KÖPEK DE COVİD - 19 TADAVİSENDE




HAYATI TEHLİKEDE


*- Kadın Partisi ‘Cahiliye devrini’ anımsatarak Diyanet Başkanının açıklamasını esefle karşıladıklarını açıladılar. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanı Erdoğan Diyanet İşleri Başkanına sahip çıkarak, kendisini desteklediğini ve en yetkili olduğunu belirtmişti.
*- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İsviçre’den getirtilen milyoner işadamı ile bir kan bağı olmadığını, tanımadığını soru üzerine açıkladı. Bu arada dünyada ‘Ambulans’ uçakın masrafının devlet tarafından karşılandığı tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.
*- Son yıllarda hatırlanan ve kutlanan Kut'ül Amare Zaferi'nin 104'üncü yıldönümü bu yıl mesajlarla kutlanıyor.
*- Amerika’da bir köpek de korona virüse yakalandı.
*- İngiltere’de çocuklar henüz belirlenemeyen bir hastalığa tutuldu. Değişik söylentiler var.
*- İzmir Büyükşehir 3 günlük ulaşım planını açıkladı.
*- İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, ‘Kahveci esnafı bitti!’ diyerek ‘imdat’ çığlığı attı.
*-

YAŞAR EYİCE

*- Kadın Partisi de açıklama yaptı

Önceki yazımda Milli Mücadele Partisi ile Genel Başkanı Ahmet Kaya’dan söz ederken, ülkemizde birçok kişinin aklından geçen sayının çok üstünde siyasi parti olduğunu belirtmiştim.
Şu anda Türkiye’de 87 partimiz bulunuyor.
Bunlardan biri de ‘Kadın Partisi’...
Kadın Partisi 26 Haziran 2014’de kuruldu.
Genel Başkanlığını Benal Yazgan yapıyor.
Ahmet Kaya sosyal medyanın önemini belirtiyor ve bir kişilik bir ordu ile bu konuda önemli bir çalışma yaparak, özellikle hainleri bulacaklarını ve afişe edeceklerini belirtmişti.
Peki Kadın Partisi ne istiyor?



Kadın Partisi’nin kamuoyuna duyurusu ise şöyle:

*- İbretle karşılamışlar



‘Cahiliye devrini hatırlatan konuşmalar yapan Ali Erbaş’ı Kadın Partisi olarak esefle kınıyoruz!
Çocuk tecavüzcüleri için ağzından tek kelime çıkmayan Diyanet İşleri Başkanının, konu kadınlar ve LGBTIQ bireyleri olunca acımasız ve nefret dolu konuşmasını ibretle, hayretle ve şaşkınlıkla izledik.
Uzun zamandır laik bir ülkenin Diyanet İşleri Başkanı olduğunu unutup, çocuk tecavüzlerine, istismarcılarına, kadınlara tecavüz edenlere, şiddet uygulayanlara ve onları öldürenlere göz yumarak adeta örtülü bir dinen olur verir tavrı sergilediğini esefle görmekteyiz.
Cahiliye devrini hatırlatan konuşmalar yapan Ali Erbaş’ı Kadın Partisi olarak esefle kınıyoruz.’

*- Çok önemli bir zafer!

Son yıllarda hatırlanan ve kutlanan Kut'ül Amare Zaferi'nin 104'üncü yıldönümü bu yıl mesajlarla kutlanıyor.
Önemli bir zaferin hatırlanması, içinden dersler alınması ve gelecek nesillere aktarılması gereken önemli bir tarih olduğuna vurgu yapanlar, ifadelerinde şöyle diyorlar.
729 Nisan 1916 tarihinde Osmanlı Ordusu’nun Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük bir zafer olan Kûtü’l-Amâre Zaferi, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Ordusu’nun zor şartlar ve imkânsızlıklar içerisinde, Çanakkale’den sonra kazandığı ve bir İngiliz tümeninin bütün personeli ile birlikte esir alındığı eşsiz bir zaferdir.
Kûtü'l-Amare, milletimizin tüm imkansızlıklara rağmen vatanına nasıl sahip çıktığını gösteren en önemli ve en açık örneklerden biridir.
Kûtü'l-Amare zaferi, her zaman hatırlamamız gereken, unutulmayacak bir destandır.
Kûtü'l-Amare ;Tıpkı Çanakkale gibi dili, etnik kimliği, memleketleri farklı olan binlerce kahramanın vatan ve istiklal uğruna cesurca mücadele ettikleri ,Sömürü ve işgale karşı tevhit ruhuyla ortaya koyulan bir destandır.
Bu zaferin kazanılmasında emeği geçen Süleyman Askeri, Ali İhsan Sabis Paşa, Nurettin Paşa ve Halil Paşa'yı rahmetle anıyoruz.
Kûtü'l-Amare zaferinin mimarı olan şehit ve gazilerimizi minnetle yâd ediyor, kendilerine Allah'tan rahmet diliyoruz.’

*-  Yeni genelge

İçişleri Bakanlığı, 30 Nisan günü saat 24.00 ile 3 Mayıs saat 24.00 arasında 31 ilde uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin yeni genelgeyi valiliklere gönderdi.
Genelge ile 1 Mayıs günü market, bakkal ve manavlar 09.00-14.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Bu iş yerleri, 2 ve 3 Mayıs günlerinde kapalı olacak.
Sokağa çıkma kısıtlamasının günlük hayata etkisini en aza indirmek amacıyla Ramazan ayı dolayısıyla 30 Nisan Perşembe günü market, bakkal ve manavların çalışma saatleri 08.00-23.00 olarak belirlendi.
a.1- Ramazan ayı münasebetiyle, sokağa çıkma kısıtlamasının öncesinde 30.04.2020 Perşembe günü market, bakkal ve manavların çalışma saatleri 08.00-23.00 olarak belirlendi.
a.2- Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 01.05.2020 Cuma günü market, bakkal ve manavlar 09.00-14.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız (65 yaş ve üzeri ile 20 yaş ve altında bulunanlar hariç olmak üzere) zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız araç kullanabilir) ikametlerine en yakın market, bakkal ve manava gidip gelebilecekler. Aynı saatler arasında market, bakkal ve manavlar evlere servis şeklinde de satış yapabilecekler.
a.3- 02.05.2020 Cumartesi ve 03.05.2020 Pazar günleri market, bakkal ve manavlar kapalı olacak.
b) 01.05.2020 Cuma, 02.05.2020 Cumartesi ve 03.05.2020 Pazar günleri, ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve unlu mamul ruhsatlı işyerleri ile bu işyerlerinin sadece ekmek satan bayileri, ayrıca tatlı üretiminin yapıldığı işyerleri (Bu işyerlerinde sadece ekmek, unlu mamul ve tatlı satışı yapılabilir.) açık olacak. 01.05.2020 Cuma günü vatandaşların dışarı çıkamadığı saatler ile 02.05.2020 Cumartesi ve 03.05.2020 Pazar günleri tatlı satış amaçlı işyerleri sadece evlere servis şeklinde satış yapabilecekler.
İçme suyu dolum tesisleri ile içme suyu, gazete ve mutfak tüpü dağıtımını yapan şirketler,
Hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri,
Sağlık hizmetlerinin kapasitesini arttırmaya yönelik acil inşaat, donanım vb. faaliyetleri yürüten işletme/firmalar,
Bulunduğu yerin İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından izin verilmesi şartı ile makarna, un ve unlu mamüller, süt, et, balık üretimi gibi temel gıda maddelerinin üretiminin yapıldığı tesisler ve kâğıt, kolonya üretimi başta olmak üzere hijyen malzemeleri ile bu malzemelerin üretimi için ihtiyaç duyulacak hammaddelerin üretiminin yapıldığı tesisler,
Oteller ve konaklama yerleri,
Gıda, temizlik ve ilaç gibi sektörlere ambalaj sağlayan üretim tesisleri,
Çalışanları inşaat alanında/maden alanında bulunan şantiyede konaklayarak yapımı veya çalışması devam eden büyük inşaatlar ile madenler (Bu madde kapsamında inşaat ve konaklama aynı şantiye alanı içinde ise izin verilir, başka bir yerden çalışanların gelmesine ve şantiyede kalanların başka bir yere gitmelerine izin verilmez. Çalışma alanı sadece inşaat alanı/maden sahaları ile sınırlıdır.),
Gazete, radyo ve televizyon kuruluşları ile gazete basım matbaaları,
Daha önceden sözleşmeye/taahhüde bağlanmış ve belirlenen süre içerisinde yetiştirilmesi gereken ihracata konu; mal, malzeme, ürün, araç-gereç üreten iş yerleri ve tesisler (mevcut zorunluluklarını ispatlamaları ve anılan şartlara uymaları kaydıyla),
Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 01.05.2020 Cuma günü sebze-meyve halleri,
Zirai amaçlı akaryakıt satışı yapılan Tarım Kredi Kooperatifleri,
Kısıtlama süresinde yağmura bağımlı tarımsal faaliyetler göz önünde bulundurularak Valilikler/Kaymakamlıklar tarafından tespit edilecek ihtiyaca göre kura ile belirlenecek; zirai ilaç, tohum, fide, gübre vb. tarımsal üretime ilişkin ürün satışı yapan işletmeler,

*- Sokağa çıkma yasağında toplu ulaşım programı

İzmir’de sokağa çıkma yasağının uygulanacağı 1-3 Mayıs için toplu ulaşım planı hazırlandı. İstisna olan meslek gruplarına ve çalışanlara toplu ulaşım hizmetini ESHOT otobüsleri, Metro ve TCDD - İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla işletilen İZBAN verecek. Sağlık personeline tahsis edilen yedi özel güzergâhtaki otobüsler de ayrıca çalışacak.
İzmir’de, sokağa çıkma yasağının uygulanacağı 1-3 Mayıs’ta istisna olan meslek gruplarına ve çalışanlara toplu ulaşım hizmetini ESHOT otobüsleri, Metro ve İZBAN verecek. 30 Nisan Perşembe gününü 1 Mayıs Cuma’ya bağlayan gece 00.00’dan 3 Mayıs Pazar gecesi 00.00’a kadar olan üç günlük süreçte 06.00-10.00, 16.00-19.00, 23.00-00.30 saatleri arasında otobüsler ve metro yarım saatte bir, İZBAN trenleri ise 24 dakikada bir sefer yapacak.



ESHOT otobüsleri, 49 ana hatta hizmet verecek. 470 (Tınaztepe - Lozan Meydanı), 680 (Bozyaka - Lozan Meydanı), 681 (F.Altay - Lozan Meydanı) ve 691 (Gaziemir - Lozan Meydanı) numaralı hatların son durakları Halkapınar Aktarma Merkezi olarak daha önce revize edilmişti. Bu uygulama devam edecek. Aynı şekilde; 912 (Egekent Aktarma Merkezi - Alsancak Gar), 921 (Bostanlı İskele - Alsancak Gar) ve 963 (Evka 3 Metro - Alsancak Gar) numaralı hatların son durağı ise Konak olacak.

*- Endişe yarattı



İngiltere Sağlık Bakanlığı, çocuklar arasında nadir görülen bir hastalığın Corona virüsüyle bağlantılı olabileceğini, ancak bunun kesin olmadığını bildirdi.
Kawasaki hastalığının belirtilerini andıran sıra dışı belirtiler gösteren 12 kadar çocuğun bazılarının Corona testi sonucu pozitif, bazılarınınsa negatif çıkmıştı.
Vakaların ortak şikayetleri Kawasaki hastalığında da görülen toksik şok benzeri belirtiler, yüksek ateş, düşük tansiyon, deri döküntüleri ve nefes almada zorlanma olarak sıralandı.
Bazı vakalarda karın ağrısı, kusma, ishal, kalp iltihabı ve anormal kan değerlerinin de görüldüğü vurgulandı.
İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) sözcüsü, araştırmaların sürdüğünü, ancak henüz hastalıkla Corona virüsü arasında kesin bağlantı bulamadıklarını bildirdi.
Öte yandan İtalya’da benzer belirtilen gösteren 9 yaş altında çok sayıda çocuğa Kawasaki sendromu teşhisi kondu.
Nedeni bilinmeyen Kawasaki hastalığının belirtileri arasında ateş, ciltte döküntü, lenf bezlerinde şişkinlik, ciddi vakalarda kalpte ve arterlerde iltihaplanma yer alıyor.

*- Çocukları mutlu ettiler



MHP Karşıyaka İlçe Teşkilatı, küresel pandemi günlerinde de siyasi
çalışmalarının yanında sosyal çalışmalarına da devam ediyor.
Behçet Uz Çocuk Hastanesi Onkoloji Bölümü’nde yatan çocuklar ile Tepecik Araştırma ve Eğitim Hastanesi’nde tedavileri süren çocuk ve gençleri ziyaret eden İlçe Başkanı Yılmaz, Kadın Kolları Başkanı Yıldırım ve yönetim kurulu üyeleri, çocuklarla sohbet ederek, çeşitli hediyeler verdi.

*-Fransız Borsasını da vurdu

Corona virüsü krizinden ekonomisi sert etkilenen ülkelerden Fransa'da, yılbaşından bu yana kriz nedeniyle en çok sigorta, bankacılık, otomotiv, havacılık ve turizm-otelcilik sektörleri kaybetti.
Fransız CAC 40 Borsası'nda sağlık, lüks ve elektronik firmalarıysa kazanan sektörler oldu.
Devlet, Air France ya da Airbus gibi stratejik firmalara milyarlarca euro mali destek vereceğini açıkladı.


Fransız borsası CAC 40, Corona virüsü krizinin başladığı Mart ayında, tarihinin en sert düşüşlerini yaşadı. Ocak 2020'ye 5 bin 978 puanla giren CAC 40, Mart ayında yüzde 17 puan kaybederek 4 bin 396 puana geriledi.
CAC 40 endekslerine göre, yılbaşından bu yana en çok sigorta, bankacılık, otomotiv, havacılık ve turizm-otelcilik sektörleri kaybetti. Yılbaşından bu yana en çok kaybeden ilk 3 Fransız şirketi, yüzde 61,99 ile sigorta ve emlak şirketi Unibail-Rodamco, yüzde59,47 ile Airbus, yüzde 56,93 ile Fransa'nın otomotiv devi Renault oldu.
En çok kaybedenler listesinde Renault'yu, yüzde 52,29 ile Fransa'nın en büyük bankası Societe Generale, yüzde 43,97 ile BNP Paribas Bakası, yüzde 43,85 ile de Credit Agricole Bankası izledi.

*- Evsizler Tartışması

ABD’de Corona virüsü salgınından en fazla etkilenen eyalet New York’ta hastaneye yatma oranı yüzde 70 azaldı.
Eyalette salgın hastalık sonrasında yeniden ekonomiyi açmak için alınacak ek önlemlerle ilgili tartışmalar sürerken kentin evsizlerle ilgili sorunu yeniden gündeme geldi.


New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Büyükşehir Ulaşım İdaresi'nden (MTA) evsizlerin metro araçları ve metro istasyonlarından çıkartılmasını istedi.
MTA yetkilileriyse evsizlerin çıkartılmasının belediyenin yetkisinde olduğunu söyledi.
New York Daily News gazetesi, metroya maskesiz olarak binen, metro istasyonlarında yaşayan çok sayıda evsizin fotoğrafını yayınladı.
Bazı metro istasyonlarının evsizler çıkartıldıktan sonra geçici olarak kapatılıp dezenfekte edilmesi çağrısında bulunan de Blasio, “Evsizler için 200 yatak kapasiteli ek yerler sağlayacağız'' dedi.

*- Köpekte ilk corona vakası



Amerika’da ilk kez bir köpeğin Corona virüsü testinin pozitif çıktığı açıklandı.
North Carolina’nın Chapel Hill kentinde tamamı virüse yakalanan ailenin köpeklerinin de pozitif çıkması, Amerika’da bilinen ilk evcil köpekte görülen Corona virüsü vakası olduğu belirtiliyor.
Amerikan NBC kanalı, köpeğe de test yapılmasının Duke Üniversitesi tarafından yürütülen bir çalışmanın parçası olduğunu bildirdi.
USA Today gazetesi köpeğin sahibi Heather McLean’in Duke Üniversitesi’nde çocuk doktoru olduğunu yazdı. Gazeteye konuşan McLean ailesi, Winston adındaki pug cinsi köpeklerinin sık sık öksürdüğünü fark ettiklerini anlattı.
USA Today gazetesi ABD Veterinerler Derneği ve birçok veterinerin Corona virüsünün evcil hayvanlardan insanlara bulaştığı yönünde ellerinde bir kanıt olmadığını yazdı.

*- Hayvanlar itlaf ediliyor

Amerika7da, Corona salgınının yayılmasını engellemek için alınan önlemler nedeniyle restoranların kapanması, gıda sektöründe tedarik zincirinin kırılmasına yol açtı.
Restoranların kapanmasıyla birlikte ürün fazlasıyla karşı karşıya kalan ve ellerinde kalan ürünleri depolamada zorlanan çiftçi ve hayvancılar, sütten marula, tavuktan domuza birçok ürünü imha etmek zorunda kaldı.
Bunun bir nedeni, restoran gibi gıda hizmeti sektörünün tedarikçisi olan işletmelerin kısa süre içinde faaliyet alanı değiştirip süpermarketlere gıda satışına geçiş yapamaması.
Minnesota eyaletindeyse tavukçuluk yapan Kerry ve Barb Mergen, ay başında 61 bin adet tavuğu, karbondioksitle zehirleyerek itlaf etmek zorunda kaldı.
Öte yandan et ve tarım ürünlerinin fiyatı hızla düşmesine rağmen süpermarketlerdeki et ve yumurta fiyatlarının yükseldiği görülüyor. On gün önce yumurtanın ortalama fiyatının yüzde 40, tavuğun yüzde 5,4, sığır etininse yüzde 5,8 oranında artması, bunun net bir göstergesi.



*- Kahveci esnafının dayanacak gücü kalmadı

Koronovirüs nedeni ile zor günler yaşayan kahveci esnafı ekonomik anlamda çok büyük sıkıntı yaşadıkları bu günleri atlatabilmenin yollarını arıyor.
İş yerleri kapalı olan kahveci esnafının temsilcisi İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı çalışmalarını bu yönde yoğunlaştırıyor. Başkan Kırdı, gerek yerel, gerekse genel yöneticilerle görüşerek kapatılan iş yerleri nedeni ile sıkıntıda olan kahveci esnafının refaha kavuşturulması için çareler arıyor.
Bugüne kadar birçok fikir ortaya atan Başkan Kırdı, son olarak ilçe belediye başkanlarına seslendi. Başkan Kırdı, bu güne kadar her ay esnafımızdan Katı Atık Tesisi yapmak üzere ve yapılmayan, su faturaları üzerinden her ay alınıp 250-300 TL biriken paraların kahveci esnafına geri ödenmesini istedi.

*- Aksatmadan ve itiraz etmeden!



Kırdı: ‘Bu güne kadar hiç aksatmadan ve itiraz etmeden, işlerimiz kötü bile olsa o tutarları ödedik.
Ama bakıyorsunuz ki ortada bir tesis yok.
O zaman o paraları, "Eğer hesaplarında duruyorsa" ülke olarak zor günlerden geçtiğimiz bu günleri atlatmamız için ilçe belediyelerimiz kahveci esnafımıza geri ödesin.
Bu konuda, birçok kere kendisinden randevu talep ettiğimiz, ancak alamadığımız İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer'in'de dikkatini çekmek istiyorum.
Lütfen İlçe belediye başkanları ile toplantı yaparak bu konuyu gündemlerine taşısınlar.
Taşısınlar ki bizde bu sıkıntılı dönemi, bu destekle bir nebze olsun atlatmaya çalışalım. Çünkü önümüzde Koronavirüs anlamında daha uzun bir süreç olduğu anlaşılıyor.’ dedi.                                 

*-Bu çeşmelerden dezenfektan akacak



Gaziemir Belediyesi, Koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla hayata geçirdiği hizmetlere bir yenisini daha ekledi.
Belediye, Koronavirüs ile mücadele kapsamında, pedalla çalışan 16 adet yeni nesil el dezenfeksiyon cihazını ilçenin farklı noktalarında yurttaşların hizmetine sundu.
Pedallı bir mekanizmaya sahip olan ve ayağın pedala basılmasıyla çalışan el dezenfeksiyon cihazının en önemli özelliği el teması gerektirmemesi.
Virüsün bulaşma yolları düşünülerek temassız olarak çalışacak şekilde tasarlanan cihazın pedalına ayağın basılmasıyla cihaz, elleri hijyenik hale getirmeye yetecek miktarda dezenfektan sıkacak.
15 litrelik tank hacmine sahip olan cihazın her dolumunda 5 bin vatandaş ellerini dezenfekte edebilecek. Yaya trafiğinin yoğun olduğu yerlere yerleştirilen cihazlar sayesinde insanlar, ihtiyaç duydukları anda dezenfektana ulaşarak ellerini arındırabilecek.

*- Çiğli’de maske ve eldiven atıkları ayrı toplanıyor

Çiğli Belediyesi koronavirüs salgını nedeniyle vatandaşların kullandığı maske ve eldiven atıkları, çevreye zarar vermemesi için ayrı toplamaya başladı.
 İlçe sınırları içinde yer alan kamu kurumları, sağlık kuruluşları ile eczanelerin girişlerine atık maske ve eldiven kutuları yerleştirildi.
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, hijyen amaçlı kullanılan tek kullanımlık maske ve eldivenlerin hastalık yaymaması için halkın yoğun kullanımının bulunduğu alanlara atık kutuları yerleştirdiklerini söyledi. Başkan Gümrükçü, genelgeye uygun olarak atıkların toplanıp bertaraf edileceğini söyledi.



*-

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR