Gerçek! 6 günde iki büyük hastane, hem de sıfırdan


*- Biz sıradan binayı bırakın, yollardaki çukurları bile günlerce dolduramıyor, ya da normale döndüremezken Çinliler iki dev hastaneyi bir haftadan önce bitiriyor
*- Tarımda ‘ilaç’ diye kullandığımız kimyasallar, yani zararlılar hala incelemede!
*- Gaziemir Sarnıç’ta Ecrimisiller durduruldu
*- İTO, EBSO, İTB AKP’li bakan ve milletvekillerinin katılacağı lüks toplantıda bazı üyelerini ödüllendirecek. Peki halkın sağlığı ile oynayanlar ve kazıkçılar ile fırsatçılar için ne yapacaklar?
*- 3 yaşındaki Meryem Kahraman için bakalım ne yapılacak?
*- Şehirler kimin içinde var? Ve de diğer soruların yanıtları ile günceller sizi bekliyor...
*-YAŞAR EYİCE

Büyüklerimizden öğrendiğimiz bir söz var;
‘Duy da inanma!’
‘Hocanın (İmamın) dediğini yap, yaptığını yapma!’ gibi de ters köşe ata sözlerimiz de bulunuyor...
Ama bu bir başka şey!
İnanılacak gibi değil ama gerçek!
‘Çin, 6 gün içinde 2 bin 800 yataklı iki hastane inşaa edecek!’ haberini iki gün önce aldım...
Belki çok kişi gibi aklımdan ‘Hadi len sende!’ olumsuzluk bildiren cümle geçti...
Ama az önce gelen görüntülere bakınca, ‘Demek istenince oluyormuş!’ dedim.
Olay şu:
Çin, yeni koronavirüsü vaka sayısının artması üzerine artan yatak ihtiyacını karşılamak ve yayılmayı önlemek amacıyla 6 günde iki ayrı hastane inşaa etme çalışmalarına başladı.
Hastalığın ortayı çıktığı Wuhan kenti başta olmak üzere birçok ilde enfekte hastalar için ayrılan özel bölümlerdeki yatak sayısı 10 bine ulaşacak.
Ulusal Sağlık Komisyonu yöneticilerinden Jiao Yahui,  Beijing’de düzenlenen basın toplantısında yeni koronavirüs hastaları için Wuhan’daki çeşitli hastanelerde 5 bin 300’den fazla yatak tasarladıklarını söyledi.
Bu çalışmalar kapsamında Wuhan’da biri 1300 biri de 1500 yatak kapasiteli olmak üzere iki hastanenin inşaasına başlandı.
Çinli yöneticiler, ilk hastanenin 2, diğer hastanenin ise 5 Şubat’ta tamamlanarak hasta kabul etmeye başlayacağını açıkladı.
Böylece Çin, 6 gün içinde yepyeni iki hastaneyi sıfırdan başlayarak bitirmiş olacak...
Umarım bizimkiler depremlerden bu güne kadar ders çıkaramadılar, bundan sonra Çinlilerden utanırlar da, en basitinden sokak çalışmalarını bile en fazla bir gün içinde bitirirler...
Tabii ki benimki hayal ve temenni..
Bir çukur bile kapatılamadıktan sonra gerisini siz düşünün...

*- Zehirleri gizliyorlar mı?

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan, ‘Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’ tarafından gündeme getirilen ve Dünya Sağlık Örgütü’nce ‘son derece tehlikeli’, ‘çok tehlikeli’ ve ‘muhtemel kanserojen’ olarak kabul edilen tarım zehirlerinin (pestisit) öncelikle ve acilen yasaklanması talebini Meclis gündemine taşımıştı.
Tüketiciler, çiftçiler ve tarım işçilerinin sağlığı için son derece zararlı olan maddelere ilişkin önergeye, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi.

*- Ülkemiz şartlarına ve ihtiyaca göre!

‘Önergeye konusu edilen aktif maddelerin AB’de kullanımları devam etmesine rağmen ülkemizde kullanım durumlarıyla ilgili değerlendirmeler yapılmakta olup, nihai karar kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Cyfluthrin, Methiocarb, Methomyl, Ethoprophos aktif maddelerini içeren Ülkemizde ruhsatlı bitki koruma ürünleri bulunmaktadır.
AB’de onayı geri çekilmiştir.
Ülkemizde de bu konuda gerekli çalışmalar başlatılmıştır.
Avrupa Birliği ve Dünya ülkelerinde pestisitlere karşı alınan kararlar Bakanlığımız tarafından yakinen takip edilmekte, yasaklama kararlarının uygulanması noktasında ülkemiz şartları ve bitki koruma ürünlerine olan ihtiyaç durumları göz önünde bulundurulmaktadır.
Bu kapsamda 2009 yılından bu yana 185 aktif madde yasaklanmıştır.’

*-  Sonuçlar gizli!

CHP’li Bakan’ın 2015-2019 yılları arasında gıda ürünlerinde yapılan pestisit analizlerinin detaylarına dair sorularına, Bakan Pakdemirli şu yanıtı verdi:
‘Yurt içi gıda denetimleri, denetim programları kapsamında;
2015 yılında 3 bin 193 adet gıda ürününde, 2016 yılında 3 bin 792 adet gıda ürününde, 2017 yılında 3 bin 526 adet gıda ürününde, 2018 yılında 4 bin 286 adet gıda ürününde, 2019 yılında 4 bin 765 adet gıda ürününde pestisit analizi yapılmıştır.
2019 yılında yurt içi gıda denetimleri kalıntı izleme programları kapsamında 369 adet gıda ürününde glyfosate pestisit aktif maddesi analizi yapılmıştır.’

‘Bakanlık, yıl yıl kaç gıda ürününe pestisit analizi yaptığının sayısal verilerini paylaşıyor fakat bunların sonuçlarını gizliyor!
Yaptıkları analizlerin sayısal verisini paylaşıp içeriğine ve sonuçlarına dair soruları yanıtsız bırakıyorlarsa burada ciddi bir tehlike ve karartma var demektir.
Bizler ne yiyoruz?
Öğrenmek istiyoruz!’
Bu soruları da bizim adımıza soran Murat Bakan...
Murat Bakan sözlerini şöyle sürdürüyor:
‘Bakanlığı şeffaflığa, kamuoyuna açık ve doğru bilgilendirme yapmaya davet ediyoruz.
Bakan Bey, bağ, bahçe, tarla ve sera gibi üretim alanlarında hasat öncesi pestisit denetimi yapıldığını, denetim sonucunda ‘olumsuzluk’ tespit edilen ürünlere imha veya hasadı geciktirme, ürün sahiplerine ise idari para cezası uygulandığını söylemiş.
Bunların da detaylarını soruyoruz.
Denetimlerin kaçında ‘olumsuzluk’ tespit edildiği, ne kadar ürünün imha edildiği, üreticiye ne kadar ceza kesildiği soruları da bir an önce yanıt bulmalı.
En önemlisi ise, bu zehirli pestisitler bir an önce yasaklanmalı!’

*- Yanıtsız kalan sorular

2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında ülke genelindeki gıda ürünlerinde yapılan pestisit kalıntısı analizleri sonucunda Maksimum Kalıntı Limitini aşan örneklerin oranı nedir?
Ülke genelindeki gıda ürünlerinde yapılan pestisit kalıntısı analizleri sonucunda, gıda ürünlerinde tespit edilen birden fazla sayıdaki pestisit kalıntılarının toplamdaki dağılımı nedir?
Bir başka deyişle, analiz edilen toplam gıda ürünleri içinde kaç adet gıda ürünü 2 adet, kaç adet gıda ürünü 3 adet, kaç adet gıda ürünü 4 adet, kaç adet gıda ürünü 5 adet ve kaç adet gıda ürünü beş ve beşten fazla sayıda pestisit kalıntısı içermektedir?
Analiz edilen ürünlerin birden fazla sayıda pestisit içerip içermediğine yönelik bir değerlendirme yapılmakta mıdır?
2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında ülke genelinde kaç adet gıda ürününde Glifosate kalıntı analizi yapılmıştır?
Yapılan analizler sonucunda gıda ürünlerinde tespit edilen Glifosate kalıntılarının minimum, maksimum ve ortalama değerleri nedir?
Kaç adet gıda ürünü Glifosate kalıntısı açısından mevzuata uygunsuz çıkmıştır?

*- Zehirleyen kimyasallar

Çoğunluğumuz biliyor ama yine de bir hatırlatma yapalım:
Tarımda kullanılan zehirli kimyasal maddelere ‘pestisit’ denilmektedir. Üreticilerde ve tüketicilerde başta sinirsel ve hormonal hastalıklar, kanser, kısırlık, çocuklarda gelişim bozuklukları olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır.
Ayrıca toprak, su ve hava kirliliğine neden olmakla birlikte biyoçeşitlilik kaybına da yol açmakta, böcekler ve kuşlar başta olmak üzere pek çok canlı türünün yaşamını tehdit etmektedir.
Tarımda pestisitler dışındaki alternatif yöntemlere dikkat çekmek, tarım zehirlerinin kullanımını aşamalı olarak azaltarak sonlandırmak amacıyla ‘Tüm canlılar için –ZehirsizSofralar-  diyen 95 sivil toplum örgütü ve inisiyatif Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı çatısı altında bir araya gelmiştir.
Kurumlar, doğaya zarar veren, halkı zehirleyen ve Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere çeşitli kurumlarca ‘son derece tehlikeli’, ‘çok tehlikeli’ ve ‘muhtemel kanserojen’ olarak kabul edilen 13 pestisitin öncelikle ve acilen yasaklanmasını talep etmektedir.
Bu pestisitler şunlardır:
‘Difenacoum, ethoprophos, cyfluthrin, beta-cyfluthrin, zeta-cypermethrin,
fenamiphos, formetanate X formetanate hydrochloride, methiocarb, methomyl, tefluthrin, zinc phosphide, glyphosate, malathion.’

*- Ecrimisiller durduruldu

Sarnıç’ta ecrimisil müjdesi
Kaybolan 5 klasör evrak 14 yıl sonra bulundu!
Mücadele sonuç verdi, ecrimisiller durduruldu
Bulgaristan’dan yıllar önce göç ederek gelen yurttaşların yaşadığı Gaziemir Sarnıç’ta, Milli Emlak Müdürlüğü tarafından çıkarılan yüksek ecrimisil bedellerinin çözümü için Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın başlattığı mücadele sonrasında ecrimisiller kaldırıldı. Gelişmenin ardından Sarnıç’ta 420 taşınmazın sahibiyle bir ay aradan sonra yeniden buluşan Başkan Arda, geçen toplantıda kaybolduğunu duyurduğu 5 klasör belgenin de 14 yıl aradan sonra ‘bir anda’ bulunduğunu açıkladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gaziemir Belediyesi’nin girişimlerinin ardından belediyeye gönderdiği yazı ile ecrimisillerin durdurulduğunu açıkladı.
Bu gelişmenin ardından Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Sarnıç Naim Süleymanoğlu Kültür Merkezi’nde yurttaşlarla ‘Ecrimisiller durduruldu. Bu çok önemli bir gelişmedir. Çok mutluyum. 2006’dan bu yana verilen mücadelede sesimizi yükselttik ve sonuç aldık. Artık bu alanlar belediyeye devredilecek. Biz de bu 420 taşınmazı, yasal süre olan 2 yıl içinde sahiplerine satacağız. Vatandaşlarımız da satış bedellerini Milli Emlak Müdürlüğü’ne yatıracak. Ben başkan olarak elimden gelen neyse yasal sınırlar içinde yapmaya devam edeceğim’ dedi.


***-
GÜNCEL

*- Üye ödüllendirme töreni

Önceki Dönem Meclis Başkanı, Başbakan Binali Yıldırım, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun  katılımıyla, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası işbirliğiyle gerçekleştirilecek, ‘Üye Ödüllendirme Töreni’, :Kaya Termal Otel, Convention Center / Balçova – İzmir adresinde, Şubat 2020, Çarşamba günü 13.30’da yapılacak.

*- Fırat Çakıroğlu Parkı Menemen’de açılıyor

2015 yılında okuduğu Ege Üniversitesi’nde uğradığı bıçaklı saldırı sonucu yaşamını yitiren Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun ismi Menemen’de bir parkta yaşayacak.
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. Sınıf öğrencisiyken öldürülen Fırat Yılmaz Çakıroğlu anısına Menemen Belediyesi tarafından Türkelli Mahallesi’nde yaptırılan Fırat Çakıroğlu Parkı 1 Şubat Cumartesi günü düzenlenen törenle açılıyor.
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy tarafından açılışı yapılacak olan parkın açılış törenine İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de katılım gösterecek.

*- Torbalı ve Çeşme’ye modern itfaiye binası

Torbalı ve Çeşme’deki iki itfaiye binasının inşaatı tamamlandı. Her iki bina da acil durumlarda itfaiye erlerinin zaman kaybetmeden çıkışına olanak sağlayacak şekilde tasarlandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Torbalı ve Çeşme’de yapılan modern itfaiye binalarının inşaatı tamamlandı. Önce Torbalı’nın Çaybaşı mahallesindeki sonra da Çeşme’deki bina kısa süre içinde hizmete alınacak.

*-  Neslican Tay’ın babasının ricası!

Tüm Türkiye’nin mücadele gücüyle tanıdığı Neslican Tay’ın babası Fahri Tay, beyincik erimesi hastası 3 yaşındaki Meryem Kahraman için bir kampanya başlattı.
Hayatını hasta çocuklara yardıma adayan Fahri Tay, Meryem’in ilacının SGK tarafından karşılanmasını talep ediyor.
Beyincik Erimesi Hastası 3 Yaşındaki Meryem’in İlacı SGK Tarafından Karşılansın, diyor.

*- Mektup şöyle

‘Ben Fahri Tay. Tüm Türkiye’nin mücadele gücüyle tanıdığı Neslican Tay’ın babasıyım.
Neslican yaşamında pek çok hastaya yaşama sevinci verdi ve umut oldu. Neslican’dan sonra ben de hayatımı, sağlık konusunda yardıma muhtaç insanların, özellikle çocukların sesini duyurmaya adadım. Hasta bir çocuğun yaşaması için doğan her umut, benim bu hayata dair halen umutlu olmamı sağlıyor, yaşadığım tarifsiz acıları bir nebze olsun hafifletmeye yardımcı oluyor.
Şimdi size Meryem’den bahsedeceğim.
Meryem henüz 3 yaşında, beyincik erimesi olarak bilinen NCL tip 2 hastası. Bu çok nadir görülen bir hastalık ve ölümcül. Bu hastalığa sahip olan çocuklar ailelerinin gözleri önünde eriyor ve sonuçta yaşamlarını yitiriyor.
Bu hastalığın ilerlemesini durdurmak için bir ilaç geliştirildi.
Ama bu ilaç Türkiye’de yok ve çok pahalı. Ayrıca hastalık belli bir ilerleme kaydettikten sonra ilacı alabilmek için artık çok geç oluyor. Bu nedenle Meryem’in kaybedecek vakti yok.
NCL (beyincik erimesi) hastalığının ilacının  bir an önce Türkiye’ye getirilmesi ve SGK ödeme kapsamına alınmasını istiyoruz.
Türkiye’de Meryem’le birlikte bu hastalığın ilacını almayı bekleyen 7 çocuk daha var. Bu kampanya başarılı olursa, hem Meryem’e hem o çocuklara umut olacak.
Kalbi iyiliklerle dolu hükümet yetkililerine güveniyoruz.
Ben bu küçücük meleğin bakışlarına dayanamıyorum. Yetkilileri merhamete ve vicdana davet ediyorum.
Neslicanım’ın anısını başka çocukları yaşatarak yaşatalım.’

*- Şehirler kimin için var?

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2019 seçkisinde yer alan BASKI (PUSH) filmi, yönetmeni Fredrik Gertten’in katılımı ve ‘Konut: İnsan hakkı mı, yatırım aracı mı? İnsan hakkı olarak konut için olası işbirlikleri’ başlıklı panel ile 6 Şubat tarihinde Pera Müzesi’nde tekrar izleyiciyle buluşuyor!
Küresel bir sorun olarak konutun metalaştırılması neticesinde ortaya çıkan sorunları inceleyen BASKI, Birleşmiş Milletler raportörü Leilani Farha'nın gözünden neden artık şehirlerimizde yaşamanın giderek imkansız hale geldiğini inceliyor.
Temel bir insan hakkı olarak barınma ve konut insanın sağlıklı ve güvende olmasının önkoşulu; oysa dünyanın her yerinde yaşayacak bir yer bulmak giderek zorlaşmakta.
Dünyada 102 ülkeden 59’unda, insanların bir ev satın alabilmeleri için yıllık gelirlerinin tamamını, en az on yıl boyunca biriktirmeleri gerekiyor veya maaşlarının %80-90’ını kiraya veriyor.
Günümüzde konutun bu denli acil bir sorun olmasının arkasındaki oyuncular ve etmenlerin neler olduğunu sorgulayan filmde finans sektörünün konutu yatırım aracı olarak kullanmasıyla birlikte şehirlerin boşalan mahallelerini görüyoruz; Toronto’dan Berlin’e, Stockholm’den Seul’e ve Londra’ya...
Peki şehirler kimin için var?
Film gösteriminin ardından konut hakkı, zorla tahliyeler ve kent hakkı üzerine bağımsız araştırmacı Cihan Uzunçarşılı Baysal’ın moderatörlüğünde, filmin İsveçli yönetmeni Fredrik Gertten, Arwidsson Vakfı  direktörü Veronica Hejdelind ve Mekanda Adalet Derneği direktörü Yaşar Adnan Adanalı'nın katılımı ile bir panel ve soru-cevap etkinliği gerçekleştirilecek.
Gösterim ve panel İsveç Enstitüsü’nün EQUAL SPACES projesi kapsamında Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, Pera Müzesi, İsveç Enstitüsü ve İstanbul İsveç Başkonsolosluğu işbirliğiyle, 6 Şubat günü saat  19.00’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek.
Gösterim ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır.
Program
19:00 Fredrik Gertten ile açılış
19:10 Film gösterimi Baskı (İsveç, 2019, 92’, Dil: İngilizce, Türkçe altyazı)
20:45 Panel: Konut: İnsan hakkı mı, yatırım aracı mı? Konutun insan hakkı olarak görülebilmesi için olası işbirlikleri*
21:15 Soru-Cevap
22:30 Kapanış
Panel İngilizce olacak ve simultane çeviri yapılacak.

 *- Berdimuhammedov ’un kitapları Konak’ta tanıtıldı

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhammedov'un yazdığı ve Türkçeye çevrilmiş kitaplarının tanıtımı İzmir Milli Kütüphane’de gerçekleşti.
Konak Belediyesi ve Milli Kütüphane işbirliğinde düzenlenen etkinlikte Türkmenistan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Daimi Tarafsızlık statüsünü kazanmasının 25’inci yıldönümü de kutlandı.
Kitap tanıtım ekinliğinde Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Ishanguly Amanlyev, İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ ve Ege Üniversitesi Türk Dünyası Enstitüsü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Fikret Türkmen konuşmacı olarak yer aldı.
İstanbul Başkonsolosu Myratgeldi Seyitmammedov’un açış konuşması ile başlayan etkinlikte, Elazığ’daki deprem felaketi de unutulmadı. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlar anılırken, deprem mağdurlarına geçmiş olsun dilekleri de iletildi.

*- Kitaplarında barış var

Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Ishanguly Amanlyev, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhammedov'un Türkçeye kazandırılan eserlerini tanıttı.
Türkmenistan’ın daimi tarafsızlık ülkesi olduğunun altını çizen Amanlyev, Berdimuhammedov'un da kitaplarında tarihten gelen bağları, barışı ve kardeşliği işlediğini ifade ederek, ‘Bölgesel ve evrensel boyutlarda tarafsızlık konusunda aktif politikaları uygulamaktayız. Sayın Devlet Başkanımızın kitapları da barışı destekler nitelikte. ‘İrfan Kaynağı’ kitabı, atasözlerimizden oluşuyor.
‘Barış Müziği Dostluk Kardeşlik Müziği’ de sanat üzerinden barışın nasıl sağlanabileceğini ele alıyor’ dedi.
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Enstitüsü’nde öğrenim gören Türkmen öğrencilerin de geleneksel kıyafetleri ile renk kattığı etkinlik bitiminde, 2020’nin Türkmenistan Tarafsızlığın Ülkesi Yılı ilan edilişinin anısına Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a ve katılımcılara plaket takdim edildi.

*- Konak Tüneli'nin sorumluluğu

Konak Tüneli’nin sorumluluğu Karayolları Genel Müdürlüğü’nden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.
Tüneli okulların açık olduğu dönemde ayda ortalama 1 milyon 200 bin motorlu taşıt kullanıyor.
İzmir Konak Meydanı ile Yeşildere Caddesi'ni birbirine bağlayan Konak Karayolu Tüneli’nin işletmesi ve bakım sorumluluğu Karayolları Genel Müdürlüğü’nden, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.
1674 metre uzunluğundaki tünel, gidiş ve geliş olmak üzere iki tüpten oluşuyor. Tüneli okulların açık olduğu dönemde ayda ortalama 1 milyon 200 bin, tatil dönemlerinde ise 900 bin motorlu taşıt kullanıyor.
Tünelin sorumluluğunu  devralan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı bünyesinde Konak Tüneli İşletme Şefliği oluşturuldu.
Tünel şefi yönetimindeki 20 kişilik birimde elektrik-elektronik mühendisi, makina mühendisi, elektrik-elektronik tekniker ve teknisyenleri, ofis çalışanları ile acil durum personeli görev yapıyor.

*- 13. Ulusal Genç Solist Yarışması

Uluslararası Rotary 2440. Bölge İzmir Alsancak Rotary Kulübü’nün, İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile düzenleyeceği ‘13. Ulusal Genç Solist Yarışması”’31 Ocak tarihinde başlıyor.
31 Ocak-6 Şubat tarihleri arasındaki yarışma ‘Genç Profesyonel’ ve ‘Üniversite’ olmak üzere iki kategoride gerçekleşecek.
Elemelerin bir hafta süreceği, finalin 6 Şubat’ta İzmir Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılacağı yarışmada, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Mersin, Samsun, Ordu ve Antalya gibi Türkiye’nin pek çok ilinden ‘Üniversite’ kategorisinde 37, ‘Genç Profesyonel’  Kategoride ise 23 genç yarışacak.

*-



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR