SALDA GÖLÜ GİBİ DEĞERLERİMİZİN DEĞERİNİ BİLMİYORUZ


*- Sada gölü eldençıkıyor! Yineyabancılara satılıyor sanmayın, ‘Millet Bahçesi’ oluyor aynen Trabzon’daki Uzungöl’ün sonu gibi olacak... Bakalım;  çevreci hukukçularla vatandaşın isteği olacak mı?
*- 30 öğrencinin bursu kahvaltıda belirlendi
*- Belediyeler şimdi de ‘proje’ için tahsisat istiyor
*- 6 Eylül’de açılacak İzmir Enternasyonal Fuarı’nın konuğu Kahraman Maraş oldu

YAŞAR EYİCE

*- Son dakika haberi!

Ülkemizde birçok önemli olayı nedense ya son dakikada, ya da zamanı geçtikten sonra öğreniyoruz
Örneğin TOKİ ihalesine iki gün kala Salda Gölü'nü korumak isteyenler ortaya çıktı.
Türkiye’nin Maldivleri olarak adlandırılan Salda Gölü, ‘Millet Bahçesi Projesi’ için 31 Temmuz’da ‘bugün) TOKİ'de ihaleye çıkıyor.
Mehmet Göker, Salda Gölü çevresinde olacak olan herhangi bir yapılaşmanın doğa katliamına neden olacağını söylüyor.
Bizden destek istiyor.
Bu dakikada kime nasıl ulaşabiliriz.
Sadece okuyucularımızı bilgilendirebiliriz.
İzmir ve Egelilerin yakından bildiği ve geziler düzenlenen Salda Gölü'ne Millet Bahçesi yapılmasını ve gölün yok olmasını ben de istemiyorum.
Ama çaresizim...
Fakat öğrendiğime göre; kampanyayı başlatan Mehmet Göker, şu ana kadar  45 bin 595 imza toplamış.
İki şahitle bir kişinin asılacağına inanan milletimizden  45 binin üzerinde imza toplanması belki de birilerinin kulağına kar suyu kaçırmıştır.
Daha doğrusu umuyorum.

*- Muhatap Murat Kurum...

Burdur’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Yeşilova ilçemizdeki Salda Gölü’nde 300 bin metrekarelik bir alanda Millet Bahçesi inşa edileceğini açıklamış.
Söz konusu projesi çerçevesinde bölgeye gelen vatandaşlarımızın bungalov evler ve kafeteryalarda dinlenmesi, yürüyüş yollarında gezmesini sağlayacak çalışmayı da bu proje içinde yapacaklarını söyleyen Bakan Kurum, 44 kilometrekare olan göl yüzeyiyle birlikte 295 kilometrekarenin korunmuş olacağını belirtmiş.

*- Benzersiz bir görsel şölen

Bilindiği üzere, Mars yüzeyinde bulunan toprak yapısıyla benzer özellikler taşıyan Salda Gölü’müz, bembeyaz kumsallarıyla birlikte benzersiz bir görsel şölen oluşturmakta ve adeta Maldiv Adalarına benzetiliyor.
Dünya üzerinde Mars yüzeyine benzer 2 bölgeden (diğeri Kanada’da) biri olan Salda Gölü, akademik çalışmalara konu edildiği için mutlaka koruma alanı ilan edilmeli ve çevresinde yapılaşma olmasına kesinlikle müsaade edilmemelidir.

*- Kötü örnek; Trabzon Uzungöl...

Diğer taraftan, önümüzde Uzungöl gibi çok kötü bir örnek bulunmaktadır.
Türkiye'nin en güzel doğa harikalarından biri olan Trabzon ilinin simgesi Uzungöl'ün çevresindeki yapılaşma nedeniyle nasıl kirlendiği ve manzarasının yok olduğu herkesin malumudur.
Salda Göl’ünün çevresinde yapılacak olan bir yapılaşma gölün tüm orijinalitesini ve doğal yapısını bozacaktır.
Salda Gölü çevresinde olacak olan herhangi bir yapılaşma doğa katliamına yol açmakla eşdeğerdir.
Millet Bahçesi adı altında yapılması planlanan proje derhal durdurulmalıdır.
İdealistler; ‘Salda Gölü’ne ihanet eden ve gölümüze göz diken bu tarz projelere karşı mücadelemiz her zaman ve platformda sürecektir’ diyorlar.
Aslında çevreciler çok konuda büyük başarılara imza attılar.
Belki de bu Salda Gölü de, başarı zincirinin önemli bir halkası olur...
Bakalım ısmarlama müteahhitler ya da rantçılar ortaya çıkacak mı?

*- Kemalpaşa’dan bir örnek

Şimdi İzmir’e dönelim...
Biliyorsunuz; İzmir’den hemen hemen tüm ilçelerinde önemli yerleşim merkezleri kuruluyor.
Örneğin Bornova’nın köyleri...
İnanın, bu bunaltıcı sıcaklarda, yüksek köylerde geceleri yorgansız uyuyamazsınız.
Bu gün Kemalpaşa’dan söz edeceğim...
Ahbaplarım da değil, bir alışverişim de yok...
Nif Doğal Yaşam Köyü, şehrin kalabalığından, gürültüsünden ve stresinden kaçmak isteyenler için  doğayla iç içe bir projeyi satışa sunuyor.
17 Bungalow ahşap ev'den oluşan proje kapsamında talep edilen evler 30 gün içinde teslim ediliyor.
Yüzde yüz ahşap olarak tasarlanan evler, doğal yaşama ulaşma imkanı sağlıyor.
Projenin Genel Müdürü Halil İbrahim Demirci, ‘Nif Doğal Yaşam Köyümüzde talep ettiğiniz ahşap ev en geç 30 gün içerisinde elektrik ve suyu hazır konumda teslim ediliyor.’ diyor.
 Doğayla iç içe çam ağaçları içinde yer alan projenin tamamen doğal yaşam imkanı sunduğunu belirten Demirci, ‘Kemalpaşa Cumalı Mahallesi ( köyü)'nde yer alan Nif Doğal Yaşam köyü Nazarköy, Cumalı köy ve Dereköy'e komşu lokasyonda yer alıyor.
Kemalpaşa-Torbalı yolu üzerinden Kemalpaşa’ya 14 km uzaklıkta bulunan proje İzmir şehir merkezine ulaşımı oldukça rahat olarak yapılabiliyor.
Projeye yürüme mesafesinde eshot otobüsleri çalışıyor.’ Diyerek sözlerini sürdürüyor.

*-  Madencilere kurban edilemez!

Aslen Köyceğizli olan CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, Köyceğiz Sandras Dağı’ndaki bulunan maden ocağının alanını genişletme talebine tepki vererek TBMM’ye Soru önergesi verdi ve basın açıklaması yaptı.
‘Madenler için doğamızın yağmalanmasına izin vermeyeceğiz.’ diyen Milletvekili Erbay açıklamasında, ‘Doğal güzelliklerimiz maden sahalarına kurban edilmektedir. Maden sahasının genişletilmek istendiği bölge binlerce yılda oluşan, bitki örtüsü ve biyolojik çeşitliliği ile 80’e yakın endemik bitkiye ev sahipliği yapan doğa harikası bir bölgedir. Maden alanı için bu muhteşem ekosisteme zarar verilmesine asla izin verilemez. Köyceğiz’in ve Sandras Dağı’nın doğal güzelliklerini torunlarımızın da görmesini ve onların da bu güzellikler içinde büyümesini istiyoruz.’ diye konuştu.
*-

***-
GÜNCEL

*- İEF’den Kahramanmaraş’a ‘Sevgi Alanı’

İzmir Enternasyonal Fuarı, 6-15 Eylül tarihlerinde kapılarını açmaya hazırlanıyor.
Bu kapsamda ülkenin farklı belediyeleri ile düzenlenen onur konuğu il uygulamasında ilk isim belli oldu.
İzmir Kahramanmaraşlılar Derneği ile İZFAŞ yetkilileri, kültürel ve tarihi mirası ile fuara eşlik edecek olan Kahramanmaraş’ın 88. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ilk onur konuğu ili olduğunu resmi olarak duyurdu.
Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya katılan İzmir Kahramanmaraşlılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özbilir ve İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu, Kahramanmaraş’ın onur konuğu il olarak fuara katılacağını açıkladı.
Fuara marka değeri yüksek firmalarıyla katılacaklarını belirten İzmir Kahramanmaraşlılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özbilir, ‘88. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda Kahramanmaraş’a bin 750 metrekare sevgi alanı tahsis edildiğini bildirmek isterim. Maraş’ın ekonomik, sosyal ve kültürel tüm değerlerini İzmir’imize taşıyacağız’ dedi.
Özbilir ayrıca, ‘İnsan Gelişimi için Bilim, Yenilik, Sanat ve Yaratıcılık’ temasıyla Arjantin’de düzenlenecek EXPO 2023’ün yan teması olan ‘Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık’ temasıyla Kahramanmaraş’ın Bahçecilik Expo’suna ev sahipliği yapacaklarını, bunun sevincini de İzmir Enternasyonal Fuarı ile taçlandırdıklarını dile getirdi.

*- Konak’ın geleceği planlanıyor

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ile Konak Belediyesi işbirliğinde düzenlenen ve iki gün sürecek olan ‘Konak Belediyesi Stratejik Planın Etkin, Verimli ve Sonuç Odaklı Hazırlanması’ Programı’na başlandı. 
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un açılışını gerçekleştirdiği toplantıya Belediye Meclis Üyeleri ve belediye personeli katıldı.
Konak Belediyesi’nin 2020-2024 yıllarını kapsayan stratejik planın ortaya konulduğu toplantının sunumlarını Anadolu Üniversitesi İİB Fakültesi Öğretim Üyesi Pof. Dr. Necdet Sağlam gerçekleştirdi.
Batur, belediyelerin stratejik planlarının uygulanabilir ve ayağa yere basan projeler olması gerektiğinin altını çizerek, projelerin bütçe karşılığının olması gerektiğini söyledi.

*- Kaybedilen yetkiler yeniden verilmeli

Türkiye Belediyeler Birliği olarak birinci önceliklerinin belediyelerin bütçelerini takviye edebileceği Belediye Gelirleri Yasası üzerinde çalıştıklarını ve bunu hükümete sunmayı planladıklarını söyleyen Abdül Batur, ikinci olarak da belediyelerin, özellikle yeni yönetmeliklerle ellerinden alınan yetkilerin yeniden belediyelere devredilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

*- Gündem,yine güzel sanatlar
CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşcu şu açıklamayı yaptı:
‘CHP Konak İlçe Başkanlığı olarak  01.08.2019  (yarın) saat 11.00 da Dokuz Eylül Rektörlüğü önünde ‘güzel sanatlar fakültemizde yaşanan gelişmeler’ hakkında basın açıklaması gerçekleştirilecektir.
sizleri de aramızda görmek isteriz...’

*- Dünya rekoru kırarak döndürdü

Çin’de Pekin-Tianjin-Hebei arasındaki taşımacılık faaliyetlerini kolaylaştıracak olan 263.6 metre uzunluğunda ve 46 bin tonluk köprü bir dünya rekoru kırılarak döndürüldü.
Saatte 8 metre hızla döndürülen iki kule, 68 dakika sonunda bir araya geldi.
Xinhua ve Reuters ajanslarının haberine göre, Kuzey Çin Hebei Eyaleti’ndeki Baoding’de 46 bin ton ağırlığında ve 263,6 metre uzunluğundaki köprünün iki kulesi, hedeflenen pozisyonuna getirilmek için dört ağırlık kaldırma krikosu kullanılarak başarıyla döndürülerek birleştirildi.
Dönen gövdenin taşıyıcı eksenini oluşturan bir yuvarlak mafsal, köprünün döndürülmesini sağlayan ekipmanın önemli bir parçası. Döndürme işleminde kullanılan toparlak mafsalın çapı 6,5 metre, bu da bu alanda dünya rekorunu temsil ediyor.
Beijing-Guangzhou Demiryolu hattı üzerinde, 68 dakikalık bir sürede 52,4 derecelik bir açıyla hedeflenen pozisyona getirilen köprünün, altındaki demiryolu trafiği ile etkileşimi en aza indirgenmiş oldu.
Söz konusu köprü, China Construction Communications Engineering Group Corporation’un güney branşı tarafından inşa edildi. Dönen köprünün ağırlığı ve açıklığı bu alanda dünya rekorunu yeniledi.
Çin, bu tarz inşaat döndürme yöntemini birçok köprü yapımında benimsedi. Söz konusu yöntem, çevreden ve trafikten kaynaklanan kısıtların aşılmasına yardımcı olduğu gibi inşaat süresini de kısaltıyor.

*- 30 öğrenciye burs oldu

9 Eylül Rotary Kulübü her yıl düzenli olarak sağladığı eğitim bursuna bu yıl daha fazla önem vererek Çeşme'de 110 kişinin katıldığı bir kahvaltı etkinliği düzenledi.
Eşlerin organize ettiği ve yüksek katılım ile gerçekleşen etkinlikten elde edilen gelir ile 30 öğrenciye burs imkânı sağlanacak.
9 Eylül Rotary Kulübü Başkanı Cem Menkü, ‘Eğitim bizim için çok önemli çünkü her şeyin başı eğitim. Daha fazla çocuğumuzun okuması, eğitim alması için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Konu eğitim olunca da gerek eşlerimizin öz verili çalışmaları gerekse halkımızın bu konuya duyarlılığı sayesinde bugün çok yüksek katılımlı bir etkinlik düzenledik. Bu yıl ağırlıklı konumuz öğrenci bursları olacak. Bize bu konuda destek veren katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum.’ şeklinde konuştu.

*-

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR