri aza indirmek ve daha kaliteli bir et tüketebilmek için etleri büyük parçalara bölerek buzdolabında da 1-2 gün beklettikten sonra tüketmek daha iyi olacaktır. Bu şekilde soğutulmuş etler büyük parçalar halinde buzdolabında 5-6 gün saklanabilir.

Daha sonra arzu edildiği şekilde küçük parçalara bölünerek tüketilebilir. Tüketilemeyen kısımlar da buzlukta (-18 C’de) 6 aya kadar saklanabilir. İç organlar ise dayanıksız olduğundan kısa sürede tüketilmelidir.

Etlerde renk değişimi, çamur gibi görünme, kokuşma durumlarında ise mutlaka resmi veteriner hizmeti veren makamlara başvurmak gerekir. Bunlar, önemli sağlık riskleri.’  ifadelerinde bulundu.

 

*- Hastalıkların yayılmasında iç organlar önemli rol oynuyor

 

Hayvanların özellikle iç organlarının dışarıya gelişigüzel şekilde bırakılmasının, hastalık risklerini arttıracağının da altını çizen Prof. Dr. Çiftçioğlu, "Vatandaşlarımız, özellikle bu pandemi döneminde hem kendi sağlıklarına hem de çevredeki insanların sağlıklarına dikkat etmeliler. Pandemi gölgesinde geçen bu bayramda önlemlere uymalarında fayda var. Zoonotik hastalıklardan korunmak için özellikle kesilen hayvanların iç organlarını sağa sola atmasınlar. Yabani, evcil hayvanların bunları tüketmesine neden olmasınlar ve izin vermesinler. Çünkü bu hastalıkların yayılmasında iç organlar önemli rol oynuyor.’ dedi.

 

*- Sakının...

 

Nadide Hanım söylüyor:

‘Hiç kimse için boyunuzu aşan fedakârlıklar yapmayın.

Hiç kimse için hayatınızı feda etmeyin.’

Ve devam ediyor:

‘En büyük darbeyi hak etmedikleri halde canınızı verdiklerinizden yersiniz...’

Ben kendisine hak veriyorum ve ilave ediyorum:

‘Kimseyi övmeyen,

Kimseye küsmeyen,

Kimseden yakınmayan,

Kimseyi suçlamayan,

İnsan, olgun insandır... ‘

Gönül gözüyle gören bir insanı kandıramazsınız.

Sizi açık bir kitap gibi okur..

Eğer depresyondaysanız geçmişte yaşıyorsunuz;

Eğer endişeliyseniz gelecekte yaşıyorsunuz,

Eğer huzur içindeyseniz, şu anda yaşıyorsunuz, diyerek  ‘Nasıl olmalı!’ başlıklı ‘kadın’ yazısını paylaşayım:

 

* - Nasıl olmalı?

 

Nermin Cengiz Hanım, ‘Kadın Dediğin!’ başlıklı bir yazıyı kaleme almış.

Nermin Hanım şöyle diyor:

Kadın dediğin, yürekli olmalı be arkadaş.

Yüreğinin sesini duyurabilmeli!

Konuşacağı ve susacağı anı iyi bilmeli!

Bir mum gibi aydınlatmalı etrafını!

Bir ceylan gibi koşmaya hazır,

Bir kedi gibi de evcimen olmalı!

 

*- Hep yanında

 

Kadın dediğin, delikanlı olmalı,

Erkeğine sahip çıkmalı arkadaş.

Hem iyi bir eş, hem de candan bir dost olmalı!

Sevgisini ve sadakatini her alanda göstermeli!

Hep yanında, dimdik ve güvenilir olmalı.

 

*- Yüreğiyle...

 

Kadın dediğinin, yürüdüğü yerde izi kalmalı.

Zarafetiyle, asaletiyle, olgunluğuyla

Bir gurur abidesi olmalı.

Kadınlığıyla değil,

Yüreğiyle, sağduyusuyla hareket etmeli..

Annelik vasıflarını iyi taşımalı.

Anne olduğunu hiçbir zaman unutmamalı.

Kadın dediğin, sevgi dolu olmalı be arkadaş!

Yüreğinin sevgisini gözlerinde taşımalı

Ve sevgisini ucuz insanlara yem etmemeli.

Kadın dediğin,

Kadın gibi kadın olmalı be arkadaş!

 

*- Telefon dolandırıcılarına dikkat

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kanser hastalarını bahane ederek Başkan Tunç Soyer ve Genel Sekreter adıyla para toplamaya çalışan dolandırıcılar hakkında İzmirlileri uyardı.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı yurttaşların dikkatli olması istendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Genel Sekreter adıyla yapılan telefon dolandırıcılığına karşı İzmirlileri uyardı.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada kendini Genel Sekreter Buğra Gökçe olarak tanıtan kimliği belirsiz kişilerin Başkan Tunç Soyer’in selamını ileterek kanser hastalarına yardım bahanesiyle aradıkları kişilerden para topladığı belirtildi.

 

*- Böyle olamaz!

 

Zaman zaman önerilerde bulunan İzmirli Necmi Çalışkan’a kulak verelim:

Necmi Bey şöyle diyor:

‘Bayramda özel aracı ile İzmir- İstanbul- İzmir otoyolunu kullanan T.C vatandaşları 518 Tl ücret ödeyecekler.

Bu yolu kullanmazlarsa bile Hazine T.C vatandaşlarının adına yapan şirkete ödeme yapacak.

Zira Hazine garantisi var!

Ankara - İstanbul- Ankara otoyolunu kullanan T.C vatandaşları ücret ödemeyecekler.

İki otoyol aynı kalitede ve aynı uzunluktadır

Otoyollar yapan şirketlere verilen Hazine Garantisi miktarı kadar Hazine Kağıdı verilerek kamulaştırılmalıdır .

Ve ücretleri düşürülmelidir.

Böylece otoyollar daha kullanılır hale gelecektir.

Bu fiyatlarla uzun yıllar bu otoyol yeteri kadar kullanılmaz.

Ekonomiye katkıyı yeteri kadar sağlamaz.’

 

***-

 

GÜNCEL

 

*- Karşıyaka Belediyesi’nde bayram buluşması



 

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Kurban Bayramı dolayısıyla belediye birimlerini gezerek tüm çalışanlarla tek tek bayramlaştı.

İlk olarak ana hizmet binasında görevli personelle bayram coşkusunu paylaşan Başkan Tugay, ardından Örnekköy Şantiye Tesisleri’nde emekçilerle bir araya geldi. Buluşmaya meclis üyeleri, bürokratlar ve sendika temsilcileri de katıldı.

 

*- ‘Gurur duyuyorum’

 

Tüm emekçilerin bayramını kutlayan ve kente hizmet yolunda gerçekleştirdikleri özverili çalışmalar için teşekkür eden Başkan Tugay “Yaklaşık 16 aydır belediye başkanıyım. Böyle özel bir kentin başkanı olmanın gururunu her geçen gün biraz daha fazla hissediyorum. Görevini özveriyle yerine getiren, ter döken, kafa yoran, bu kentin her bir karışında izi olan tüm çalışanlarımızla gurur duyuyorum. Türkiye Cumhuriyeti çok büyük; her vatandaşının refah içinde yaşayabileceği bir ülke. Eğer burada güzel bir yaşam, güzel bir ülke hayal ediyorsak, önce kendi işimizi layıkıyla yaparak, önce kendi kapımızın önünü süpürerek bunu başarabiliriz. Bu duyguyu bütün ülkeye yaymak, herkesin aynı şekilde düşünmesini ve hissetmesini sağlamak çok önemli. Bu anlamda Karşıyaka’yı ve Karşıyaka Belediyesi’ni bütün Türkiye’ye örnek olabilecek bir yer olarak görüyorum. Düşüncemiz, isteğimiz ve hedefimiz budur” dedi.

 

*- ‘Başarı hepimizin’


En üstten en alt kademeye kadar tüm çalışanların katkısı ile başarının yakalanabileceğini vurgulayan Tugay, şöyle devam etti: “Hiçbir şekilde herhangi bir başarıyı kendime mal etme niyetinde değilim ve olmayacağım. Başarıda bu ailenin, bu kurumun her üyesinin katkısı vardır. İnsanlarımız Karşıyaka Belediyesi’nin hizmetlerinin her geçen gün daha iyiye gittiğini görüyor ve söylüyor, merak etmeyin emekleriniz boşa gitmiyor. Bu anlamda ben Karşıyaka halkının temsilcisi olarak, onlar adına da özverili çalışmalarınız için teşekkür ediyorum. Sizlere huzurlu bir çalışma ortamı sunmak, değerli olduğunuzu hissettirmek ve emeğinizin karşılığını sonuna kadar ödemek bizim sorumluluğumuzdur. Gereğini yerine getirmek için elimizden gelen tüm gayreti gösterdiğimizi bilmenizi istiyorum. Bu duygularla sizlerin, ailelerinizin ve tüm yurttaşlarımızın bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.”

Genel İş Sendikası 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin ile Belediye İş Sendikası 4 No’lu Şube Yönetiminden Alaattin Bulut da konuşmalarında tüm emekçilerin Kurban Bayramı’nı kutladı.

 

**-

 

 

 

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR