Selçuk'ten gelen ses; 'Kadına kalkan eller kırılsın!'


*- Barbaros’ta binlerce aracın geçtiği yoldan, bu kez milyonlarca Cumhuriyetçi ellerinde Türk Bayrakları ile geçti... Bisikletliler gibi gruplar oluşturanlar da, ‘İzmir Marşı’ söyleyerek caddelerde gösteri koşusu yaptılar
*- Açılışlar, güzellikleri unutamayız. Ama bir kadın başkanın da sözlü ve fiziksel saldırıya uğramasını da aklımızın bir köşesine yazdık...
*- Kaç kez yazmış ve CHP Genel Merkezini de uyarmıştım, ‘Bu adamdan belediye başkanı olamaz. Tekrar göstermeyin!’ diye.. Sorunları halkın ağzından anlatmıştım, yanılmamışım... Arşivlerde duruyor
*-  Cumhuriyet Bayramı,  bir günlük kutlamalarla geçiştirilemez...
YAŞAR EYİCE
*-
29 Ekim Salı akşamı, yani Cumhuriyet Bayramımız’da  dün belirttiğim gibi, günlük yazımı yazar yazmaz soluğu Beşiktaş Çarşı’da aldım.
Oradan Barbaros Bulvarı’nda Etiler ve Levent yönüne giden bir araçla Mumcular semtinde toplanan binlerce kişinin arasına katıldım.
Şöyle söyleyeyim:
Gece gündüz, daha doğrusu 24 saat binlerce aracın geçtiği Barbaros Bulvarı’ndan bu kez milyonlarca insan yürüdü Atatürk için, Cumhuriyet için...
Herkesin ağzında ‘İzmir marşı’ vardı...
Bir o kadar, hatta daha fazla insan deniz kıyısında, İskele’nin tam karşısında topların arasında ışık gösterilerini izledi...
Belediye Başkanı Rıza Akpolat buradan Türkiye’ye mesaj gönderdi.
Şehitlerimizi olduğu için eğlencelerin yapılmadığını anlattı...
İnanın katılımcılar, yürüyüşçüler arasında 7’den 70’e her yaştan insan vardı.
Benim ilgimi çeken ise oradan ayrıldıktan sonra, 10’arlı 20’şerli grupların kentin sokaklarında, caddelerinde spor kıyafetleri ile ‘İzmir Marşı’ ile koşmaları idi...
Motor sıklet gruplarını, otomobil konvoylarını gördüm ama bu tür koşarak kutlama yapanlara ilk kez rastladım.
Grupların başında elinde cep telefonu ya da telsiz hopörler olan kişi hem koşuyor, hem de ‘İzmir Marşı’nı dinletiyordu, izleyenlere...

*- İzmir’den İstanbul’a...

Bunları neden anlattım:
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Safiye Yılmaz, 3 Kasım'da düzenlenecek İstanbul Maratonu'nda İzmir Koruyucu Aile Derneği (İZKAD) yararına koşacak.
Adım Adım Oluşumu tarafından organize edilen İstanbul Maratonu'nda vakıf ve dernek adına koşacak kişiler, temsil ettiği sivil toplum örgütleri için bağış toplayacak.
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Safiye Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü bünyesindeki sevgi evlerinde yaşayan çocukların, Koruyucu Ailelerine kavuşması amacıyla koşacak.
İstanbullu sıradan kişilerin Cumhuriyet için koştuklarını görünce aklımdan bu geçti.

*- Güzelliklere gölge...
Bunlar güzellikleriydi Cumhuriyet Bayramımızın...
Amerika tarafına şimdilik gitmiyorum...
Ama burnumuzun dibinde, Selçuk’ta bakın ne oldu?
En iyisi Selçuk Belediye çalışanlarının ağzından dinleyelim...
Ama önce olayı öğrenelim:

*- Kadına kalkan eller kırılsın

‘29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Şirince köyünü ziyaret eden ve bu ziyarette eski Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür ve yakınları tarafından sözlü ve fiziki saldırıya uğrayan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’e Belediye Personeli sahip çıktı. Belediye hizmet binası önünde yapılan basın açıklamasında tüm personel Başkan Sengel’e ve Meclis üyelerine yapılan saldırıyı kınadılar.
Efes Selçuk Belediye Başkan Yardımcıları Bilgi Keskin ve Şerafettin Budak, daire amirleri ile belediye hizmet binası içerisinde görev yapan personelin katıldığı basın açıklamasında ‘kadına kalkan eller kırılsın’ sloganları atarak, alkışlarla tepkilerini dile getirdiler.

*- Sözlü ve fiziksel...

29 Ekim gecesi Şirince’de yaşanan olayı büyük bir üzüntüyle anlatan ve kurum çalışanları adına basın açıklamasını okuyan Efes Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı  Bilgi Keskin; ‘29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Şirince mahallesindeki etkinliğe katılan Efes Selçuk’un ilk kadın Belediye Başkanımız Filiz Ceritoğlu Sengel, eski Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür ve yakın çevresi tarafından sözlü ve fiziksel saldırıya uğramıştır.
Şirince Köyü’nde vatandaşlar tarafından coşkuyla karşılanan Belediye Başkanımız Filiz Ceritoğlu Sengel’in yanı sıra bir kadın belediye çalışanı da fiziksel saldırıya uğramıştır’ dedi.
Herhalde unutulmamıştır:
Bu eski belediye başkanı için bir zamanlar, CHP Genel Başkanlığına yazı yazmıştım, ‘Bununla olmaz!’ diye...
Gerekçelerini de yazmıştım...
Arşivlerde duruyordur...
Demek ki doğru teşhiste bulunmuşum...
Hazımsızlık da bu olsa gerek...
Tek sözcükle olayı özetliyorum:
‘Yazık!’
Hem de çok yazık...

*- Yapar mı, yapar!

Şirince köy meydanında vatandaşlar tarafından davul zurna eşliğinde karşılanan Başkan Sengel, çalışma arkadaşları, meclis üyeleri ve vatandaşlarla birlikte halay çekerken; eski belediye başkanı Hüseyin Vefa Ülgür ve çevresindeki grup tarafından sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı.
Jandarma ekipleri tarafından müdahale edilen olayda Hüseyin Vefa Ülgür ve çevresindeki grup gözaltına alınırken, olaya sert tepki gösteren Şirince halkı, eski Başkan Ülgür ve yakınlarını gözaltına alınmadan önce köyü terk etmesini istediler.
Yapılan açıklamalarda; bir kadına, bir anneye, bir avukata, bir İzmirliye ve seçilmiş bir belediye başkanına yönelik bu şiddet kabul edilemez, denildi.

*- Durmak olmaz!

Çok sevdiğim sözler vardır:
Örneğin; ‘İzmir’ diye yazılır, ‘cumhuriyet’ diye okunur gibi...
Ya da;
Şu meşhur olmaya niyetli valinin açıklamasından sonra Sezgin Can ile Murat  Eştürk’ün söyledikleri:
‘Biz cumhuriyeti kurarken kimseden izin almadık, kutlamak için mi izin alacağız?’ dediklerini...
Koskocaman Cumhuriyet  Bayramı için bir gün yeter mi?
Erol Akıncılar büyüğümüzün dediği gibi, ‘Cumhuriyet tatil değil ki, Cumhuriyet bir bayramdır, bayram!’
Anımsatmak istiyorum:

*- Sonucu bugün öğreneceğiz    

Vali Efendi açıklamasında diyor ki, ‘Başkalarının hak ve güvenliğinin korunması’ nedeniyle,  ‘Yürüyüşe izin vermiyorum...’
Nevşehir Valisi İlhami Aktaş’tan söz ediyorum...
Kamu düzeni bozulacak diyerek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerine ‘dur!’ dedi...
Olacak iş mi?
Oluyor işte!
Hassas dönemde riskmiş, Cumhuriyeti kutlamak...
İç güvenlik tehdidi varmış....
Biz aslında bunlara alışkınız, ağababalarını bile çok gördük....
Hastalananları, şunları bunları...
Yani öften püften bahaneleri...
Gelsinler İzmir’i görsünler de utansınlar...
AKP’nin sözcüsü de, izin verilmeyen ‘halk yürüyüşü’ için, Cumhurbaşkanının temsilcisinin ‘Bu uygun görülmemiştir’ cümlesini olumlu ve uygun buluyor.
Muhalefet ‘Düzeni koruyamayacak kadar aciz ise neden koltuğu işgal ediyor’ diye olayı protesto ederken, ‘Yasak verilebilir, neden verilemesin!’ diyen AKP sözcüsüne İzmir’den, İzmir AKP’den yanıt vereyim...
Kısaca;
İzmir’de AKP’liler de yandaşları da, bizler gibi, yani İzmirliler gibi düşünüyorlar, çünkü burada yaşıyor, bu Cumhuriyet havasını kokluyor ve yaşıyorlar...
Bunların bizden farkı yok...
Ama Ankara’dakilerden, bazı vali ve yöneticilerden çok farkları var...

*- Tekrar tekrar..

Şimdi sıradan çektiğim bir İzmirlinin görüşlerini de sizlerle paylaşayım...
Dedim ya, bu satırları ha iki gün önce yazmışım, ya da şimdi...
Hiç fark yok...
Çünkü bizim bildiğimiz ve aklımızdan geçenleri Rahmi İzmirli’nin ağzından tekrarlayayım:
‘Mondros andlaşması 30 Ekim 1918 de imzalandı...
Türk ordusu 9 Eylül 1922’ de İzmir’e girdi...
Atatürk, Fahrettin Paşaya'ya cumhuriyetin niçin 29 Ekim’de ilan edildiğini şöyle açıklıyor;
‘Bu mazlum millet kendisini hakkı olduğu yere ulaşmıştır. Çektiğimiz acıların, sıkıntıların en büyük mükafatı işte budur,  bütün dünya bunu görmüştür, daha da görecekleri vardır.
‘Mondros 30 Ekimdir, 4 yıl 364 gün sonra ve Mondros dan bir gün önce;
‘EFENDİLER YARIN CUMHURİYETİ İLAN EDECEĞİZ’  diyerek günü kesinleştirmiştir.
Böylece 30 Ekim’i tanımıyorum, sizden bir gün öndeyim, iması ile,‘Siz 29 Ekimi tanıyacaksınız ‘demiştir.
Cumhuriyet Hürriyet rejimidir.
Herkesin kadri kıymetini bilmesi vatan borcudur, hiç kimsenin iradesi cumhuriyetimizin kazanımlarından üstün değildir... ‘
96. Yılını kutladığımız.. Cumhuriyet Bayramımız tekrar tekrar kutlu olsun...’
Okuyucularımızdan Feyzi Kurt’un da dediği gibi;
Cumhuriyet bilinçtir.
Kökleri unutmamaktır.
Geleceğe inanmaktır.
96 yıl sadece takvim yaprağı değildir.
Cumhuriyeti nasıl kazandığımızı hep akılda tutarak, geleceğe daha sağlam adımlarla yürüyeceğiz.
29 Ekim 1923’ten bu yana ve sonsuza kadar....

***-
GÜNCEL

*- Menemenliler tek ses tek yürek oldu

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ve eşi Dilek Aksoy’un da yer aldığı, her yaştan binlerce Cumhuriyet sevdalısının katılımıyla gerçekleşen Fener Alayı Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Cumhuriyet Bayramı’nı tek ses tek yürek kutlayan Menemenliler, yürüyüş sırasında hep bir ağızdan marşlar söyledi, Atatürk devrimlerine ve Cumhuriyet kazanımlarına sonuna kadar bağlı kalacaklarını haykırdı. Menemen Belediye Bandosu’nun eşlik ettiği kalabalığa, çevredeki apartmanlar ve iş yerlerindeki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.

*- Fidana bütçe...    

Cumhuriyet’in 96. yılı Çeşme’de büyük bir coşkuyla kutlandı. Yüzlerce vatandaşın katılımıyla marşlar eşliğinde gerçekleşen Fener Alayı’nda kenti meşale yerine yine telefon ışıkları aydınlattı.
Meşale bütçesinin fidana dönüşeceğini söyleyen Başkan Oran, "Cumhuriyet kenti benim güzel Çeşme ailem, bu gece yine harikaydınız! Ata’mızın emanetine yine sahip çıktınız” dedi.

*- Atatürk yolunda cumhuriyet kadınları

Foça Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi tarafından, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısı ile Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde ‘‘Atatürk Yolunda Cumhuriyet Kadınları’’ isimli resim sergisi açıldı.
Sergide, Ressam Nazlı İlknur Çıdam’ın, ahşap yakma tekniği ile kavak ağacı üzerine işlediği Ulu Önder Atatürk ve Milli Mücadelenin kadın kahramanlarının resimlerine yer verildi.

*- Okul ve köprü açılışı

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde yapımı tamamlanan 24 derslikli ilkokul, hizmete açılırken, akalan mahallesinde de yapılan yol ve köprü vatandaşların hizmetine sunuldu.

*- Değer kattı

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Ressam Nazlı İlknur Çıdam’a Foça’daki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına değer katan sergisi için teşekkür etti.

*- Anlamlı açılış

Ödemiş Belediyesi, çalışan kadınların çocuk bakımına destek olmak amacıyla gündüz bakım evlerinin ilkini Üç Eylül Mahallesi Kantarcı Sokak’ta Cumhuriyet Bayramı’nda açtı.
36-72 ay arası çocukların gündüzleri yararlanacağı bakım evi Üç Eylül Mahallesi Kantarcı Sokak’ta hizmete açıldı.
Yaklaşık 300 metrekare kapalı alana sahip Üç Eylül Mahallesi Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kulübü, 60 kişilik kapasitesiyle ücretsiz olarak hizmet verecek.
Umurbey Mahallesi’nde Ödemiş Belediyesi’ne ait Serpil Yanbastı Çocuk Bakım Evi'nin de faal hale gelmesi için son hazırlıklar yapılıyor.

*-  Gaziemir’e yakışan...

Cumhuriyet’in kuruluşunun 96. yılı Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklerle coşkuyla kutlandı.
 Cumhuriyet Korteji ile başlayan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı heyecanı, Festival Alanı’nda düzenlenen Haluk Levent Konseri ile zirveye ulaştı. Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Cumhuriyet’in sadece bir yönetim biçimi olmadığını vurgulayarak “Cumhuriyet aynı zamanda bir aydınlama devrimidir. Anadolu rönesansıdır. Cumhuriyet onurumuzdur” dedi.

*- Bütün mesele bu!

Aydan Tuncayengin yazıyor:
‘Ne sağcıyım, ne solcuyum!
İnsanca yaşam haklarının savunucusuyum.
İnsanca yaşam hakkının sağ ve sol ile ilgisi yok, bu mesele aşağıdakiler ve yukarıdakiler meselesi.
Büyükler hep en tepede olunca, kötü günler yerine daha eşit ve adil bir dünya için tutunacak dallar bulur muyuz?’
İşte bütün mesele bu!
Bu sorunun yanıtını bulabilir miyiz?

*- Yeni buluntular arasında...

Ege Üniversitesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi'nin desteğiyle yürütülen ve İzmir'in 8500 yıllık tarihine ışık tutan Bornova'daki Yeşilova Höyüğü ve Yassıtepe Höyüğü'nde 2018-2019 dönemi kazıları sona erdi.
Kazılarda ortaya çıkan yüzlerce buluntu 31 Ekim 2019 Perşembe (yarın) saat  10:00'da, Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ'un da katılacağı basın toplantısıyla tanıtılacak.

*- Obezite astıma yol açabiliyor

Obezite hastalarında görülen astım semptomlarının kaynağının, akciğerlerde biriken yağlara bağlı olarak geliştiği belirlendi
Karın ve bel çevresindeki aşırı yağlanmanın sağlığı tehdit ettiği ve obezitenin en önemli işaretlerinden biri olduğu biliniyor.
Yapılan yeni bir araştırma ise akciğerlerde yağ birikebildiğini ve obezite ile bu durum arasında yakın bir ilişki olduğunu ortaya çıkardı.
*-

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR