DEPREM KORKUSU İŞE YARADI

 




YAŞAR EYİCE

 

*- Seferihisar’dan güzel haberler

 

Bazıların daha doğrusu yandaşların görmek istemedikleri iki olaydan söz etmek istiyorum.

İki konu da Seferihisar’da geçiyor…          

Önce son gelişmeyi anlatayım.

İzmir 1. İdare Mahkemesi Sığacık Körfezi’de yapılması planlanan ve tartışmalara neden olan Orkinos Çiftliği ile ilgili kararını aldı.

Bilirkişi raporlarını göz önünde bulunduran Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ‘ÇED etki değerlendirme olumlu’ işleminin yürütmesini durdurdu!

Bildiğimiz gibi bu çevre Akdeniz Foku’nun yaşam alanı…

Ayrıca, Türkiye’nin ilk Cittaslow kenti unvanını alan Seferihisar ve Türk Turizmine zarar vereceği ihtimali de göz önüne alındı.

Bugüne kadar gerçek haberciler bu konuyu bizim gibi hep gündeme getirmişler, uluslararası çevreciler ile Seferihisar halkının tepkilerinin fotoğraflarını paylaşmışlardı.

Şimdi bir diğer önemli olayı anlatayım:

 

*-  Tedirginlik işe yaradı!

 

Koronavirüs yaşamımızı önemliden de önemli bir şekilde etkiliyor.

Sağlık Bakanlığının, yerel yöneticilerin, ekonomistlerin, bilim insanlarının söylediklerini ve alınan kararları ya da esnaf için uygulanan ‘acı’ reçete ve uygulamaları biliyoruz.

Çoğumuz evlerimizde gönüllü karantinadayız…

Ama bazıları bundan yararlanmak istiyor…

Örneğin Seferihisar’ın Orhanlı Köylüleri evlerinden çıkmazken, hem de Pazar gibi tatil günü işçileri toplayıp gelen bir enerji şirketinin elemanları ağaçları sökmeye başladı…

Telaşla o kadar hızlı çalışma yapıyorlardı ki, gürültüleri köyden de duyuldu…

Zaten 30 Ekim’deki yıkıcı ve öldürücü deprem ile körfezde meydana gelen tsunaminin tedirginliği ile neredeyse her sesten irkilen köylüler gördükleri manzara karşısında önce şaşırdılar…

Sonra…

Sonra ne mi yaptılar?

Köyün kadınları çapa ve kazmalarla kesilen ağaçların yerlerine yeni fidanları diktiler…

Bu ilk değildi…

Belki son da olmayacaktı…

Çünkü bir yerde rant varsa mücadele bitmez…

Konuyu TBMM’ye taşıyan İzmir Milletvekili Mahir Polat da bu konu hakkında şöyle diyor:

‘Korunan bazı şirketler; koruyanların da yardımıyla JES yapmak için ağaçları bir gecede söküyorlar!’

Köylüler, bizler salgın nedeniyle can derdindeyken, bunlar haksız kâr peşindeler…

İyi ki yurdumuzun her köşesinde olduğu gibi tabiatı ve çevreyi düşünen insanlarımız, köylülerimiz var…

Bir başka yerde, bir başka ülkede örneği görülebilir mi?

Seferihisarlı köylü kadınlar, kesilen ağaçların yerine yenisini dikiyor, hem de her türlü olumsuz hava şartlarına rağmen…

Ve bu güzelliği görmek istemeyenler var…

Nedenlerini çok yazdık, artık siz de biliyorsunuz…

Bunlar parayı görünce, doğa talanını nedense görmüyorlar…

Günlük yaşıyorlar da bunun için…

‘Benden sonra tufan!’ diyorlar da bunun için…

 

*- Yanık ampulü bile…

 

Uzmanlar; enerji hatlarındaki kayıp- kaçak’ın önlenmesi halinde önemli miktarda kullanılabilir enerjimiz olacağını anlatıyor.

Yani dışa bağımlılığımız bir noktada iyice azalacak.

Ama bu yapılacağına kayıplar da bizlerden tahsil ediliyor.

Anımsıyorum:

İzmir’de çok uzun yıllar önemli hizmet veren Cengiz Ündeyoğlu büyüğümüz, ‘sıfır kaçak’ ile ilgili bir çalışma yürütüyordu.

Ayrıca; yeraltına alınacak enerji nakil hatları sayesinde elektrik kesintilerini de sıfır saniyeye alacak çalışmayı başlatmıştı.

İzmir’in içinde ve tüm ilçelerindeki elektrik direklerinin yerini ve ampullerini bile ezbere bilen Yüksek Mühendis Cengiz Ündeyoğlu TEDAŞ Bölge Müdürlüğü’nden emekli olunca işler durdu..

Zaten o günden bu yana köprülerin altından çok sular aktı.

Ve yasalar da değişti, hükümetler de…

Tabii ki özelleştirmeler de oldu…

Yani kurumlar da değişti…

 

*- Lazım ama böyle değil!

 

Dünyanın en büyük dördüncü, Avrupa’nın en büyük ikinci linyit üreticisi ülkesiyiz.

2016 yılı verilerine göre de; Türkiye dünyanın yedinci taş kömürü ithalatçısı…

Kömür kaynaklı elektrik üretimi güneş enerjisinin yaklaşık 15 katı, rüzgâr enerjisinin de 6 katıdır.

Yani doğayı kirleterek enerji elde ediyoruz!

Sürdürülebilir enerjiye ihtiyacımız var ama bu demek değildir ki, keyfi hareket edilecek, devlete ait tüm araziler, yerler bunlara düşük fiyatla verilecek.

Hiç ama hiç kimse verimli arazilerimizi, ormanlarımızı, zeytinliklerimizi yok edemez, oralarda yaşayanlara ve çevreye zarar veremez.

 

*- Hukuk çiğneniyor

 

Okuyucularım yazdılar;

‘Saros Körfezi’nde bölge halkının karşı çıktığı dev liman projesiyle ilgili dava henüz sonuçlanmadan, bölgeye iş makineleri girdi!

Projenin iptali için başlatılan kampanyaya olayı duyuran yazı yazarak destek olabilirsin!’

‘Hak, hukuk, adalet’ dediğimize göre tabii ki yurttaşların yanında olacağız.

Kampanyanın bayraktarlığını Sunay Sönmez yapıyor.

En azından 75 bin kişiye duyurulursa sonuca ulaşılacağına da inanıyor Sunay Sönmez…

 

*- Ender güzellikte

 

Birçok okuyucumun da bildiği, duyduğu, gördüğü gibi Saros Körfezi dünyadaki ender güzellikteki denizlerden biridir.

Akdeniz’in kirliliğe karşı korunması sözleşmesi kapsamında yurdumuzun önemli bir doğal varlığıdır.

Kendi kendini temizleyen dünyadaki 2 denizden biri olma özelliğinin yanında, Kaptan Cousteau’nun tespitleri çerçevesinde, Kızıldeniz’e eşdeğer dip güzelliğiyle de ünlüdür.

Saros Körfezimiz yüzlerce deniz canlısı ve balık türüne ve endemik bitkilere sahip.

Şimdi istenene ve karşı olunana gelelim:

Saros Körfezimizde FSRU denilen uluslararası likit doğalgaz ve petrol taşımakta kullanılan,100 bin tonluk dev kargo gemilerin barınacağı liman ve iskele yapılmak isteniyor.

İşte bu hareket meydana çıkınca, Saros Dayanışma Gönüllüleri ve bölge halkının çabalarıyla, projenin yapılmaması için, 50 bin imza toplanmış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim edilmiş.

Botaş’ın ÇED dosyası ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED olumlu kararı Edirne İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi, aynen Seferihisar’da olduğu gibi…

Bölge halkının itirazlarına rağmen, iptal edilen ÇED raporu ısrarla 11 yıl önce 2009 yılında dönemin şu an olmayan Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yazılan ve şimdi imzacılara dayatılan 2009/7 nolu genelgeyle tekrar uygulamaya alınmak isteniyor, ancak genelge Saros FSRU liman davasına uygun değil!

 

Mahkemece görevlendirilen 10 farklı disiplinden 10 bilim insanı ÇED raporunda yüze yakın bilime, bölge planlarına ve ÇED yönetmeliğine aykırılıklar tespit ettiler.

Edirne İdare Mahkemesi’nce ÇED olumlu kararının iptali davasında 14 ayrı hukuksuzluk hüküm altına alındı.

Bizden de istenen hukuksuzca yapılan bu ÇED sürecinin iptali için destek.

Umuyorum mahkeme ve bilirkişi kararları üst yönetimler için de olumlu karşılanır ve sorun çözülür.

 

*- Dünya Zeytin Ağacı Günü

 

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin,  Ayvalık’ta ve ülke genelinde ekmeğini bu sektörden kazanan herkesin ‘Dünya Zeytin Ağacı Günü’nü kutladı.

Dünyadaki zeytin üreticisi ülkelerin 2019 yılında sunduğu, UNESCO tarafından 206’ncı oturumunda müzakere edildikten sonra zeytin ağacını korumak, sembolize ettiği barış, akıl ve uyum değerlerini teşvik etmek amacıyla ‘26 Kasım Dünya Zeytin Ağacı Günü’ olarak kabul edilmişti.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, bu özel günün gelecek yıllarda adına yakışır bir şekilde kutlanacağını, zeytin ağaçlarının bu topraklarda hep var olduğunu, hep var olacağını söyledi.

 

*- İsrafı azaltmak için

 

FAO ve Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, bölgesel gıda kaybı ve israfını azaltma programının geliştirilmesini ve uygulanmasını denetlemekle görevli ortak bir Gıda Kaybı ve İsrafı Strateji Komitesi kurmak için Orta Asya'dan üst düzey yetkililerle bir toplantı düzenledi.

Yeni kurulan bu komite, gıda kaybı ve israfını azaltma ve yönetme faaliyetlerinin ülke düzeyinde uygulanmasını da destekleyip izleyecek ve diğer ortakların katılımını kolaylaştıracak.

Böylelikle, katılımcı ülkeler için FAO ve Türkiye'nin rehberliğinde, iş birliği yapmak ve bilgi paylaşmak için bir platform işlevi görecek.

 

*-

 

 

***-

GÜNCEL

 

*- Tire Belediyesi'ne eşi benzeri görülmemiş hediye

 

2012 yılı sonundan beri Tire' deki fabrikasında Türkiye ve dış pazarlarda treyler üretimi gerçekleştiren Krone Trailer İnternational Tic. Ltd. Şti. Tire Belediyesi'ne şartsız dorse hediye etti.

Krone Türkiye CEO'su Rıza Akgün, Üretim Müdürü Alper Evcimen ve Satış Koordinasyon Müdürü Tolga Erdinç Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran'a dorseyi teslim ederek çalışmalarında başarılar diledi.

 

*-  Gıda harici ürün satılmayacak!

 

İçişleri Bakanlığı’nın koronavirüs ile mücadele kapsamında tüm il valiliklerine gönderdiği ek genelge gereği pazar yerlerinde gıda haricinde ürün satışı yapılmayacak.

Genelge kapsamında bu haftadan itibaren Aliağa’da kurulacak tüm pazar yerlerinde sebze, meyve, bakliyat gibi gıda maddeleri dışında giyim, oyuncak gibi zaruri olmayan ürünlerin satışına izin verilmeyeceğini belirten Aliağa Belediyesi Zabıta Müdürü Mustafa Tahir Acar, pazar yeri denetimlerini sürdüreceklerini de söyledi.

 

*-

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR