İYİ HABER TERSİNE DÖNDÜ




YAŞAR EYİCE

*- İyi haber tersine döndü

Avrupa Birliği (AB)’den iyi haber kısa sürede tersine dönerek kötü haber oldu.
Hafta içinde sızan listede sınırların AB’nin dış sınırlarını açacağı ülkeler listesinde olan Türkiye son anda taslaktan çıkarıldı.
AB’nin 1 Temmuz'dan itibaren bazı şatların yerine getirilmesi koşuluyla Çin dahil 15 ülkeye sınırların açılması seçeneği ağırlık kazandı.
15 ülkenin bulunduğu söz konusu taslak listede bu kez Türkiye yer almadı.
AFP haber ajansının görüşmelere ilişkin aktardığı son bilgiye göre Türkiye şimdilik listeden çıkarıldı.
Cuma akşamı büyükelçi düzeyinde yapılan toplantıda birçok ülke konuyla ilgili görüş bildirmedi.
Üye ülkelerin cumartesi günü Brüksel saati ile 18:00'e kadar görüşlerini bildirmeleri talep edildi. Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını yürüten Hırvatistan'ın atılacak adımları belirleyeceği ifade edildi.
Son taslak listede bulunan ülkeler: Cezayir, Avustralya, Kanada,  Gürcistan, Japonya, Karadağ, Fas, Yeni Zelanda, Ruanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus, Uruguay, Çin (Bazı koşulları yerine getirmesi halinde).
Avrupa Birliği'nin Pekin'e sınırlarını açması halinde Çin'in de aynı şekilde sınırlarını AB vatandaşlarına açması talep ediliyor.
Andorra, Monako, Vatikan ve Saint-Marin vatandaşlarının da AB'ye girişinin kabul edilme ihtimali yüksek.
Ve kötü haber:
Türkiye taslak listeden çıkarıldı...
Taslak listede ABD ile Türkiye'nin yanı sıra Covid-19 vakalarının en çok görüldüğü ülkelerden Rusya ve Brezilya da yer almıyor.
Schengen bölgesinde serbest bir şekilde dolaşılabildiği için Avrupa Birliği kendi içinde koordinasyonu sağlamaya çalışıyor.
Yani biz kendi yağımızla kavrulmaya bakalım..
Bakın yapılacak yapılmayacak, tehir edilecek derken üniversite sınavları yapıldı.
Bence biraz kabahat da şu ‘z’ diye adlandırılan gençlerde de var.
Ne işinize gerek internette birilerini kızdıracak sözler etmek, yazmak...
Size ne?

*- Türkiye'ye iyi haber

Ama geçen hafta İngiltere’den Türkiye’ye iyi bir haber ulaşmıştı.
İngiltere, Türkiye’ye gidenlere karantina uygulamayacak!
İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi, İngiliz hükümetinin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir dizi ülkeye tatile gidenlerin dönüşlerinde kendilerini iki hafta süreyle karantinaya almaları kuralını kaldırmaya hazırlandığını duyurmuştu.
Gazete, bu konudaki kararın, turizm sektörüne zaman tanımak için, hükümetin karantina programını gözden geçireceği pazartesi gününden önce açıklanmasının beklendiğini bildirmişti.
Herhalde bugün yarın resmi haberi alırız.
BBC’nin aktardıklarına göre The Guardian, İngiltere ile tatil merkezleri arasında kurulacak "hava köprüsünün" Türkiye, İtalya, İspanya, Yunanistan, Hırvatistan, Avusturya ve Almanya'yı kapsayacağını yazdı.
Listenin, enfeksiyon oranının İngiliz vatandaşlarının tatil dönüşü 14 gün kendilerini karantinaya almasını gerektirmeyecek kadar düşük olması kriterine göre hazırlandığı belirtildi.

*- CKD Genel Merkez Yöneticisi Prof. Dr. Defne Tamar Gürol:

Cumhuriyet Kadınları Derneği, ‘Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’ dolayısıyla uyardı:
‘Madde kullanımı önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur ve mücadelesi ancak toplumun tüm katmanlarının iş birliği ile gerçekleşebilecektir.’
Yazılı açıklamada, ‘Gençliğimizi fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür olarak yetiştirmeyi görev addeden Cumhuriyet Kadınları olarak, onları esaret altına alan her çeşit uyuşturucu-uyarıcı madde kullanımı ile sonuna kadar mücadele edeceğimizi kamuoyuna bir kez daha duyuruyoruz’  denildi.
Her yıl 26 Haziran’da tüm dünyada gündeme gelen ‘Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’ne dikkat çekildi.
Uyuşturucu-uyarıcı madde kullanımının ciddi kişisel ve toplumsal sonuçları olan, en önemli ‘önlenebilir halk sağlığı’ sorunlarından biri olduğu vurgulanıyor.
Bilindiği gibi; Madde kullanımı sadece bir maddenin kullanılması ile sınırlı olmayan bir durumdur.
Madde kullanımına eşlik eden birçok davranış örüntüsü ile birlikte bir yaşam tarzı oluşturmaktadır.
Kullanan kişide bilişsel, ruhsal ve davranışsal sorunlar ortaya çıkmakta; sosyal ilişkiler ve işlevsellik, olumsuz yönde etkilenmekte; yasal sorunlar görülebilmektedir.
 Madde kullanımının olumsuz sonuçları, öncelikle kullanan kişide görülür. Ancak madde kullanan kişinin aile, yakın çevresi ve giderek tüm toplum, bu olumsuz sonuçları ile karşılaşmaktadır.
Ben bu arada bir dikkate daha dikkat çekmek istiyorum.

*- ‘Uyuşturucu sorununu tetikleyebilir'

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Dairesi (UNODC) tarafından yayınlanan 2020 Uyuşturucu Raporu'nda, 2018 yılında uyuşturucu kullanımının 2009 yılına kıyasla yüzde 30 oranında arttığı, dünyada 269 milyon kişinin uyuşturucu bağımlısı olduğu açıklandı.
Raporda, dünyada 35 milyon uyuşturucu bağımlısının ciddi ruhsal bozuklular yaşadığı kaydedildi.
2020 Uyuşturucu Raporu'nda, Corona virüsü salgını sonrası uyuşturucu kullanımımın küresel olarak artabileceği belirtildi.
UNODC raporunda, Corona salgınının uyuşturucu piyasasını da etkilediği, bağımlıların kullandıkları uyuşturucu maddeleri bulamamaları nedeniyle fiyatların arttığı, artan bağımlıların kullandığı maddelerin kalitesinin düştüğü belirtildi.

*-  ‘İşsizlik ve parasız kalanlar uyuşturucu satma eğilimine girebilir’

UNODC İcra Direktörü Ghada Waly, dünyada ötekileştirilmiş grupların, gençlerin, kadınlar ve yoksulların daha çok küresel uyuşturucu sorununun bedelini ödediklerini belirterek, salgın hastalık sonrasında uyuşturucu kullanımın artabileceği yönünde endişelerini dile getirdi.
İcra Direktörü Waly, ‘Toplumlar, COVID-19 krizi ve ekonomik gerileme, sağlık ve sosyal sistemlerde yaşananlarla başa çıkmaya çalışıyor. Bu dönemde yaşananlar, uyuşturucu kullanımının yol açtığı tehditleri daha tehlikeli hale getirdi’ dedi.

*- Dünyada 192 milyon kişi esrar kullanıyor

2018 yılında en fazla kullanılan uyuşturucunun esrar olduğu, dünyada 192 milyon kişinin esrar kullandığının belirtildiği raporda, opiyat kullanımına bağlı ölümlerin 2009 yılına oranla yüzde 71 arttığı kaydedildi. Uyuşturucu kullanımının 2000 ile 2018 yılları arasında gelişmekte olan ülkeler arasında gelişmiş ülkelere göre çok daha hızlı yükseldiği, gençler arasında bağımlılığın daha da arttığı belirtildi.

*- Tüketici harcamaları arttı

ABD Ticaret Bakanlığı'nın raporuna göre Amerika'da tüketici harcamaları Mayıs ayında yüzde 8,2 oranında yükseldi.
Bu artış, Mart ve Nisan ayında Corona salgınıyla durma noktasına gelen ekonomi sebebiyle tüketici harcamalarında yaşanan düşüşün kısmen telafi edilmesi anlamına geliyor.
Ancak ABD ekonomisinin, içinde bulunulan çeyrekte, kayıtlara geçen en hızlı daralmayı yaşamakta olduğu tahmin ediliyor.
Tüketici harcamaları, Mayıs ayındaki toparlanmadan önce çok sayıda iş yerinin kapanması, milyonlarca çalışanın işten çıkarılması ve ekonominin resesyona sürüklenmesi nedeniyle Mart'ta yüzde 6,6, Nisan'daysa yüzde 12,6 oranlarında düşmüştü.
O dönemden bu yana birçok iş yerinin yeniden açılması tüketicileri mağaza ve restoranlarda harcama yapmaya yöneltirken, iş kaybına uğrayan kimilerine de istihdam sağladı.
ABD Ticaret Bakanlığı'nın raporuna göre Amerikalı tüketiciler, kişisel gelirleri yüzde 4,2 oranında gerilemesine rağmen Mayıs ayında harcamaları arttırdı.
Gelir oranı ise işsizlik yardımı ve belirli miktarın altında yıllık geliri olanlara yapılan tek seferlik 1.200 dolar tutarındaki teşvik ödemeleriyle birlikte Nisan ayında yüzde 10,8 artış gösterdi.

*- 1 ay sonra doluyor

Federal hükümet, 30 milyon işsiz Amerikalıya eyaletlerin sağladığı işsizlik yardımının yanı sıra haftada 600 dolarlık takviye yardımda bulunuyor.
Federal hükümetin ekonomiye haftada yaklaşık 20 milyar dolar nakit para pompalaması çok sayıda işsizin Corona krizini atlatmasını sağladı. Ancak her hafta verilen 600 dolarlık federal yardımın süresi 25 Temmuz’dan sonra dolacak.
Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, geçen hafta Kongre'de verdiği ifadede, Kongre'nin işsizlik yardımı ödemelerinin süresini geleneksel 6 aylık sürecin de ötesinde uzatmayı değerlendirmesi gerektiğini kaydetti.
Powell, bu tavsiyesini, işsizlik oranının yılsonuna kadar yüksek seyredeceği öngörüsü üzerine yaptı.

*- Türkiye’deki gibi...

Açıklanan rapor aynı zamanda tüketicilerin Mayıs ayında en çok hangi alanlarda harcamalara ağırlık verdiğini de gözler önüne seriyor.
Buna göre Mayıs ayında otomobil gibi dayanıklı tüketim mallarının tüketimi yüzde 29, gıda ve giyim gibi dayanıksız tüketim malları kategorisindeki ürünlerin tüketimiyse yüzde 8 oranında arttı.
Cep telefonu servis sözleşmelerinden hastane ziyaretlerine hizmet sektöründeki birçok sahadaysa tüketim yüzde 5 yükseldi.
Rapora göre Mayıs ayındaysa enflasyon yüzde 0,1 olarak kayda geçti. Geçen yıl yüzde 0,5 olan enflasyon, Amerikan Merkez Bankası'nın yüzde 2 olan hedefinin çok altında.

*- Meksika,  alternatif pazarlarımız arasında
 
Pandemi sürecinde yavaşlayan ihracatı canlandırmak için mevcut ve alternatif pazarlarda yeni yöntemler uygulayan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), bir ilke imza atarak yılda 50 milyar dolar otomotiv ithalatı yapan Meksika’ya yönelik Dijital Sektörel Ticaret Heyeti programı başlattı.
TİM ve Ticaret Bakanlığı desteği ile düzenlenen ve 21 Türk firmasının katıldığı programda Meksikalı firmalarla online ikili iş görüşmeleri yapılıyor.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, ‘Her şey yolunda gittiği takdirde 2021 yılından itibaren hedefimiz; tekrar pandemi öncesindeki rakamlara ulaşmak olacak.
Normalleşme sürecindeki ilk online programı düzenlediğimiz Meksika da tedarik sanayinde pek çok üründe gümrük vergisiz ithalat yapıyor. Hedefimize ulaşma yolunda iki ülke iş birliğinin güçleneceğine ve ticaretin giderek artacağına inanıyoruz.’ diyor.

*- ‘Kadının adı yok!’

Türkiye Halkbankası ve bağlı 8 iştirakinin toplam 86 kişiden oluşan yönetim kurulları ve üst kademe yöneticileri arasında yalnızca üç kadına yer verilmesi KİT Alt Komisyonu Toplantısı’nda eleştiri konusu oldu.
Türkiye’nin en büyük bankalarından biri olan Halkbank’ın yönetim kademelerinde kadınların yer bulamamasını gündeme getiren ve eleştiren CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu CHP Sözcüsü Atila Sertel, ‘Bizden önce kadının adı yoktu, diyenler, sözde değil özde kadın hakları savunuculuğu yapmalı ve kadınlarımızın her makamda temsil edilmesinin önünü açmalıdır’ dedi.

*- Ücretsiz lastik muhafaza hizmeti

150 yılı aşkın köklü geçmişiyle Türkiye’nin ilk sigorta şirketi olma unvanına sahip Generali Sigorta, "mini onarım paketi" alan her müşterisine yaz-kış lastik muhafaza hizmetinden ücretsiz faydalanma olanağı sunuyor.
Lastiklerin sökülüp takılmasının da dahil olduğu hizmet kapsamında araç sahipleri kış lastiklerini yaz aylarında, yaz lastiklerini ise kış aylarında uygun koşullar ve özel ortamda saklama imkanına sahip oluyor. Hizmetten faydalanma kararı alan tüm müşteriler ekonomik özel indirimli fiyatlardan da yararlanıyor.

*- 6 kat artış

Ülkemizdeki muz tüketiminin yüzde 79’unun yerli üretimden karşılandığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2002 yılında 95 bin ton olan üretimin yaklaşık 6 kat artarak 550 bin tona ulaştığını söyledi.
Türkiye, muz üretiminin Tarım ve Orman Bakanlığı’na Bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) çalışmalarının etkisi ile son yıllarda hızla arttığını kaydeden Bakan Pakdemirli, ihtiyacımız olan miktarın büyük çoğunluğunun yerli üretimden karşılanmaya başlandığını söyledi.

***-

GÜNCEL

*- Kaçınılmaz bir gelişme



Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Erhan Parıltay,  “Üniversitemizde birçok yapay zeka ve büyük veri çalışmaları multidisipliner ekipler ve işbirlikleri ile yapılıyor. Pandemi,  her alanda olduğu gibi sağlık hizmetlerinin yanı sıra tıp eğitimini de etkilemiştir.
Bu süreçte birçok ders, konseyler hasta görüşmeleri sanal platformlarda gerçekleştirilmiştir.
 E-öğrenme araçlarının gündelik hayatımızın önemli bir parçası olması kaçınılmaz gibi görünmektedir” dedi.

*- Gıdada Çin ile yeni iş birlikleri yakın




E-ticaret dünyada son 3 yılda yüzde 73 artış göstererek 3,5 trilyon dolarlık hacme ulaştı.
Türkiye’de ayakkabı ve saraciye sektöründe Shoedex2020 ile dijital dönüşümü başlatan Ege İhracatçı Birlikleri şimdi de e-ticaretle birlikte gıda sektöründe yeni bir döneme girmeye hazırlanıyor.
Ticaret Bakanlığı iş birliğinde Ege İhracatçı Birlikleri koordinasyonunda Çin’in en büyük e-ticaret platformu Alibaba Group’a ait Tmall Global’ın İş Geliştirme Direktörü Jennifer Wang ile Çin’de e-ticaret için yeni fırsatlar ve iş birlikleri konuşuldu.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, özellikle gıda sektöründe Çin’in en önemli hedef pazarlardan biri olduğunu, 2019’dan beri ihracatı artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.

*- Narlıdere’ye “yeşil merkez




İlçe merkezindeki yeşil alan oranını artırmak ve vatandaşlara yeni sosyal yaşam alanları kazandırmak için çalışmalar yürüten Narlıdere Belediyesi, Çamtepe Mahallesi’nde, toplam 9 bin metrekarelik alanda sağlıklaştırma ve yayalaştırma projesi başlattı.
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin “Narlıdere’nin merkezinde yepyeni bir sosyal yaşam alanı yaratmak için kolları sıvadık, çalışmalara başladık. Daha yeşil bir Narlıdere hayalimiz var. Bu proje bu nedenle önemli. Yakın zamanda vatandaşlarımızın kullanımına sunacağız” dedi.

*- Konak’ta moloz için özel ekip



Konak’ta ev ve işyerlerinde tadilat gibi nedenlerle ortaya çıkan molozun sağlıklı ve düzenli bir şekilde toplanabilmesi için oluşturulan özel ekip iş başında. Konak Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı çalışan moloz toplama ekibi, vatandaşın başvurusunun ardından belirlenen bölgelerden her gün yaklaşık 20 ton moloz topluyor.
Düzenli olarak gerçekleştirilen moloz toplama işlemi sayesinde molozun kaldırımlara ya da çöp kenarlarına bırakılarak kötü görüntü oluşturmasının önüne geçilirken, yaya ve araç trafiği de tadilat artıklarından etkilenmemiş oluyor.

*-
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR