GÜNEŞ ve DENİZDEN SAKINMA ZAMANI!





YAŞAR EYİCE

*- Denize girenler dikkat!

Demet Çezik gerçek doğaseverlerden...
Bugün ‘doğa takvimini’ paylaşmış;
Yani 29 Haziran ile 12 Temmuz arasını..
Bugüne kadar genelde bu tür haberleri hep usta gazeteci Murat Eştürk’ten öğrenirdim.
Murat, Karataş’taki Basın Lokali’ne gelince, Saatli Maarif Takvimi’nin yazdığı gibi, bize bilgi verirdi...
Demet Çezik de, şöyle diyor:
29 Haziran Yaprak Fırtınası..
3 Temmuz Sam Rüzgârlarının başlaması,
11 Temmuz Çarkdöndü fırtınası...
Biz çocukken  ‘Eyyam-ı Bahur’ olarak büyüklerimizin adlandırdığı ‘Sam rüzgarlarının’ estiği günlerde denize girerken, ya da güneşlenirken mutlaka ya mayomuzun bir yanına ya da boynumuza bir çivi asardık, nedeni ise vücudumuzun bir tarafında leke olmaması idi...
Demet Çezik’in ‘doğa takvimine’ göre, önümüzdeki günlerde bu sıkıntı yaşanacak...
Benim hatırladığım kadarıyla Ağustos’un ilk haftası tedbir alıyorduk, aklımızca, yukarıda sözünü ettiğim gibi...
Ama bilirkişi dediğimiz insanlar ise bu Eyyam- ı Buhur’un Temmuz’da başladığını ve Eylül ayının ortasına kadar sürdüğünü söylerler...
Yani çok bilinmeyen bir denklem gibi...
Doktorlar da zaten uyarıyor:
Mevsimin bu dönümünde, özellikle öğle vakti denize girmemeye ve ıslak vaziyette güneş altında dolaşmamaya dikkat edilmeli.
Toprağın bile suyunu çıkarıp buharlaştıran sıcak olarak da adlandırılıyor, bu günlere...
Doktorlar gibi ben de anımsatıyorum:
Mutlaka ve mutlaka bol sıvı tüketin....
Bu arada bir anımsatma yapayım:
Eyyam- ı Buhura İngilizce’de ‘dog days’ (köpek günleri) deniliyor.

*- Zulmü anlattı!

Bu satırları yazarken, İstanbul’da Çağlayan Adliyesi’nin önünde yüzlerce avukat toplanmış, bunaltıcı sıcak altında İstanbul Baro Başkanı Av. Burak Durakoğlu  Ankara’da kendilerine yapılan zulmü anlatıyordu.
Nedense yandaş medya gibi, hiçbir ajans binlerce hukukçunun polis çemberi altında yaptıkları miting gibi konuşma ve protestodan bir sözcükle bile söz etmiyordu.
Yoğun kabalalık arada ‘Feyzioğlu istifa’ diye slogan attı.
Neredeyse tüm baroların tepkisini çeken  Genel Başkan Metin Feyzioğlu ise şu tweet’i attı:
‘Çoklu Baro’ya karşıyız. Dün de karşıydık, bugün de karşıyız.
Farklı farklı yöntemlerimiz olabilir.
Kimimiz mecliste müzakere etmeyi tercih edebiliriz.
Kimimiz yürüyüş yapabiliriz.
Tercih ettiğimiz yöntemlerin hepsi demokratiktir.
Birlik olursak sorunları çözebiliriz.’

*- Ne projesi?

 İzmir önceki Baro Başkanı Aydın Özcan da yaptığı açıklamada ‘Baroları ele geçirme projesi’ dedi.
Haberi şöyle:
Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis Başkanlığına sunulmasının ardından ilk tepki İzmir eski Baro Başkanı Aydın Özcan'dan geldi.
Aydın Özcan, Baroların ve  avukatların itibarsızlaştırılmasına dikkat çekerek Barolar susturulmak isteniyor açıklamasında bulundu.
İşte o açıklama;
‘Adeta böl parçala yönet, baroların sesi kısılsın, haksızlığa uğrayan vatandaşların, şiddete uğrayan kadınların, istismara uğrayan çocukların sesi olmasın, çevre katliamlarına dur demesinler, denizleri kirleten yakıt sızıntılarına yol açan ve  asbestli gemilerin söküm işlerine dur demesinler, uğraşmasınlar, hukukun üstünlüğünü savunmasınlar diye savunma mesleğinin yegane meslek örgütü olan baroların ve  avukatların itibarsızlaştırılması adına barolar susturulmak isteniyor. Bu uğurda kazanılmış haklar, hukuk ve demokrasi kuralları bir bir yok ediliyor.
 Bu yasa teklifi ile birilerinin koltuğu korunmak isteniyor, kişiye özel yasa çıkarılamaz, antidemokratik bir tavırdır, kabul edilemez. Yargıyı ele geçiren FETÖ’nün, baroları da ele geçirme projesidir.’

*- Yapılması düşünülen

AKP ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla Meclis Başkanlığına verileceği açıklanan yeni sistem şöyle:
1- 5 binin üzerinde. Üyesi bulunan barolarda 2 bin üye ile yeni baro kurulabilecek
2- Her baroya 2 delegenin verildiği sistem değiştirilecek. Her baroya 3 delege verilecek. Başkanlar doğal delege olacak.                                         
3- Baro seçimlerinde nispi temsil sistemine geçilmeyecek, çarşaf liste uygulaması devam edecek.    
4- 300 üyeye bir delegenin verildiği sistem değişecek 5 bin üyeye bir delege verilecek. 
5-TBB en az 25 baronun yazılı istemi üzerine olağanüstü toplantıya çağırabilecek ama seçim yapılamayacak.
6- 5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari 2 bin avukatla bir baro kurulabilecek. Kuruluş müracaatında, kuruluş talebini içeren dilekçe ile 2 bin avukatın imzasının ve bu avukatların belirlediği 4 kişilik kurucular kurulunun isimlerinin yer aldığı liste TBB'ye verilecek. Birlik, kuruluş işlemlerini yerine getirmek üzere kurucular kurulunu görevlendirecek. Kurucular kurulu en geç 6 ay içinde yeni baronun kuruluşunu tamamlayacak.
7- Avukat sayısının 2 binin altına düşmesi halinde birlik, asgari avukat sayısının 6 ay içinde sağlanmasını yazılı olarak ilgili baroya bildirecek. Verilen süre içinde eksiklik giderilemezse baronun tüzel kişiliğine birlik tarafından son verilecek. Tüzel kişiliği sona eren baroya kayıtlı avukatlar ve stajyerler ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde o ilde bir baro varsa o baroya, birden fazla baro varsa diledikleri baroya kaydolacak....

*-

***-

GÜNCEL

*- Bergama’ya 500 kişilik öğrenci yurdu



Bergama’da geçmişten günümüze yurt olmayışı nedeniyle sorun yaşayan üniversite öğrencileri için 500 kişilik yurt yapılmak üzere çalışmalar başladı.
Yurt inşaatının başladığını müjdeleyen Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun Ankara’da yaptığı ısrarlı takipler meyvesini verdi.
Bergama’ya öğrenim için gelen üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyacı önümüzdeki süreçte büyük ölçüde çözüme kavuşuyor.
Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Yurt 15 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek. 2 ayrı blok halinde yapılacak olan yurt da 250 erkek, 250 kız öğrencimizin barınma ihtiyacı karşılanacak. A Blok 5 bin 800 metrekare kapalı alana, B Blok 4 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olacak. Sosyal tesisleri ve spor alanları da bulunacak olan yurt öğrencilerimizin boş zamanlarını verimli geçirebilmelerine de hizmet edecek” dedi. 

*- Sanal çocuk yaz kampı



Daha önce Afacan Gençlik Evi'nde 44 dönem düzenlenen Düşlerim Gerçekleşiyor Kampı pandemi nedeniyle bu yıl 45. dönemine sanal ortamda devam ediyor.
Çoğu üniversite öğrencisi olan gönüllü ekip, bu yaz çocuklarla bir araya gelebilmek amacıyla Düşlerim Gerçekleşiyor Sanal Kampı’nı organize etmeye koyuldu.
Hazırlık çalışmaları sonrasında 22-27 Haziran tarihleri arasında 25 Düşlerim Gerçekleşiyor gönüllüsü ve SosyalBen Vakfı’nın İzmir bünyesindeki Buca’dan 9 çocuğunun katılımıyla ilk sanal çocuk yaz kampı hayata geçirildi.
Sanal kampa katılan çocuklarla yapılan etkinlikler arasında; felsefe, dans, el becerisi, toplumsal cinsiyet, sağlık, yabancı dil atölyeleri ve grup oyunları vb. programlar yer alıyor. Bu ilk pilot uygulama sonrasında elde edilecek geri dönüşler doğrultusunda başka çocuk gruplarına da ulaşmak amaçlanıyor.

*- Üçte ikisi yerin altında



Dünyanın en büyük yedinci ve en ince kemer barajı Wudongde Hidroelektrik Santrali’nin ilk grup jeneratörü dün üretime başladı.
10 milyon kilovat güç kapasitesine sahip Wudongde Hidroelektrik Santrali, Çin’in dördüncü ve dünyanın yedinci büyük hidroeleketrik santrali konumunda.
Santral barındırdığı teknolojilerle, Çin’deki ve dünyadaki hidroelektrik teknolojisinin gelişim seviyesini birçok yönden arttırdı.
Maksimum baraj yüksekliği 270 metreyi, ortalama kalınlığı 40 metreyi bulan Wudongde HES, dünyadaki en ince çift eğrilikli kemer baraj olma niteliği taşıyor.

*-  Mavi bayraklı plaj sayısı on ikiye yükseldi


 

1993 yılında yaşama geçirilen “Mavi Bayrak” uygulamasının ardından Türkiye genelinde 486 plaj mavi bayrağa kavuştu.
32 bayrak ile beş ilin ardından beşinci sıraya yükselen Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin dünyaca ünlü plajları mavi bayrak ile marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Paşalimanı, Kapri, İlk Kurşun Mahallesi Güzelleştirme Derneği, Badavut ve Duba işletme ve plajlarına mavi bayrak çekildi.
Ayvalık Belediyesi iştirakleri arasında yer alan restoran ve plajıyla hemen her kesimden insanın yararlandığı Paşalimanı’ndaki plaj hem mavi bayrağı hem de engellilere yönelik kolaylıkları ile yeni sezona başlangıç yaptı.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, TURÇEV Ege Bölge Koordinatörü Doğan Karataş ve engelli vatandaşların da katılımıyla düzenlenen törende göndere mavi bayrak çekildi.
Ayrıca mavi bayrak kazanan otel ve işletmelere sertifikaları verildi. Birbirinden değerli parçaları seslendiren “Zeytin Çekirdekleri” korosu törene renk kattı.

*-

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR