CHP'den daha hızlı davrandı


*- Çarıklılar daha iyi bilir. Bir yerden koku gelirse, arkasından bir şey mutlaka çıkar. Ve bunu bir kez daha gördük.
*- 13.Eylül 2019'da 1532 nolu bir Cumhurbaşkanlığı resmi kararnamesi ile ‘Çeşme Turizm ve Koruma Kapsamı Turizm gelişme Bölgesi’  ilan edilmişti. Kararnameye göre, Arazilerin 2634 Turizmi Teşvik kanunu kapsamında ‘Turizm yatırımlarına tahsisi’ öngörülüyor.
*- Ve hafta sonu beklenen oldu, Resmi gazete’de yayınlandı.




YAŞAR EYİCE

*-

İki gün önce Dr. Ahmet Güler, ‘Çeşme-Urla-Seferihisar-Karaburun Yarımada Çevre Platformu’ üyesi olarak şunları yazdı:
Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Çeşme ve Urla'da binlerce dönüm arazi ‘Acele Kamulaştırma Kanunu’ ile kamulaştırıldı.  
25.Ocak Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığının 2054 nolu kararı ile Urla Zeytineli Mahallesinde toplam 333 adet Parsel Çeşme Alaçatı bölgede ise toplam 178 adet parsel,  ‘Acele Olarak Kamulaştırıldı’ bilgisini bir arkadaşım aynı gün Resmi Gazete Kupürü ile gönderince, olayı, belki de depremi düşündüğüm için algılayamamış kendisine şu karşı notu geçmiştim:
‘Sizin arsaları ya da tarlaları da kapsıyor mu?’
Çünkü miras nedeniyle kaç zamandır uğraşıp duruyorlardı.
Hatta verdikleri dilekçeleri kabul etmeyen, bundan kaçınan bazı devlet dairelerinin olduğunu da anlattıklarından işin önemini fazla kavrayamamış ve bireye indirmiştim.
Şimdi bu ara notundan sonra yine Dr.Ahmet Güler’in yazdıklarına dönelim:

*- Önceden hazırlanmıştı

Bu bölgeler bir süre önce 13.Eylül 2019'da 1532 nolu bir Cumhurbaşkanlığı resmi kararnamesi ile ‘Çeşme Turizm ve Koruma Kapsamı Turizm gelişme Bölgesi’  ilan edilmişti.
Kararnameye göre, Arazilerin 2634 Turizmi Teşvik kanunu kapsamında ‘Turizm yatırımlarına tahsisi’ öngörülüyor.
Yani bölgenin bu kupon araziler, önümüzdeki dönem birtakım yatırımcılara tahsis edilecek.
Buralarda nasıl bir planlama veya tesis yapılacağı henüz belli değil.
En büyük kamulaştırma ise 333 adet parsel arazi ile İzmir’in Urla İlçesi Zeytineli'de oldu.
Çeşme Alacatı Havaalanı ve Alaçatı Sörf merkezi civarlarında 178 farklı parsel arazi ile yapıldı.
Kamulaştırılan kısmen köylülere ait tarlalar ve özel mülk sahiplerine ait olan alanların çoğu denize sıfır ve deniz manzaralı araziler.
Urla ve Çeşmeliler bu ani acele kamulaştırma karşısında şoka uğradılar ve duruma tepki gösterdiler.
Arazi sahiplerinin birçoğun dava açmaya hazırlandığı söyleniyor.
Vatandaşlar bu kamulaştırmada hangi ‘ Kamu yararı’ olduğunu sorguluyorlar.
Urla ve Çeşme'ye yönelik bu ilginin ve birçoğu SİT alanı olan araziler için ardı ardına 2 Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınlanması ve kamulaştırma akılları karıştırdı.
Umarız hedef gerçekten bölgeyi kalkındırmak için turizm yatırımlarıdır.’
İki gün önce Dr. Ahmet Güler, ‘Çeşme-Urla-Seferihisar-Karaburun Yarımada Çevre Platformu’  üyesi Dr.Ahmet Güler konuyu çok iyi dillendirmiş...

*- Kim işler?

Bu arada dolaylı değil doğrudan hepimizi ilgilendiren bir yazıyı Noyan Rusçuklu’nun açıklamasından özetle vereyim:
Noyan Rusçuklu, ‘Kente ve çevreye karşı suçu kim işler?’ sorusuna şu yanıtı veriyor:
‘Kente ve çevreye karşı suçun oluşmasında bir numaralı sorumlu karar ve denetim yetkisini elinde bulundurandır.
Yani otoritedir.
Yani güçtür.
İki numaraları sorumlusu kamu niteliği olan meslek örgütleridir.
Üç numaralı sorumlusu sivil toplum örgütleridir.
Senih Abi’nin tabiri ile kente ve çevreye karşı işlenen suçlarda  ‘kötücül emellere sahip’  tetikçiyi bulmak önemlidir, önemlidir ama bu izinleri verenleri, denetleme görevini yapmayanları güçlerinden dolayı ortaya koymaz isek yandı keten helva.’

*- Dervişoğlu ‘acele kamulaştırmayı’ sordu

Bazen rastladığımız ve gördüğümüz gibi, 511 parselin acele kamulaştırılması Meclis'e taşındı.
Bu kez daha hızlı hareket eden İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu oldu...
Müsavat Dervişoğlu , Çeşme ve Urla'daki 511 parselin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile acele kamulaştırılmasını Meclis'e taşıdı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanması istenilen soru önergesinde, İzmir'in Çeşme ilçesinin Alaçatı Mahallesi'nde yer alan 18 parsel arazi ile Urla'nın Zeytineli Mahallesi'nde yer alan 333 parsel arazinin, toplamda 511 parsel arazinin acele kamulaştırılmasına, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile karar verildiği belirtilerek, acele kamulaştırılma usulünün, zaman kaybına sebebiyet verilmeksizin, kamu yararının söz konusu olduğu acil durumlarda kıymet takdiri düzenlenerek, diğer kamulaştırma işlemlerinin sonradan tamamlandığı el konulma biçimi olduğu hatırlatıldı.

*- Biz de öğreneceğiz!

Danıştay İdari Davalar Kurulu'nun kamulaştırma işleminin dayanması gereken üstün kamu yararı hakkındaki kararına da işaret edilen soru önergesinde şu soruların yanıtlanması istendi;
1- Alaçatı ve Zeytineli Mahalleleri uhdesinde bulunan ve toplamda 511 parsel arazinin acele kamulaştırılmasını öngören 2054 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararının üstün kamu yararına dayanması gerekliliği ortadadır. Kararda bahsi geçmeyen üstün kamu yararı nedir?
2- İlgili kamulaştırma kararının alınmasına sebep olacak olağanüstü bir durum mevcut mudur?
3-İlgili kamulaştırma kararı ileriki tarihlerde gerçek yahut tüzel kişilere haksız ekonomik çıkar sağlayacak bir kaynak aktarımı sonucunun doğmasına sebep olacak mıdır?
4-İlgili bölgenin kamulaştırma işlemine konu olacak şekilde belirlenmesini sağlayan kriter nedir?
5- Acele kamulaştırma usulünün, gerçek kişilerin mülkiyet hakkına doğrudan müdahale eden ve ivedi olarak sonuç doğuran bir işlem olduğu göz önünde bulundurulursa, kamulaştırma işlemine ilişkin bölge sakinlerinin rızası yahut görüşleri alınmış mıdır?’
Bakalım ne zaman nasıl yanıt alacak?

*-

***-

GÜNCEL

*- Bir destek daha

Yeni yılın ilk İzmir Ekonomik Koordinasyon Kalkınma Kurulu (İEKKK) toplantısının ana konusu kentin tarihi merkezleri oldu. Kurul, tarihi elektrik fabrikası projesine de destek olma kararı aldı.
İEKKK üyelerinden Hasan Denizkurdu Tarihi Elektrik Fabrikası binası konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesine destek verilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kurul üyelerinin imzaladığı bir mektup gönderilmesi önerisini sundu. Kurulda mektubun metninin Deniz Kurtoğlu ve Mustafa Güçlü tarafından kaleme alınması kararlaştırıldı.

*- Karşıyaka Stadı için

İEKKK toplantısında Karşıyaka stadıyla ilgili de konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  ‘Biz bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bunun İzmir için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz’  diye konuştu.

*- Yarışma devam ediyor!

İZDENİZ ile keyifli yolculuğunuzdan yakaladığınız fotoğraf karelerini ‘izdenizileyolculuk’ etiketi ile paylaşın, kış sonunda iskelelerde açılacak fotoğraf sergisinde sizin de fotoğrafınız olsun. Yarışma detayları için (www.izdeniz.com.tr),

*- Koronavirüs tespit edilmedi

İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Burak Öztop, yeni tip koronavirüs şüphesiyle gözlem altına alınan hastanın yapılan tahlillerinde virüsün tespit edilmediğini bildirdi.
Öztop, yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde koronavirüs şüphesiyle tek kişilik odada gözlem altına alınan hastanın referans laboratuvarında yapılan tahlillerinde virüse rastlanmadığını belirtti.
İzmir'de 10 gün önce Çin'e iş seyahatinde bulunan bir kişi ateş ve gribal enfeksiyon şikayetiyle rahatsızlanmasının ardından dün özel bir hastaneye başvurmuş, hasta ve eşi yeni tip koronavirüs (2019-nVoC) şüphesiyle SBÜ Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gözlem altına alınmıştı.

*- Dünya kenti İzmir için ortaklık vurgusu 

İzmir Ticaret Odası'nın Ocak ayı olağan meclis toplantısına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ‘Dünya kenti İzmir’ hedefi için güç birliği çağrısı yaptı. 
İzmir Ticaret Odası  Ocak ayı olağan meclis toplantısına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşmasına Elazığ depreminin yarattığı derin üzüntüye dikkat çekerek başladı. Vatandaşların duyarlılığı ve Meyve Sebze Hali esnafının da katkısıyla ihtiyaç malzemelerinin toplanıp bölgeye gönderildiğini söyleyen Tunç Soyer, kışlık çadırların da yola çıkacağını söyledi.

*- İzmir için yeni bir ekosistem

İzmir’in 1800’lerin başından itibaren Akdeniz’in en büyük, dünyanın en önemli ticaret kentlerinden biri olduğunu söyleyen Başkan Soyer, ‘Ticaret İzmir’i İzmir yapan, bugün yaşadığımız bu şehri özel kılan en önemli değerlerin başında geliyor. İzmir Ticaret Odası işte bu önemli mirasa belediyemiz gibi sahip çıkıp, İzmir’i bir dünya kenti yapmak  için çaba gösteren en önemli paydaşlarımızdan biri’ dedi.

*- Kırmızı Bayrak töreni

8 Bin 500 yıllık tarihe sahip Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi Engelsiz İzmir çalışmaları kapsamında;  engelli erişimine uygun hale getirilmiş binalar, kamusal alanlar ve ulaşım araçlarına verilen ‘Kırmızı Bayrak’ almaya hak kazandı.
Kırmızı Bayrak Töreni  29 Ocak 2020 Çarşamba günü , Yeşilova Ziyaretçi Merkezi’nde saat 14.30’da...

*- Meral Akşener geliyor

İYİ Parti’nin açıklaması: ‘Grup Başkan Vekilimiz ve İzmir Milletvekilimiz Müsavat Dervişoğlu ve İL Başkanımız Hüsmen Kırkpınar, 29.01.2020 günü (yarın) saat 11.00 de Genel Başkanımız  Meral Akşener’in İzmir Programı ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenleyeceklerdir.
Tarih  : 29.01.2020 Çarşamba(Yarın)
Saat.  : 11.00
Yer.    :  İl Başkanlığı
Tel.     : 0(232) 402 1494’

*- Bornovalı kadınların istihdamı için

Bornova Belediyesi, Bornovalı kadınlara istihdam yaratmak amacıyla Altın Bilezik Projesi kapsamında MTK (Moda Tekstil Konfeksiyoncular Sanayici İş Adamları Derneği) ile işbirliği protokolü yaptı.
İki kurumun işbirliğinde açılacak iş garantili kurslarla ilgili protokole Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ile MTK’nın yeni Başkanı Abdullah Salkım imza attı.
Kadınların istihdamının arttırılması ve toplumda öne çıkarılması gerektiğini ifade eden Başkan İduğ, ‘Belediyemize ait 60 adet dikiş makinemiz var. Bunları kadınlarımızın eğitimi için kullanmak istiyoruz. Çocuklar için kreşler açacağız. Böylece ev kadınlarına meslek edinmeleri ve iş yaşamına katılmaları için zaman yaratacağız. Bunu 700 işletme ile sadece İzmir değil, Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlayan sizlerle yapacağız. Yeni MTK yönetimini kutluyor, işbirliğimizin hayırlı olmasını diliyorum’  diye konuştu.

*- Özkanlar Tekstil Pazarı



MTK’nın tüm yönetimi kurulu üyelerinin katıldığı protokol töreninde, Özkanlar Yeni Bornova Pazarı’nda Perşembe günleri kurulacak Tekstil Pazarı da konuşuldu.
Başkan İduğ, 600 tezgahlı pazarda 200 tezgahı Bornova esnafına ayırdıklarını belirterek vatandaşların heyecanla beklediği Tekstil Pazarı’nı birlikte hayata geçireceklerini söyledi.

*-  İzmir tramvayla 100 bin ton karbondioksit emisyonunu engelledi

Konak ve Karşıyaka tramvayları 2019’da toplam 40 milyon yolcu taşıyarak yaklaşık 100 bin ton karbondioksit emisyonunun atmosfere bırakılmasını engelledi.
İzmir’de iki farklı güzergâhta hizmet veren tramvay 2019’da 2,5 milyon kilometre yol yaparak günde ortalama 150 bin olmak üzere toplamda 40 milyon yolcu taşıdı.
 Bu 40 milyon yolcu, otomobile binmek yerine tramvayı kullandığı için 100 bin ton civarında karbon emisyonunun atmosfere bırakılmasını önlenmiş oldu.
Hesaplama yapılırken 285 kişilik bir tramvay setinin tek seferde içinde ortalama iki kişi taşıyan 150 otomobilin trafiğe çıkmasını önlediği varsayılıyor.
Tramvay kullanımı daha fazla motorlu taşıtın trafiğe çıkmasını önleyerek, iklim değişikliğine yol açan karbondioksit emisyonlarının yanı sıra hava ve gürültü kirliliğinin azalmasını sağlıyor.

*- Okulları gribe karşı ilaçlıyor

Okullarda salgın hastalıklara neden olan virüs, bakteri ve haşerelere karşı yıl boyu ilaçlama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, okulların tatile girmesiyle birlikte çalışmalarını hızlandırdı. 2020’nin başından itibaren ilaçlama yapılan okul sayısı 80’i buldu. Büyükşehir geçen yıl 978 okulu dezenfekte etmişti.
Öğrencilerin sağlıklı ortamda eğitim görmelerini sağlamak ve hasta olmalarını önlemek için çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler sınıfları, koridorları ve tuvaletleri dezenfekte ediyor.
Büyükşehir Belediyesi İzmir’in 30 ilçesindeki okullardan gelen talep doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar tatillerde, hafta sonları ve hafta içi eğitim saatleri dışında yapılıyor.

*- 3’ü bir arada!

Modern ve yaşanılabilir bir kent için çalışmalarını sürdüren Karabağlar Belediyesi, ilçedeki parkları yenileyerek günümüz standartlarına uygun hale getirmeye devam ediyor.
 Bu kapsamda baştan sonra değişen Kadın Hakları, Ant ve Devlet Demiryolları parklarının toplu açılışı, 29 Ocak Çarşamba günü saat 11.30’da yapılacak.

*- Bornova’da atıklara ikinci hayat

Bornova Belediyesi, Avrupa Komisyonu Ufuk 2020 (Horizon 2020) programı tarafından finansal olarak desteklenen geri dönüşüm projesi URBANREC ile büyük hacimli evsel atıkları ekonomiye kazandırıyor. Büyük hacimli atıklara ikinci bir hayat verebilmek için ilki Ağustos 2019’da düzenlenen Atık Toplama Kampanyası’nın ikinci dönem başlıyor.
Kampanya kapsamında 30-31 Ocak 2020 ve 1 Şubat 2020 tarihlerinde vatandaşların bağışladığı kullanım ömrünü tamamlamış eşyalar belediye ekipleri tarafından evlerinden alınacak.
‘Paylaş, Dönüştür, Hayata + Değer Kat” sloganı ile gerçekleştirilen URBANREC projesi kapsamında gerçekleştirilen kampanyada bağışlanan eşyalardan kullanılabilir nitelikte olanlar onarımı yapılarak ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılacak. Kullanılamaz olanlar ise geri dönüşüm kanalları ile yeni bir ürünün hammaddesi olarak değerlendirilecek. Toplama Kampanyası’na bağışta bulunmak isteyen vatandaşlar,  0555 031 06 12 numaralı Whatsapp hattı ve ya da ‘0541 735 53 09’ numaralı telefonlardan yetkililere ulaşabilir.

*-

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR