Hepsini bir potada toplayamayız


*- Öğretmenler günü nedeniyle önüne gelen kutlama tebrikleri yayınladı. Artık bundan vaz geçelim. Haklı olana alkış tutalım, diğerlerini ise insandan bile saymayalım. Atatürk ve Türk düşmanlarını, yamukluklarına rağmen üst basamaklara tırmananlarla, vefakar ve cefakarlar bir potada tutulabilir mi?
*- Öğretmenlerin bir değil bin sorunu var. Bazılarını biz de belirledik. Bunları yaşama geçirecek babayiğitleri ben de arıyorum. ‘Biz yaparız!’ diyerek ortaya çıkanların seslerinin nasıl kısıldığını biliyoruz. Bu yüzden kendini babayiğit olarak tanıtanlara ve tanıtılanlara sakın inanmayın.
*- Yarın avukatlar yine yürüyecek...
*- Namık Kemal Lisesi’nin ‘dostluk maçı’ da yarın saat 13.00’de okul bahçesinde gerçekleşecek...
*- YAŞAR EYİCE
*-
Bugün öğretmenler günü!
En önemli günlerden biri...
Ama ben de Ali Güreli gibi, sadece ve sadece bu kutsal mesleği gereği  gibi yapanların gününü kutluyorum.
Atatürk ve Türk düşmanları ile mesleğinin gereğini icra etmeyenlere bir şey yok!
Her meslekte olduğu gibi öğretmeleri de ‘iyi – kötü’ diye ayırmaksızın nasıl ‘eli öpülesiler’ diyebiliriz?
Anneler ve babalar günlerinde de benzer kutlamaları yaparım...
Bazı insanlarımız var hem anne – hem baba...
Tabii konken masalarından kalkmayanları, çocuklarına yumurta bile pişirmeyenlere bir şey yok, aynen ‘iskele babası’ olanlara olduğu gibi...
Aldığı kısıtlı bir maaş ile ayakta durabilen, öğrencilerine bilgi aktarmaktan daha önemlisi, şefkatli davranabilen, onlara bir yetişkin gibi yaklaşan, özgüven aşılayan, bu dünyada bilgiden daha önemli bir şey varsa , onunda vicdan olduğunu bilen ve öğreten , müfredat dışı bir dünya da olduğunu en azından ima eden, sabırlı , merhametli , şefkatli namuslu öğretmenlerin günü, canı gönülden kutlu olsun .
Dini Bayram ile kandillerde bile ‘inananlara’ diye başlarım...
Öğrencilerine sistematik şiddet uygulayan , bazı zamanda bilgi ve zeka olarak öğrencinin gerisinde olmasını hazmedemeyip onları döven söven , hayatlarında derin yaralar açan ( ellisinde- altmışında yediği dayaktan bir hoşluk gibi bahsedebilen, merhametsiz,  şiddet yanlısı, ) diplomalı vicdansızların yetişmesine katkı veren insanların, sadece böyle kutsal bir mesleğin hasbelkader mensubu oldukları için öğretmenler günü kutlu olmasın, bazı dostlarımın da belirttikleri gibi...
Artık elma ile armutları aynı kefeye koymaktan da uzaklaşmalıyız.
Ali Güreli’nin de paylaştığı gibi, ‘Misal Sıdıka Avar kafalı öğretmenlerin, ne günü ne ahireti olsun . Çocuklara şiddet uygulayan ve bu ülkede adeta şiddet normalleştiği için hiç bir ceza almayanların Allah belasını versin.
Hatta , İyi ile kötüyü , vicdanla vicdansızlığı ayırd etmeden bence hiç bir mesleğin günü kutlanmasın artık.’
Tabii ki, ülkeyi de insanlarımızı da ikiye bölmeye çalışan bazı öğretmenler ile bunlara arka çıkanların da Allah belasını versin...

*- Her şeyin başı eğitim, eğitimin başı öğretmendir
 Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliği unvanını kabul ettiği (24 Kasım 1928) tarihi öğretmenler günü olarak kutlamak, 1981 yılından beri resmileşti.
Bu yıldan başlayarak, kutlandığımız süre içinde öğretmenlerimizin mesleki itibarı sürekli erozyona uğratıldı.
Şiirle, çiçekle, hediye ile öğretmenlerinizi hatırlandığımız bu özel gün, mesleğin yurttaş yetiştirme misyonu ile önemi, bu önemle çelişen şekilde eğitim politikalarını oluşturmada etkisizliği, aldığı eğitim ve yeterliliği, özlük hakları, maddi ve manevi tatmini gibi konuların tartışılacağı, çözüm üretileceği fırsat günü olmalı mı, tartışılıyor.
24 Kasım’ı sevgililer günü tadında kutlamak, göstermelik öğretmenin değerini anlatır cümleler kurmak, ‘hakkınız ödenmez’ deyip ödememek başöğretmenimizin öğretmenlere vasiyeti sayılan bu mesleğe yapılacak en büyük kötülüktür.
Öğretmenler 24 Kasım’da göstermelik kutlamalar değil, sorunlarının çözülmesini istiyor. 

*- Ben de sıralayayım...

Acil, öncelikli ve uygulanabilir sorunlarını ben de paylaşayım:
1- Öğretmen ihtiyacı kadar eğitim fakültelerine öğrenci alınmalı, atama bekleyen öğretmen sayısı daha fazla artırılmamalıdır.
2- Yaklaşık 100 bin öğretmen açığı varken bu açık ücretli öğretmenlerce karşılanmamalı ve yeni atamalar yapılmalıdır. Ücretli öğretmenlik son bulmalıdır.
3- Öğretmen istihdam türü sadece ve sadece kadrolu olmalıdır. Eşlerinden ve çocuklarından ayrı kalan sözleşmeli öğretmenlik sistemi kaldırılmalıdır.
Bu süre zarfında tüm öğretmenlerimiz ailesi ile buluşturulmalıdır.
4- Öğretmen atamaları ve yöneticilikte uygulanan mülakatlar tamamen kaldırılmalıdır.
5- 657 sayılı DMK’daki haklarımız korunarak ve genişletilerek Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılmalıdır.
6- Öğretmene karşı şiddetin her geçen gün arttığı bu dönemde öğretmenleri şiddete karşı koruyacak yasal tedbirler alınmalıdır.
7- Öğretmen maaşları yoksulluk sınırının altında olmamalıdır.
8- Öğretmenler arası ek ders adaletsizliği giderilmelidir.
9- Öğretmenlerin ek derslerinden vergi kesilmemelidir.
10-Şu an 16,33 TL olan ek ders ücretleri 2020’den itibaren en az 30 TL olmalıdır.
11- Öğretmenlerin kariyer basamakları sınavının 2005 yılında bir kez yapılıp 14 yıldır yapılmamasından kaynaklanan kayıpları karşılanmalıdır.
12-10 yılı dolduran öğretmenler uzman, 20 yılını dolduran öğretmenler başöğretmen özlük haklarına sahip olmalıdır. Lisansüstü bir eğitimi başarıyla tamamlamış öğretmenler için, tezsiz-tezli yüksek lisans yapanlarda sırasıyla 2 ve 4 yıl önce olmak şartıyla, lisans mezunlarına ise 10. yılda uzmanlık kadrosu verilmelidir. Doktorasını yapmış bir öğretmenin uzmanlığı bekletilmemeli ve verilmelidir.
13- Vergi dilimi adaletsizliği son bulmalı, %15’te sabitlenmelidir.
14-  Sözü verilen 3600 ek gösterge yasalaşmalıdır.
15- Yer değişikliği mağduriyetini giderecek, teşvik edecek, adil ve öngörülebilir yer değiştirme sistemi hayata geçirilmelidir.
16-  Müfredatlar, ders kitapları, sınav sistemleri öğretmen görüşleri doğrultusunda bilimsel yöntemlerle hazırlanmalıdır.
17-  Sınıfında ağırlıklı olarak yabancı kökenli (mülteci) çocuk bulunan öğretmenlerin sorunlarına ağırlık verilmeli, hizmet güçlüğü tazmin edilmelidir.
18-  Okul idaresinde demokratik bir ortam olmalı ve öğretmenler okul idarelerinin keyfi uygulamalarından kurtarılmalı, yönetici atamalarında liyakat öne çıkmalıdır.
19- Öğretmenlere 4 yıla 1 olacak şekilde yıpranma payı verilmelidir.
20-  2008 öncesi sözleşmeli öğretmenler 5434 sayılı kanuna göre değerlendirilmelidir.
21-  Eğitimde yapılacak değişikliklerde öğretmenler de söz sahibi olmalıdır.
22- Okul öncesi öğretmenlerin çalışma şartları iyileştirilmeli, bakıcı konumundan kurtarılmalıdır.
23- Sene başında verilen öğretim yılına hazırlık ödeneği bir maaş tutarında olmalıdır.
24-  Öğretmenlerin kendilerini geliştirmeleri için fırsat yaratılmalı, özendirilmeli, kendisini geliştiren öğretmen ödüllendirilmelidir
Öğretmenlerimizin değerinin aldıkları maaşa, biçilen değere denk sanılmasın....

***-
GÜNCEL

*- Yürüyüş ve basın açıklaması

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla İzmir Barosu, saat 12.00’de bir yürüyüş düzenledi. İzmir Barosu Merkez Binadan (Alsancak) başlayacak  yürüyüş sonunda Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde (Kıbrıs Şehitleri Caddesi / Alsancak) basın açıklaması yapılacak.

*- Sanayicilere konuşacak..

Ege Bölgesi Sanayi Odası Kasım ayı meclis toplantısı 25 Kasım 2019 Pazartesi günü saat 16:00'da gerçekleştirilecek. EBSO Meclis Başkanı Salih Esen ve Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile meclis üyesi sanayicilerin ekonomik gündemi değerlendireceği toplantıya Kal-Der İzmir Şube Başkanı Senem Kılıç da konuk olacak ve sanayicilere hitap edecek.

*- Son düzlük

Deri’n Fikirler Deri Üretim ve Tasarım Yarışması’nda final yolunda son düzlüğe girildi.
Geçtiğimiz günlerde belirlenen 10 finalist, bu yıl ‘eksiotuz’ teması ile yarışacakları Deri’n Fikirler Deri Üretim ve Tasarım Yarışması Finali öncesi ‘workshop’ etkinliğinde çalışmalarını sergiledi.
fikirlerini paylaştı ve finale giden yolda tasarımcılara ışık tuttu.
Deri’n Fikirler Deri Üretim ve Tasarım Yarışması’nın finali İZFAŞ tarafından düzenlenen Leather and More Fuarı kapsamında Deri Sektöründe ‘İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’yle birlikte gerçekleştirilecek.

*- TOSBİ'de sanayiciler temsilcilerini seçti

Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ), müteşebbis heyet seçimleri Tire Organize Sanayi Bölgesi TOSBİ KT&G Konferans salonunda gerçekleşti. 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu Uygulama Yönetmeliği gereğince yapılan ve yedi asıl yedi yedekten oluşan müteşebbis heyet seçimlerine TOSBİ’de faaliyet gösteren sanayiciler katıldı.
 TOSBİ Müteşebbis Heyet Asil Üyeleri: Esra Boyacıoğlu, Hüseyin Çapkınoğlu, Rıza Akgün, Ulvi Oktav, Gülçin Güloğlu Uğuz, Murat Arat, M. Agah Yalgın,
Yedek Üyeler: Hakan Ayhan, Orhan Demirci, Mustafa Gülsever, İsmail Ergan, Hasan Çopur, Yavuz Suner, Arif Özalp

*- Coşkulu festival

Menderes Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel Gümüldür Özdere Mandalina Festivali coşkuyla gerçekleşti.
Menderes Belediyesi tarafından Gümüldür Eski Köy Merkezi’nde düzenlenen Geleneksel Gümüldür Özdere Mandalina Festivali renkli görüntülere sahne oldu.
Tüm gün süren festivalde Dj Erdem’in performansı dikkat çekti. Sürpriz sokak danslarının yer aldığı etkinlikte tiyatro ve çeşitli dans gösterileri de vatandaşlarla buluştu.
Ersin Show ile coşkunun doruğa çıktığı festivalde,  Efendi, Melike Erbey ve Fondip konserleri de gerçekleşti.

*- Namık Kemal Lisesi’nde...

İzmir’in köklü okullarından İzmir Namık Kemal Lisesi’nde ‘öğretmenler günü’ nedeniyle düzenlenen İzmir’in milli futbolcuları ile öğretmenler arasındaki futbol maçı saat 13.00’deki etkinlik içerisinde gerçekleşecek.Bu arada aramızdan ayrılan öğretmenler ve mezunlar için de lokma dökülecek.
*-



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR