Daha çok konuşulur!


YAŞAR EYİCE

*- Hayırdır !

Haberin başlığı şöyle idi:
‘Hayırdır! Çeşme ve Urla'da 'acele' kamulaştırma yapılacak!’
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan karar ile 'Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi için değişik parsellerde toplam 510 adada 'Acele' kamulaştırma yapılacak
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un son dönemde sık sık gündeme getirdiği İzmir’in Çeşme Alaçatı bölgesinde yapılacak yatırımlar konuşulurken Cumhurbaşkanı Tayyip Erkdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de adı geçen bölgelerde toplam 510 adanın acilen kamulaştırılması için karar yayınlandı.
Kararda şöyle deniyor:
İzmir ili Çeşme ve Urla’da ilçelerinde bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen ‘Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ kapsamındaki taşınmazların, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununu 8. Maddesi uyarınca turizm yatırımlarına tahsisi amacıyla, tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına, 2942 sayılı kamulaştırma kanununun 27’nci maddesi gereğince karar verilmiştir.’

*- İşçilerin arazisi!

İYİ Parti İzmir Milllvekili Musavvat Dervişoğlu konuyu TBMM’ye getirdi.
Daha sonra CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da, ‘Saray’dan hukuksuz işgal!’ denilerek, konuyu bir başka tarafından ele aldı ve ‘İşçilerin Urla’daki 45 yıllık arazisine hukuksuz bir biçimde Saray tarafından el koyuldu!’ açıklaması yapıldı.
Milletvekili Kani Beko yaptığı yazılı açıklamada;
‘DİSK ve Genel-İş Sendikasının unutulmaz Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve arkadaşları tarafından işçilerin kullanımı için 1975 yılında DİSK/Genel-İş Sendikasına kazandırılan İzmir Urla Zeytineli köyü Böğürtlen mevkiindeki denize sıfır 68 dönümlük araziye Saray tarafından hukuk dışı bir biçimde el konmuştur’ dedi.
Sendikanın yanı sıra birçok köylüye ait taşınmaz da aynı akıbete uğradığını hatırlatan Beko açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
‘Önce taşınmazlar üzerine kamulaştırma şerhi konulmuş, hemen sonra da 25 Ocak Cumartesi günü Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle acele kamulaştırma yapılmıştır. Yapılan işlemlerin sürati son derece dikkat çekicidir.
Henüz Sendikaya ve diğer mağdur köylüye resmi olarak kamulaştırma kararı tebliğ edilmemiştir.
Bu bölge önceden SİT alanı statüsündeydi.
13 Eylül’de yine bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilmiş SİT alanı statüsünden çıkarılmıştır.
Bu şekilde 500’ün üstünde parselin oluşturduğu uzun bir kıyı alanı kamulaştırılıp özel kişi ve kuruluşlara uzun dönemli kiraya verilecektir. Bu arada bazı kişi ve kurumlara ayrıcalık tanınıp kamulaştırma kapsamı dışında tutulduğu bilgileri de gelmektedir.
Çevrecilik bakımından da sıkıntı yaratacak konular söz konusudur.
Köy merası, tarım arazisi niteliğinde bazı taşınmazların golf sahası yapılması söz konusudur.
Bu su kaynakları için tehlike oluşturacak bir planlamadır.
Kamunun bütün eylem ve işlemleri kamu yararına uygun olmak zorundadır.
Sendika ve bazı vatandaşlara ait taşınmazlara el konulup özel kişi ve kuruluşlara kiraya vermek bu kamu yararı kavram ve ilkesine aykırıdır. Bazı kişilerin kayırılması yasaların eşit objektif uygulanmaması kamusal işlemi sakatlar, hukuk dışına çıkarır.
Öte yandan Anayasanın mülkiyet hakkı ile ilgili düzenlemelerine de aykırılık oluşturur.
Zamanında işçilerin tatil yapması hedeflenerek alınmış taşınmazların, köylülerin, vatandaşların elinden alınarak lüks otel yatırımlarına dönüştürülmesi, onların gelirleri itibariyle asla yararlanamayacakları, işçilere fiilen yasak bir kamulaştırma nasıl kamu yararı amacı güdecektir, sormak gerekir?’

*- O bina bile!

12 Eylül Faşist Cuntası DİSK/Genel-İş Sendikasını kapattıktan sonra mal varlıklarına da el koymuştur.
Bugün Ankara Çankaya’da yıllarca kullanılmış olan Anayasa Mahkemesi DİSK Genel-İş Sendikasının kendi mülkiyetidir.
40 yıl sonra aynı anlayışla Urla Belediye Başkanımız görevden alındıktan sonra, DİSK/Genel-İş’in ve halkın arazileri 12 Eylül Faşist Cuntasının yaptığı gibi gasp edilmiştir.
Özel bazı kişilere menfaat sağlamaktan başka hiçbir anlamı ve amacı olmayan ve adına kamulaştırma denilen bu hukuksuz uygulamadan derhal vazgeçilmesi, işçilerin ve köylülerin haklarının iade edilmesi konusunda adımların atılması gereklidir.
İvedilikle, işçilerin alın teri ile biriktirip aldıkları bu kutsal mülkiyet hakkına saygı duyulmasını ve hakkın iadesini bekliyoruz.’
Bu arada dikkatimi çeken bir konuyu da dile getirmek istiyorum.
‘Kayyuma hayır’ diyenler nedense hapse atılar belediye başkanlarını unutmuş görülüyorlar.
Biliyorsunuz;
Kayyum olan Kaymakam bu arada Meclis toplantılarını da iptal etti.
Onlar da ‘Biz PKK’lı ve Fetö gibi bölücü örgüt üyesi de değiliz. Belediyeden herhangi bir şekilde aktarma da yapmadık’ diyerek meclisin işlerlinin sağlanmasını diliyorlar.
Bu arada yine ‘aktarma’ sözcüğünden aklıma geleni paylaşayım:
Ankara’da doğalgaz dağıtımını yapan şirket Kızılay’a protokol ile milyarlar vermiş.
Ama protokola yani şartnameye göre, paranın büyük bölümü de Ensar Vakfı’na Kızılay aracılığıyla verilmiş.
Ensar vakfını biliyoruz!
Vergi kaçırmanın bir yolu mu, bunu yetkililer herhalde çıkaracaklar, suç unsuru varsa mutlaka kim olurlarsa olsunlar hesabını soracaklardır.

*- Doktorlar buldu!

Duymuşsunuzdur:
İkinci İlaç krizi ile yani Facianın önüne Whatsapp konuşmaları ile geçilmiş!
Cumhuriyet Halk Partisi Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.
Polat, ‘Doktorlar Whatsapp gruplarından konuşarak facianın önüne geçiyor. Sağlık Bakanı’nın bu ilaçtan dolayı Isparta dışında başka illerde ölen ya da etkilenen vatandaşlarımız var mı? Sorusuna cevap vermesi gerekiyor.’ diye konuştu.
Hastanede tedavi olan yurttaşların ‘Propofol’ etken maddeli ‘Dormofol’ jenerik isimli ilaç nedeniyle hayatını kaybedip yoğun bakıma kaldırılmasını Meclis gündemine taşıdı.
Polat, ‘Büyük bir facianın önüne doktorlar kendi aralarında kurdukları Whatsapp gruplarıyla geçmiş.’dedi.

*- Öldüren ilaç mı ihmal mi?

Hastaların tedavi olmak için girdiği hastanelerden son zamanlarda mağdur olarak çıktığını belirten Polat, ‘Kırıkkale’de yapılan iğne sonrası 36 hasta görme kabiliyetini kaybetti.
Ege Üniversitesi’nde aynı kişiden organ alan 3 yurttaşımız hayatını kaybetti.
Isparta’da ‘Propofol’ etken maddeli ‘Dormofol’ jenerik isimli ilaç nedeniyle bir kişi hayatını kaybederken, başka bir hastanın ise yoğun bakımda tedavisi sürüyor.
Olay Isparta’da yaşandıktan sonra doktorlar çok büyük bir facianın önüne kendi aralarında haberleşmek için kurduğu Whatsapp gruplarıyla geçiyorlar.
Birbirlerine ilacın kullanılmaması yönünde uyarılarda bulunuyorlar.
Sağlık Bakanlığı’nın konu ile ilgili açıklama yapması gerekiyor. Türkiye’de bu ilaçtan başka ölen ya da etkilenen var mı?
Söz konusu ilaçla ilgili ölümler, içerisindeki etken maddeden mi yoksa saklama koşullarından mı kaynaklanıyor?
 Bu konu ile ilgili soruşturma başlatılarak sorumlularının ortaya çıkarılması gerekiyor’  dedi.

*- Bornova Belediyesi’nden İş’te Fark Yaratacak işbirliği

Bornova Belediyesi, down sendromlu gençlerin meslek sahibi olarak sosyal yaşamın içerisinde yer alması amacıyla önemli bir çalışmaya imza atıyor.
18 down sendromlu çocuğa meslek edindirmek amacıyla ‘Uygulamalı Servis Eğitimi’ verilmesine ilişkin ders ve eğitimler Bornova Belediyesi, Hilton İzmir Oteli, İzmir Down Sendromu Derneği  ve 118 R Bayraklı Smyrna Lions Kulübü Derneği işbirliği ile başlıyor. Proje ile ilgili protokol Hilton İzmir Oteli’nde düzenlenen törenle imzalandı.

*- Türkiye örnek olmalı

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, eğitim alacak down sendromlu gençlerin de katıldığı törende, projede emeği geçen herkese teşekkür ederek,
‘Bu özel kardeşlerimize mesleki eğitim vererek hem istihdama katkı koyuyoruz, hem de anahtar kelimemiz olan ‘iletişim’ konusunda farkındalık yaratıyoruz.
 Sivil toplum örgütlerinin ve iş dünyasının bu projeye sahip çıkacağına inanıyorum. Bu rakamı 18’in çok daha ötesine taşımak, daha çok down sendormlu gence iş imkanı yaratmak istiyoruz.
Bornova Belediyesi olarak bu örnek örnek projenin Türkiye’ye yayılması için de gereken her şeyi yapacağız’ dedi.

*- Çok mutluyuz

Down Sendromlu gençler adına konuşan Ayça Karagöz ise çok mutlu olduklarını ifade ederek, ‘Sonunda başardık. İmzaları basının önünde attık. Kimseden farkımızın olmadığını göstermek, bir ilki başarmak ve böylesi büyük otellerde çalışmak istiyoruz’ diye konuştu.
İzmir Down Sedromlular Derneği Başkanı Gülnaz Rodoplu, Bornova Belediyesi’nin ve Başkan Mustafa İduğ’un her zaman yanlarında olduğunu belirterek, ‘Bu proje ile çocuklarımız meslek ve iş sahibi olarak sosyal hayatın içerisine girecek. Bizlere destek olan tüm kurumlara teşekkür ediyoruz’ dedi.

***-
GÜNCEL

*- ‘Sesiniz olmaya devam edeceğim!’

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği'nin 7. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu. Meclis'teki diğer siyasi partilere çağrıda bulunan Sındır, ‘Araştırma komisyonu kuralım. Parti ayrımı yapmaksızın halıcılık sektörünün sıkıntılarının tespit edilmesinde, sorunların giderilmesinde birlikte çalışalım’ dedi.
Sındır, ‘Sektörün sorunlarını doğrudan sizlerden, üretim yapanlardan, istihdam yaratanlardan, ihracat gerçekleştirenlerden dinlemek yaşanan sıkıntıları derinlemesine öğrenmemize imkan sağlıyor.
Türkiye’de 2 Milyar Doların üzerinde ihracat potansiyeli olan bir sektörün sorunlarını burada masaya yatırıyoruz.
Bu kültürel mirasın tarihin tozlu raflarında kaybolmasına izin vermemek ve sektörün gelişmesi için çabalıyoruz.
Halıcılık sektörü son 20 yılda çok kan kaybetti; üretim azaldı, fiyatlar yükseldi. Özellikle kadim kültürümüz el halıcılığı yok olma sürecinde ve maalesef bir şey yapılmıyor. Halıcılık sektörünün üretimini, tanıtımını arttırmak, pazarlamasının ve ihracatının geliştirilmesini sağlamak ve yaşanan sorunların çözümü için siyasi parti ayrımı yapmazsınız birlikte hareket etmeliyiz’ dedi.

*- Bornova’dan Mars’a yolculuk

Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’nde yıl boyunca düzenlenen farklı bilim etkinlikleri Bornovalı çocukların eğlenirken öğrenmesini sağlıyor. Çocukların keyifli ve kaliteli zaman geçirmesine yönelik hazırlanan ve 4 gün sürecek olan ‘Mars Gezegeni’ne Yolculuk’ adlı Bilim Kampı başladı.



11-14 yaş arası 60 çocuğun yararlandığı kampta astronomi, kimya, fizik, felsefe, biyoloji ve  fosil bilim alanlarında atölye çalışmaları yapılıyor. Mars gezegeninin oluşumu, kimyası, jeolojisi, atmosferi, içme suyu olup olmadığı ve yaşam olasılığı gibi konuların yanı sıra Mars Robotları ve Phonix Mars aracı modelleriyle ilgili bilgi de veriliyor.

*- 36 nokta Afet Toplanma Alanı

Son günlerde birbiri ardına yaşanan ve Elazığ’da can kaybına ve yıkıma sebep olan depremler sonrası gözler Afet Toplanma Alanlarına çevrildi.
Gün içerisinde aktif nüfusu bir milyonun üzerine çıkan Konak’ta olası bir afetin ardından ulaşılacak Afet Toplanma Alanları hayati önem taşıyor. İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta Afet Toplanma Alanlarını bilmek sadece Konak’ta ikamet eden nüfusu değil aynı zamanda iş, eğitim, alışveriş ve gezi amaçlı ilçeye gelenleri de ilgilendiriyor.
İlçedeki toplanma alanlarının en büyüğü kent merkezinde bulunurken, Konak’taki toplama alanlarının yüzölçümü yaklaşık 700 bin metrekareyi buluyor. 
Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından verilen bilgilere göre. Kültürpark’ın ardından Çınartepe Aydın Erten Rekreasyon Alanı, Göztepe Susuz Dede Parkı ve Konak Meydanı geliyor.

*-


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR