GÜNLÜK İSRAF 15 MİLYON LİRA

YAŞAR EYİCE *- SURİYELİLER DE EĞİTİLİYOR ‘Ekmek!’ her zaman ilk sıradadır… Hatta ekmek ile ilgili çok sayıda özdeyişler de vardır. Bizim için en önemlilerinden bir ikisini söyleyeyim: - Ekmek ile oynanılmaz! - Ekmek aslanın ağzında idi şimdi midesinde! Şimdi ekmeğe de zam geldi, gevreğe de, unlu mamullere de! ‘Ucuz’ ya da ‘bayat’ ekmek kuyruklarını biliyoruz… Yemin ederim; üç gün önce bir genç markete girdi, iki ekmek aldı ve ödemesini kredi kartı ile yaptı… Yani cebinde nakit alacak parası yoktu! Bu arada, ‘Gıdanın Sürdürülebilir Tüketimi’ konulu panelde gıda israfının ürkütücü boyutuna dikkat çekildi. Panelde, Türkiye’de günlük ekmek israfının maliyetinin 15 milyon lirayı bulduğu ifade edildi. *- FARKI BİLEN YOK GİBİ Doç. Dr. Zeki Atıl Bulut, ‘Proje kapsamında şu ana kadar 5 binden fazla tüketiciye temas ettik. Araştırmalarımız sonunda gıda etiketlerini anlama konusunda kendini yeterli olarak ifade eden yetişkinlerin bile gıdaların ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ ve ‘son tüketim tarihi’ arasındaki farkı bilmedikleri sonucuna ulaştık. Bu fark bile dünyamızda zaten kısıtlı bulunan gıdanın israfını artırıyor!’ diyor. Bu arada bakanlığın, bir süredir sürdürdüğü ‘Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık’ projesinin sürdüğünü anımsatmak istiyorum. Konuşmacılar: ‘Türkiye’de ekmek israfı kabaca günlük 15 milyon liraya ulaştı. Bizler yere düşen ekmeği alıp, öpüp alnımıza götürerek saygı gösteren bir milletin evlatlarıyız. Ama bu saygıya tezat olarak ekmeği israf eden de bir tüketici alışkanlığına da sahibiz. Dolayısıyla eylemlerimizle söylemlerimizin bir olası için biz bıkmadan usanmadan her gün insanlarımıza israfa karşı farkındalık kazandırmamız gerekiyor ifadelerini kullanıyorlar. Ortak noktadan da söz edeyim: Sorun, ‘Bilinçli gıda kullanımı ve tüketimi’ ile bir noktada çözülebilir. Şu bilgiyi de sizinle paylaşayım: FAO, hasattan perakende satış aşamasına kadar mahsulleri, besi hayvanlarını ve balıkçılık ürünlerini kapsayan bir dizi önemli üründe gıda kayıplarını küresel düzeyde izlemek için bir Gıda Kaybı Endeksi geliştirdi. Endeks, gıda zincirlerinin tedarik aşamalarına odaklanıyor ve Gıda Kaybı Yüzdesi ile ölçülen zaman içinde kayıp yüzdesindeki değişiklikleri ölçüyor. İzmir’de ise geçenlerde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Fao ve İzmir İl Müdürlüğü ortaklığında gerçekleştirilen 'Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkanlarının Yaratılması aracılığıyla Türkiye'de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ile Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi Projesi' kapsamında istihdam fuarı düzenlendi. Proje ile şu ana kadar 400 kişi mesleki alanlarda, 150 kişi çiftçi okulunda, 150 kişi ise orman işçiliği konusunda eğitimler aldı. Proje faydalanıcısı 700 kişiye sertifikaları verilerek, istihdam fuarında işverenlerle bir araya gelmeleri sağlandı. *-

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR