ÇALIŞIRKEN ÖLMEK İSTEMİYORUZ!


YAŞAR EYİCE

*- Bayraklarınızı asmayı unutmayın...

Yarın 1 Mayıs...
Yıllardır bildiğimiz gibi ‘İşçi Bayramı!’
Yani İşçi sınıfının birlik ve dayanışma günü...
Kendimi iyi hissedersem, yani bacaklarım vücudumu taşırsa, meslek örgütlerinin buluşma yeri olan Alsancak Limanı önünde saat 13.00’de buluşup, Gündoğdu alanına doğru yürüyeceğiz.

*-  ‘Çalışırken ölmek istemiyoruz’

Üç gün önce, İzmir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Girişimi, 28 Nisan Dünya İş Cinayetlerinde Ölenleri Anma Günü’nde bir etkinlik düzenledi.
İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nin de destek verdiği etkinlik, Alsancak’taki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapıldı.
'İş Cinayetleri Sokak Resim Sergisi’yle başlayan etkinlikte, çalışma sırasında hayatını kaybeden işçiler için saygı duruşunda bulunuldu.
Sık sık ‘Çalışırken ölmek istemiyoruz’, ‘Kaza değil cinayet’, ‘Kaza değil aşırı üretim’ sloganlarının atıldığı açıklamayı İzmir İSİG Meclisi adına Mustafa Güven okudu.
Güven, ‘Dünyada her gün çalışırken ölen insan sayısı, savaşırken ölenlerin sayısından fazladır. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre her sene dünyada 2 milyon 300 binden fazla kadın ve erkek çalışırken ölüyor. Her 15 saniyede bir, bir işçi çalışırken ölüyor. Her 15 saniyede bir, 160 işçi iş kazası geçiriyor. Her gün 6 bin300 işçi çalışırken ölüyor’ diye konuştu.

*- ‘İş cinayetleri kayıtlara geçmeyebiliyor’

Açıklamada, Türkiye’de işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik uygulamalar da eleştirildi. Güven, “Ülkemizde ise maalesef özellikle sendikasız, örgütsüz, güvencesiz olarak kayıt dışı alanlarda iş cinayetlerine kurban gidenlerin, göçmen işçilerin isimleri kayıtlara dahi geçmeyebiliyor. Yasalar ile koruma altına alındığı söylenen işçi sağlığı ve iş güvenliği, her geçen gün kötüye gidiyor. Ülkemiz toplu iş cinayetlerinde, işçi ölümlerinde dünyada ilk sıralarda geliyor’  ifadelerini kullandı.

*- Binlerce yıl hapis istendi
İlginçtir, bu kadar dolandırıcılığa rağmen, insanlar kendilerine yüksek kazanç vadeden her türlü girişime karşı heyecanlanıyor ve düşünmeden parasını veriyor.
İnternet üzerinden faaliyet gösteren ve Çiftlik Bank benzeri bir şirket olan Anadolu Farm soruşturmasında yönetici ve şirket üyeleri hakkında 3,900 yıla kadar hapis cezası istendi.
Şikayetçilerin başvurusu üzerine firma hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından inceleme başlatmış, firmanın banka hesaplarına bloke konulmuştu.
Soruşturma kapsamında daha önce İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alınan ve aralarında Anadolu Farm Şube Müdürü İsa Karademir’in de bulunduğu 10 firma yöneticisi ve çalışanı tutuklanmıştı.
Şimdi size bu ‘hortumlama’ şirketi için bir soru sorayım, sonra kendim açıklayayım:
İzmir mi?
Konya mı?
Kayseri mi?
Ya da aklınızdan geçen bir başka şehir mi?
Ne diyeceğinizi tahmin ediyor gibiyim, ama ben yine söyleyeyim:
Kayseri...
Halbuki biz Kayserilileri ’ticaret´erbabı ve çok akıllı kişiler olarak biliyoruz.
Haklarında konu ile ilgili çok hikaye ve espri var.
Adam okumuş, en önemli okulları bitirip memleketine dönmüş...
Büyüklerinin ellerini öperken, ‘Şunu oldum!’ demiş...
Yaşlılar, ‘Vah vah sen ticaret yapamıyor musun?’
Gerisini veya öncesini biliyorsunuz; Kayseri’de ticaret yapmayan, yüksek okul ya da üniversite okuyanlara önceki yıllarda nasıl bir gözle bakıldığını...
‘Vah... Vah!’ diyerek hakkında bir şeyler söyendiğini...
Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı, üyelerinden para topladığı ve mağduriyet yarattığı iddiasıyla 1,5 yıl önce Kayseri merkezli olarak kurulan Anadolu Farm isimli şirketin yöneticileri olan İsa Karademir ve diğer 4 yönetici hakkında soruşturma açtığını ve iddianamede toplam 41 şüphelinin yer aldığını anımsatayım...

*-

Şimdi Denizli’ye gelelin..
CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca'nın Türkiye Futbol Federasyonu Ziraat Bankası protokoline ilişkin önergesinden söz edeyim...
Önce; Türkiye Futbol Federasyonu ile Ziraat Bankası Ortaklığını anımsatayım.
CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Aralık ayında ‘asrın futbol adımı’ olarak tanıtılan söz konusu protokolü eleştirerek ‘Çiftçiye ve üreticiye destek için kurulan Ziraat Bankası’nın tarlalarına haciz gelen ürünlerini satamayan çiftçileri görmezden gelip futbol kulüplerinin borçlarına kolaylık sağlaması Ziraat Bankasının tarihi önemini yerle bir etmiştir’ dedi.
TFF’nin 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi “Türk futbolunu kurtaracak proje” diye duyurduğu projenin zaten uygulanmasının mümkün olmadığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Biçer Karaca; ‘ Türk bankacılık kurallarına aykırı bir düzenleme söz konusuydu. Yerel seçimler öncesinde açıklanan projenin ‘seçim vaadi’ olduğu belliydi’ dedi.
Şimdi merak edilen; ‘Bu projeye başvuran futbol kulübü oldu mu? Borç yapılandırılmasına gidildi mi?’


***-
KURDELA

*- Anadolu kadınları durmuyor

Servet Vural bildirdi:
İzmir’in Foça İlçesi’nde Ulusal Kurtuluş Savaşının 100.yılı anma etkinlikleri, tamamı ilçede görev yapan öğretmenler tarafından canlandırılan Anadolu Kadınları adlı oyunun muhteşem gösterisiyle başladı.
3 saate yakın süren oyunu, önemli bölümü yer yokluğundan ayakta olmak üzere yüzlerce kişi soluksuz izledi.
Nene Hatun’un Erzurum Destanı ile başlayan, Nezahat Onbaşı, Kara Fatma, Tayyar Rahmiye, Şerife Bacı, Gördesli Makbule, Binbaşı Ayşe, Emir Ayşe, Halide Onbaşı, Halime Çavuş,  Kılavuz Hatice, Satı Kadın, Süreyya Sülün ve Hafız Selman İzbeli ile süren oyun dramatik sahneler ve ağıtlarla duygulandırdı.
*-

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR