İzmir'e yeni yıldan önce kar geldi


*- Yılbaşı öncesi denetimler arttı, Yerli üretim avantaj sağlıyor , Girişimcilik Ödülü sahibini buldu, Fazıl Say ile kutladı, Tribünlerin tamamı kapatılıyor,
Ve...
YAŞAR EYİCE
*- İzmir’de karla mücadele

İzmir Büyükşehir Belediyesi yüksek rakımlı bölgelerde sabahın erken saatlerinde başlayarak etkisini arttıran kar yağışı nedeniyle yol açma çalışmalarını sürdürüyor.
İzmir’de sabahın erken saatlerinden itibaren başlayıp etkisini arttıran kar yağışı nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler yol açma ve tuzlama çalışmaları başlattı. Çalışmalar esnasında yolda kalan yurttaşlar da kurtarıldı.
Kentin çeşitli bölgelerinden gelen ihbarlar üzerine harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler Karabağlar İlçesi Kavacık Mahallesi Hava Radar yolu, Kemalpaşa-Spil yolu, Kemalpaşa Bayramlı Mahallesi, Bornova İlçesi’nin Kayadibi ve Beşyol mahalleleri, Tire İlçesi’nin Yamandere, Büyükkemerdere ve Dibekçiler mahalleleri, Kiraz İlçesi’nin Cevizli, Ahmetler, Umurlu ve Ören mahallelerine müdahale ediyor.

*- Biraz da düşünmemiz lazım!

Yeni yıl iyi ki geldi!
Baksanıza ‘her şey ayna çal çal oyna!’
‘Memleketin hali nedir?
İnsanlarımız ne yer, ne içer?’ diye düşünen mi var?
Önüne gelen daha 2020’yi görmeden vur patlasın, çal oynasın diyerek adeta kendinden geçiyor.
Sıradan insanlar için demiyorum...
Tesadüfen, ya da ‘Bizans oyunları’ ile birilerinin hakkını yiyerek onun kutluğuna oturanlar için söylediklerim...
Bir de ‘garibi, kimsesizleri, evsizleri barksızları, yetimleri, hastaları, emeklileri, yaşlıları’ düşünüyor gibi olanlar var ya bunlar için ne demeli?
Ben söyleyeyim:
‘Allah ıslah etsin!’
Çünkü biz bugünkü şartlarda bunları kolay kolay alt edemeyiz.
Oturdukları koltuklardan da kaldıramayız...
İşte bunlar ‘2020’ için cafcaflı laflar ediyorlar...
Her şey iyi olacakmış?
Kimin için?
Tabii ki, kendileri ve kendi gibiler için...
İşçi için, memur için, emekli için, öğrenciler, polisler, askerler ve hatta yargı mensupları için özetle sizler bizler için yeni yılda ‘müjde’ diyecek var mı?
Torbalı’da iki doktorumuz katlediliyor?
Kadınların hali ise ortada...
Kim bunlar için ‘hayır’ diyor...
Sen, beni bizim oğlan, bizim kız!
‘Yerli ve Mlli’ dedin mi, iş bitiyor...
Daha geçenlerde, yani yarın bitireceğimiz Aralık ayında ‘Yerli Malı Haftası’ vardı, kutlanıyordu....
Kim kutladı...
Zaten kutlanacak yerli malımız mı kaldı?
Asıl bunu, yani yerli üretimi ayağa kaldırmamız gerekmiyor mu?
Umarım ‘Yarli malı yurdun malı, bunu her Türk kullanmalı!’ cümlelerini yine yürekten söyler ve buna göre hareket ederiz 2020’de...

*- Yine de iyi...
Günün haberi Karşıyaka’dan geldi..
Başkan Tugay ‘Kadın Erkek Eşitliği Şartı’na imza attı, dediler..
Bu neymiş?
Karşıyaka Belediyesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkı koyacak çalışmalar yürütmek üzere, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi tarafından hazırlanan ’Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’na imza atmış..
Belediye Meclis Salonu’nda bürokratlar, meclis üyeleri ve çalışanların da katıldığı törenle taahhütnameyi imzalayan Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Bu imzayla; eşitlik ilkesini tüm politikalarımızda, tüm örgüt yapılanmamızda ve tüm uygulamalarımızda tam olarak dikkate alacağımızı resmi olarak taahhüt ediyoruz’ dedi.
Yani bu güne kadar yapılan açıklamalar gayri resmi imiş...
Bakın size bir gerçeği anımsatayım...

*- İşte asil Türk kadını...

Oğlu, 15 yıl önce Hakkari'de şehit düştü.
Evladının şehadeti sebebiyle kendisine şehit tazminatı ve şehit ailesi aylığı bağlandı.
Bu paralara hiç dokunmadı, 15 yılda 250.000 TL biriktirdi.
67 yaşındaki şehit annesi, anamız Eşe Eğerci biriktirdiği bu parayı Uşak Valiliğine teslim ederek ‘okul yapılmasını’ istedi.
‘Cehaletin ve terörün sonunu ancak eğitim getirir’ diyen bu koca yürekli kadın ellerinden öpülür...
İşte Türk kadını ve anasının özü bu...
Bir de yıl içinde beyanat verenleri düşünün...
Acaba içlerinden biri şehitlerimiz için, Mehmetçiğimiz için ceplerinden bir kuruş verdiler mi?
Bunu da bırakakalım?
Bu Yılbaşı eğlencelerini düzenleyen kurumlar ve de yöneticileri var ya, acaba parayı nereden harcıyorlar?
Bir fakir fukaraya yemek mi ısmarladılar, ya da kahve mi yaşamlarında...
Hava atmayı ve medyanın cemiyet sayfalarında, programlarında maşallah hiç eksik olmuyorlar...

*- Çözün görelim...

Eski yılı göndermeden önce bir 2019 gerçeğinden daha söz edeyil:
Harun Karadeniz anımsattı:
‘Şırnak, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman, Diyarbakır illerinde kaçak elektrik kullanım oranı %86'ymış. (Batıda da enerji bakanının ifadesine göre 3,5 milyon kişinin elektrik borcundan dolayı sayaçları sökülmüş.)
Kalan %14 devlet kurumları olmalı.
Bu orana kaçak denemez, bunun adı göz yummadır.
Bir kentin %86'sı fatura ödeyemeyecek durumda ise ya fiyatlar fahiş ya da ekonomi batmış demektir.
Devlet yapmadığı görevin faturasını ödeyenlere taksim edemez.
Bu uygulamanın olduğu ülkede de demokrasiden bahsedilemez.
Elektrik fiyatları ödenecek seviyeye inmeli, gerçekten ödeyecek durumları  olmayanların faturalarını da yoksula yardım için kurulmuş vakıflarımız ödemeli..’.
Umarım yeni yılda bu elektrik daha doğrusu enerji sorunu da ele alınır...
*-
***-
GÜNCEL

*- Yılbaşı kermesinin geliri okula…

Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu’na bağlı Ege Rotary Kulübü toplum birliği olan Buca Burhan Özfatura Ortaokulu yararına yılbaşı kermesi düzenledi. Kulüp üyeleri Alsancak’ta açtıkları kermeste pek çoğu kendi yaptıkları el emeği ürünlerden oluşan hediyeliklerle gün boyu satış yaptı.
Ege Rotary Kulübü Başkanı Betül Sezgin eğitim adına yapılan her türlü çalışmanın çok önemli olduğunu dile getirdi.

*- Asgari ücret değil ‘sefalet’ ücreti

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, asgari ücret zammının yüzde 15 olarak belirlenmesine tepki gösterdi.  Beko, ‘AKP iktidarı Türkiye’nin yarısını oluşturan asgari ücretle çalışan işçi ve ailelerini 2020 yılında sefalet ücretine ve sefalet içerisinde bir yaşama mahkum etmiştir’ dedi.
1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret,  2.324,70 TL olarak belirlendi. Yıllık gerçek enflasyon % 25, pazar enflasyonu %40, asgari ücretliye zam ise sadece %15 oldu.
Milletvekili Kani Beko, 10 milyon asgari ücretli işçi ve aileleriyle birlikte 50 milyona yakın yurttaşın sefalet ücretiyle bir sefalet ortamında 2020 yılında da yaşamaya devam edeceğini belirtti.

*- Yerli üretim avantaj sağlıyor

Medikal cihaz sektöründe öncü marka olan Cemil Has Medikal San. Tic. Ltd. Şti.’nin Genel Müdürü Cemil Has; ‘Yerli malı ürünler hem üreticiye hem de kullanıcıya avantaj sağlıyor. Bu anlamda ekonomimize sağladığımız faydadan dolayı mutlu ve gururluyuz,’ dedi.

*- Tribünlerin tamamı kapatılıyor

Bornova Belediyesi, her haftasonu çok sayıda amatör maçın oynandığı Yusuf Tırpancı Sahası'nda tribünlerin tamamını kapalı hale getirecek. Protokol tribünün yer aldığı küçük bir bölümün kapalı olduğu tesiste seyircilerin tamamına kapalı tribünde maç izleme imkanı sunulacak. Tribünleri kapatma çalışmalarını en kısa sürede tamamlayacaklarını söyleyen, Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Yusuf  Tırpancı Sahası'nın olduğu alanı bir spor kompleksine dönüştüreceklerini ifade etti.

*- Yılbaşı öncesi denetimleri arttı

Yılbaşı kutlamalarının yaklaşması nedeniyle alkollü içki satış ve tüketiminin artabileceği tahmin edilen büfe, tekel bayii, otel, içkili lokanta, birahane gibi satış ve toplu tüketim yerlerinde denetimler artırıldı.
Alkollü içki sunumu yapılan işletmelerin başta genel ve özel hijyen kurallarına uygunlukları olmak üzere, tüm gıda işletmeleri mevzuata uygunlukları yönünden denetlendi ve anında sonuç veren barkod okuma cihazıyla alkollü içeceklerin bandrol kontrolleri yapıldı.

*- Fazıl Say ile kutladı

Okuma yazma bilen görmeyen kişilerin eğitimlerine, sosyal ve kişisel gelişimlerine destek amacıyla 2004 yılında Av. Gültekin Yazgan tarafından kurulan Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı, (TÜRGÖK) kuruluşunun 15. yılını dünya çapında tanınmış değerli piyano sanatçısı Fazıl Say konseri ile kutladı.
TÜRGÖK‘ün 15. yılında gerçekleştirdiği ‘Görmeyenlere Kabartma ve Sesli Nutuk Projesi’ ne destek olmak amacıyla yapılan konserde, Say dinleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı.

*- Girişimcilik Ödülü sahibini buldu

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) tarafından bu yıl 15.’si düzenlenen ‘Girişimcilik Ödül Töreni ve Ekonomi Değerlendirme Sunumu’ geniş bir katılımla İstanbul’da gerçekleştirildi.
İGİAD başkanı Ayhan Karahan’ın selamlama konuşmasıyla başlayan program, ‘Yılın Girişimcisi’ ödülünün verildiği tören ile devam etti.
Ayhan Karahan, törende yaptığı konuşmasına ticari hayata ilişkin bazı değerlendirmelerde bulunarak, girişimcinin özeliklerini şu sözlerle belirtti:

‘Girişimcileri motive eden kâr güdüsü, ahlakla desteklenmediğinde veya ahlakla terbiye edilmediğinde girişimcinin kendisine de topluma da zararlı olabilmektedir.
Girişimci Ahlaklı, adaletli, hakkaniyetli, merhametli, cesur, cömert ve öncü olmalıdır. Girişimcinin iki günü birbirine eşit olmamalı, sürekli yenilik peşinde koşmalı, bulunduğu sektörde en iyisi olmaya gayret etmelidir.’ dedi.
İGİAD İş Geliştirme Komisyonu tarafından yapılan çalışma ile her yıl bir iş adamına “Yılın Girişimcisi” ödülü verilmekte. Bu ödül, iş hayatında ahlaki ilkelere dikkat eden, iş görenlerine karşı adaletli duruşunu koruyan örnek şahsiyetleri toplumda yaygınlaştırma amacını taşıyan firma sahiplerine bu yıl 15. kez verilmekte.
‘İGİAD Yılın Girişimcisi Ödülü’ bu yıl, HRPeak CEO’su Burhan Koca’ya verildi.

*-

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR