Yine her telden çalmaya çalıştım


*- Yılbaşı gecesi toplu ulaşım araçları durmayacak. Başkan Murat Yavuz, fotoğrafçıları İzmir’de buluşturuyor.  Beklenen sonuç: Bornova Bayraklı için Özkanlar Pazarı hayırlı olsun... İzmirliye de ‘Kanal İstanbul’ çağrısı ... Kırçiçeği’ne sahip çıkmalıyız... Başkan Batur ilk kreşi Roman Mahallesi’nde açıyor...
*-
*-YAŞAR EYİCE
*- Gevrek var, yersen!

Asgari ücret açıklandı...
Yorum yapmayacağım...
Sadece vatandaşın dört satırlık mektubunu paylaşacağım;
Asgari ücreti belirleyen Bakanın maaşı 30 bin TL,
‘Şükredin!’ diyen İmamın maaşı 7 bin TL,
‘Simit yiyin!’ diyen Milletvekilinin maaşı 25 bin TL,
Bunları alkışlayanların maaşı, 2.324 TL..
‘Gevrek var!’, yersen.!
Vallahi gevrek de yenir mi artık bilmiyorum...
Bildiğim pazartesi günü Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerindeki Çevre İl Müdürlüğü taşınmadan oraya ulaşmak ve ‘Kanal İstanbul’a hayır!’ yazılı dilekçemi kuyruğa rağmen vermek...
Her ne kadar 27 Aralık Cuma günü AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan protipi İtalya’da yapılan ve davetlilere ‘Yerli ve Milli’ olarak tanıtılan otomobilin tanıtımını yaptıktan sonra Hereke’de yaptığı konuşmada, ‘İsteseniz de istemeseniz de bu kanalı yapacağız!’ demesine rağmen...

*- Karşıtlık büyüyor

Prof. Dr. Cemal Saydam da benim gibi İstanbul Kanalı’na karşı...
Hatta ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi(Emekli), Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi olan bu değerli bilim insanı. ‘Doğal dengeleri bozacak Kanal İstanbul derhal iptal edilsin!’ başlığıyla bir de imza kampanyası başlattı.
Kısa sürede imza sayısı ise 136 bin 540 imza topladı.
Kanal İstanbul ya da pek çoğumuzun ilk tanıştığı adı ile ‘Çılgın Proje’ için çalışmalar başlamak üzere.
Peki nedir bu ‘Çılgın Proje?’
Kanal İstanbul, Marmara Denizi ile Karadeniz’i birbirine bağlayacak yapay bir su kanalı aslında.
Uzmanlara göre; İkinci bir İstanbul Boğazı yaratıp etrafını ticaret merkezleri ve beton sitelerle doldurulmak için tasarlanmış bir nevi İstanbul’un idam fermanı.
Doğaya ait olmayan bu  yapay kanal, sadece yakın çevresini değil Çanakkale’den Karadeniz’e hem Türkiye’yi hem de Doğu Avrupa’yı olumsuz etkileyecek.
Projenin hayata geçmesi ile Karadeniz’in soğuk ve tatlı olan suyu ile Akdeniz’den Marmara’ya, oradan da Karadeniz’e varan sıcak ve tuzlu su arasındaki denge ters düz olacak.

*- Derinlik yetersiz....

Projede kanal derinliği 25 metre olarak planlanıyor.
Bu, beslendiği nehir ve yağmur suları dışında kaynağı olmayan ve doğal bir tatlı su gölü olan Karadeniz’e yeni bir musluk açacak ve Karadeniz’in devamlı Marmara’ya tatlı su iletmesini sağlayacak hatta denizi buna zorlayacak.
Fakat kanalın derinliği yetersiz olduğu ve Karadeniz Akdeniz’den yaklaşık 30cm. yüksek olduğu için Akdeniz ve Marmara’dan gelen sıcak ve tuzlu su Karadeniz’e geçemeyecek.
Yeri gelmişken söyleyeyim, maalesef bu sorun ‘kanalı daha derin’ yapmakla çözülemez. Çünkü derinlik tek problem değil, sorunun sadece bir parçası.

*- Asıl çözüm?

Kendi içinde bir denge ile tek bir musluk ile birbirini doldurup boşaltan bu denizlere ikinci musluğu takmak, hepimiz için geri dönülemez felaketin başı olur.
Çünkü, Karadeniz iki musluktan iki kat hızla boşalacak fakat Karadeniz’i dolduran ve besleyen nehirlerin, Tuna’nın, Dinyeper’in debisi ve kapasitesi artmayacak!
Durduk yerde Karadeniz havuzuna giren tatlı suyun debisini arttırmadan havuzu tek muslukla boşaltmak yerine bir musluk daha takılırsa sistem alt üst olur.
Karadeniz git gide kuruyup yok olurken, diğer tarafta Marmara ve Akdeniz’in sıcaklık, tuz oranı bozulacak ‘Çılgın Proje’nin sonu Çılgın Felaket olacak!
Ortak doğamız olan bu denize yapacağımız her şeyde diğer ülkelerin de söz hakkı var ve er ya da geç o ülkeler de bu projenin hayata geçemeyeceğini söyleyecekler.
Aslında bunu anlamak için ne bilim adamı olmak gerek ne de alim, basit havuz problemi hani şu ilk okul çocuklarına çözdürülen cinsten.

*- Vatandaş takip ediyor

Yine bir okuyucum göndermiş:
Sümeyye’de ‘Harvey’ çanta,
Emine’de ‘Hermes’ çanta,
Alkışlayanlarda ise ‘Bim’ poşeti...
Aslında bu görüşe karşıyım;
Parası olan istediğini alabilir ve kullanabilir ülkemizde...
Ticaret de serbest...
Baksanıza ‘Aşçıbaşı’ programına katılan Güzide bile 7,5 milyarlık villada yaşıyor...
Allah daha iyilerini versin...
‘Çalıştım kazandım!’ diyor genç yaştaki Güzide soranlara...
Ama moralinizi bozmayın önümüzde Milli Piyango’nun 80 milyarlık Yılbaşı çekilişi var...
Size de çıkabilir...
Bu arada bir öneride bulunayım, çıkarsa sakın kimliğinizi açıklamayın, yoksa Türkiye’nin yarısından çoğunun akrabanız olduğunu öğrenirsiniz....
Aslında yararı da var...
Ayrı kalpleri birleştiriyor...

*- Pazarcı esnafından yanaydık

Bizim için önemli olduğundan öncelikle haberim bu;
Özkanlar Bornova Yeni Pazarı 28 Aralık 2019 Cumartesi günü yani bugün açılıyor,
Okuyucularımız bilir, rahatsızlıklarını ileri sürerek mahkemeye başvuran bazı yeni Bornovalılar, yani göç ile kente gelenlerden bir kısmı ‘Rahatsız oluyoruz!’ diyerek mahkeme kararı aldırmışlardı.
Bu normal ama; bir gecede alınan karar ile Bornova ovasında oluşan bazı mahalleleri yeni kurulan Bayraklı ilçesine bağlanmışlardı.
Siyası, oy kaygusuyla oluşturulan diğeri Karabağlar olan iki yeni ilçe halkı da, tüm propagandalara rağman CHP’li adayları seçmişlerdi.
Ancak; Bayraklı Belediyesi pazaryeri esnafı ile Özkanlar Pazarından yararlanan büyük kesimin sesine kulak vermemiş, ‘Mahkeme kararı’ diyerek biraz duyarsız kalmıştı.
Biz sorunun çözülmesi için bazı önerilerde de bulunmuş ama pazarcı esnafının sesini yetkililere duyuramamıştık.
Semti ve oturan yerli halkı yakından tanıyan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ sorunu böylece çözmüş oldu.
Bornova Belediyesi'nin Çevre Yolu Bornova Viyadüğü altında projelendirdiği Özkanlar Bornova Yeni Pazarı, saat 11.00'de törenle hizmete açılıyor. 
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, tüm Bornovalıları Özkanlar Pazayeri'nin  kapatılması ile ortaya çıkan ihtiyacı da giderecek pazaryerinin açılışına davet etti.
Doğru kişi ve kurumlarla doğru noktada iletişime geçerek bölgede yaşanan pazaryeri sorununu çözdüklerini söyleyen Başkan İduğ, ‘Bornova Belediyesi olarak üzerimize düşeni yaptık, Bornovalıların beklentilerini gerçekleştirdik. Yeni pazaryeri, kurulacağı yer itibariyle Özkanlar Pazaryeri'nin kapatılması ile ortaya çıkan eksikliği de giderecek.
Artık hem büyük sıkıntı yaşayan esnafımız hem de vatandaşlarımız mutlu.
Bu özel günde açılış coşkusunu hep birlikte yaşayalım’ dedi.
12 bin 219 metrekare alanda hizmet verecek Özkanlar Bornova Yeni Pazarı'nda haftanın 4 günü farklı pazarlar kurulacak.
Cumartesi günleri kurulacak sebze ve meyve pazarında, şarküteri, bakliyat, deniz ürünleri ve tekstil için de ayrı bölümler olacak.
Yapılacak planlamanın ardından kısa süre içerisinde Pazar günleri ikinci el otomobil pazarı açılacak.
Salı günleri kadın üreticilere, Perşembe günleri tekstilcilere ayrılacak. Alan, ayın bir günü ise antika pazarı olarak hizmet verecek.

*- EGİAD Danışma Kurulu’nda görüşüldü

EGİAD Danışma Kurulu, 2019 yılının son toplantısını Danışma Kurulu olarak İTO Teras Restoran’da gerçekleştirdi.
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aslan yaptığı sunumda, küreselleşme ve sonucunda rekabetin olduğu tüm alanlarda stratejik planlama kavramının önem kazandığını hatırlatarak, ‘Stratejik planlama geleceğin belirsizliklerini minimize etmek ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamak açısından oldukça önemlidir.
Bu çalışmada, stratejik planlama süreci ve bunun örgütler açısından önemini tartışmak ve sizlerle yol almak bizim için çok önemli’ dedi.

*- 2020’nin zam bütçesi yüzde 15

Mercer Türkiye’nin 2019 Ücret ve Yan Haklar Araştırması Sonuçları’na göre 2020 planlanan ücret artış bütçesi yüzde 12 ila 15 arasında olacak.
Mercer Türkiye ve Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) işbirliğinde düzenlenen ve ‘Küresel Yetenek Trendleri & 2019 Ücret Araştırması’nın paylaşıldığı toplantı EGİAD Dernek Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Mercer’ın her sene küresel ölçekte gerçekleştirdiği ve dünya genelindeki 16 coğrafyadan ve 9 kilit sektörden 7 bin 300’den fazla üst düzey yönetici, İK lideri ve çalışanın katıldığı araştırma aktarıldı.

*-  Milletvekili Bekle, beklemiyor...

AKP İzmir Milletvekili Cemal Bekle, İzmir'de esnafı ziyaret ederek, sorunlarını dinledi.
İzmir Milletvekili Bekle, Nazmi Yılmaz ve Bilal Doğan ile birlikte gerçekleştirdiği ziyarette, esnafla sohbet ederek sorunlarını ve taleplerini dinledi.
AKP milletvekili Cemal Bekle, ‘Biz seçimden seçime değil yılın her günü vatandaşlarımızın arasındayız. Şehrimizin ekonomik temelini esnaflarımız oluşturuyor. Esnaflarımız başımızın tacıdır.
Vatandaşlarımız günün 24 saati hangi konuda olursa olsun sorunlarına çözüm üretmemiz için bizimle görüşebilirler. Vatandaşlarımızın huzuru, rahatı ve geleceği için ne kadar çalışsak azdır’ diye konuştu.

*- Türkiye’nin fotoğrafçıları İzmir’de

İki yılda bir İstanbul’da düzenlenen Fotoğraf Fuarı’nın 2019’da gerçekleştirilemediğine dikkat çeken İzmir Fotoğrafçılar Odası Başkanı Murat Yavuz, ‘2020 Nisan ayında yapacağımız Fotoğrafçılık Günleri ile tüm Türkiye’deki fotoğrafçıların ve yan sektörlerinin buluşma noktası İzmir olacak.
Etkinliğimize fotoğraf sektörünün mensupları kadar halk da ilgi gösterdiği için Fotoğrafçılık Günleri’ni kent merkezinde ve ulaşımı kolay olan Tepekule Kültür Merkezi’ne gerçekleştireceğiz.
Şimdiden stantların dolduğu etkinliğimize tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz’ dedi.
16-18 Nisan 2020 tarihlerinde  ‘Türkiye Dijital Fotoğrafçılık ve Albüm Tanıtım Günleri’ düzenleyerek hem fotoğrafçılık hem de yan sektör üyelerimizi buluşturacağız.
Bir festival havasında renkli etkinliklerle gerçekleştireceğimiz etkinliğimiz 3 gün sürecek. Etkinliğimize Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet gösteren meslektaşlarımız ile dijital baskı-çerçeve-Jimmy Jip v.b.  video çekim aksesuarları gibi  yan sektörlerimizin temsilcileri de katılacak’ diye konuştu.

*- Cirosunu yüzde 20 artırdı

İstanbul’daki yerli ve yabancı ziyaretçilerin en çok tercih ettiği alışveriş merkezlerinin başında gelen İstinyePark, 2019 yılını dikkat çekici ciro artışı ile kapatıyor.
İstinyePark Genel Müdürü Uğur Berk, 'Sağladığımız yüzde 20’lik toplam ciro artışının yüzde 30’unu turistler oluşturuyor. Bu oran, mevsimsel olarak daha da artarak lüks markalarda yüzde 40-45’lere kadar çıkabiliyor. İstinyePark, Tax Free’ye konu olan turizm gelirlerine en büyük katkı sağlayan AVM olarak yerli ve yabancı ziyaretçilerin gözdesi olmaya devam ediyor’ dedi.

***-

GÜNCEL

*- Fazıl Say, TÜRGÖK yararına

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı'nın 15. yılı etkinlikleri kapsamında dünyaca ünlü Türk Sanatçısı Fazıl Say bu akşam Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde saat 20.00 de TÜRGÖK Kabartma ve Sesli Nutuk projesine destek için konser veriyor.

*- Farkı birlikte sırtlanmalı

Asgari Ücret Komisyonu tarafından 2020 yılı için 2 bin 324 TL olarak açıklanan asgari ücret ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, açıklanan asgari ücretteki, yüzde 15,04’lük artışın 2020 yılı için hedeflenen enflasyondan da, 2019 yılında gerçekleşmesi beklenen enflasyondan da yüksek bir artış oranına sahip olduğunu, asgari ücretteki maliyet artışının işveren ve devlet tarafından birlikte üstlenilmesi gereğine dikkati çekti.

*- İzmir'e Kanal İstanbul çağrısı!

Kanal İstanbul’a itiraz dilekçesini İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim eden TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan, ‘Bu sadece İstanbul’un meselesi değil, sorumluluk hepimizin! Seyirci kalmak, bu hıyanete ve felakete ortak olmaktır. Tüm İzmirlileri projeye itiraz dilekçesi vermeye davet ediyorum’ dedi.

*- İlk kreş Roman mahallesine

Türkiye Sıfır Ayrımcılık Derneği'nin düzenlediği törende roman dostlar için her zaman pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirten Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, roman kadınlar ve çocuklar için kreş müjdesi verdi.
Düzenlenen törende Batı Balkan Ülkeleri ve Türkiye Sıfır Ayrımcılık Derneği tarafından Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a 'En Roman Dostu Belediye Başkanı', Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok’a da ‘Ayrımcılıkla Mücadelede En Kararlı Belediye Başkanı’ ödülü takdim edildi.
Törenin açılışı konuşmasını yapan Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus, En Roman Dostu Belediye Başkanı kampanyasının Batı Balkan Ülkeleri ve Türkiye’de Roman sivil toplumunun güçlendirilmesi üzerine ortak girişim projesi kapsamında yürütüldüğünü belirtti.

*- Yılbaşı gecesi sabaha kadar toplu ulaşım

İzmir yeni yıla Ozan Doğulu ile girecek.
Konser Cumhuriyet Meydanı’nda  22.30’da başlayacak.
İzmir’de yılbaşı gecesi sabaha kadar toplu ulaşım seferleri düzenlenecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni yıl kutlamaları için son hazırlıklarını tamamladı. İzmirliler yeni yılı Cumhuriyet Meydanı’nda Ozan Doğulu ile karşılayacak. Konser Cumhuriyet Meydanı’nda saat 22.30’da başlayacak. Kutlamalara dışarıda devam edecek İzmirliler için ise ESHOT ve İZULAŞ otobüsleri, metro ve tramvay hatları ile İZDENİZ vapurları, yılbaşı gecesi ek seferlerle hizmet verecek.
 İBB ve TCDD’nin ortaklaşa işlettiği İzmir Banliyösü (İZBAN) ise 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece sabaha kadar ek seferler yapacak.
31 Aralık 2019 Salı sabahı 06.00’da başlayan seferler 1 Ocak 2020 Çarşamba gece yarısı sona erecek.
Böylece metro ve tramvay hatlarında 43 saat kesintisiz hizmet sunulmuş olacak.

*- Yeni yılın damak tadı Kırçiçeği

Lezzet aşıklarının buluşma noktası Kırçiçeği, her yıl olduğu gibi bu yıl da malzemesinde tazelik, sağlık ve ayrıcalık barındıran yeni lezzetleri ile aranılan damak tadı olacak. Menüye eklenen ‘Fırında Cevizli Tahinli Kabak’  tatlısı yeni yılda gönüllere taht kuracak.
Geleneksel mutfağın önde gelen markası Kırçiçeği’nin geniş lezzet yelpazesine kattığı yeni tatlar menüde yerlerini aldı.
Yaklaşık 1700 yıldır dünya yemek kültürünün vazgeçilmezi olan çorbaları, 35 yıllık tecrübe ile harmanlayıp kendi suyunda pişirerek servis eden Kırçiçeği, menüsüne insan sağlığına mucizevi faydaları olan ‘Dil çorbasını’  da ekledi.
Kendi tesislerinden temin edilen sağlıklı, doğal, taze etler ve siparişe özel malzemelerle hazırlanan kebaplarına “Lahmacun Kebap” çeşidini ekleyen Kırçiçeği, lezzet aşıklarının vazgeçilmez lezzeti pideyi de unutmadı.
‘Çıtır kavurmalı, çıtır kavurmalı yumurtalı, çıtır kavurmalı kaşarlı, kokoreçli ve kıymalı üç yumurtalı’ olarak beş yeni pide çeşidini de beğeniye sundu. 

*-

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR