BİR KAÇ SAAT DAHA BEKLEYEMEDİM


*- Pazar öncesi notlarım: Önce komşum Yılmaz Doğan ile kuduz gerçeği...
*- Aşıların güvenliği... Bir zamanlar aşılar bozulmuş ve tedariki zaman almıştı..
*- Yelkenler fora etti... Başkan da yarışçıydı. Bu arada İzmirli denizciler bir tersane sahibi oldu
*- Karaburun’da kadınlar hakimiyeti var..
*- Giritliler Kuşadası’na bekliyor...
*- Bornova atılım peşinde...
YAŞAR EYİCE
*-
Bu yazdıklarımı Pazar günü sizinle paylaşacaktım.
Elimde notlar iyice artınca bir gün önceden gündeme almak zorunda kaldım.
‘Habersiz’ kalmanıza gönlüm razı olmuyor.
Yalnızlar, dünyadan habersizim diyenlere de yardımcı olmaya çalışıyorum.

*-Ankara’dan getirttik...

Urla’da, uzun sayılacak süre öncesinde Ankara’dan transfer ettiğimiz komşularımız ‘Doğan’lar var...
‘Ev alma komşu al!’ derler ya, işte emekli öğretmen Mediha Doğan, emekli Komando Albay paraşütçü Yılmaz Doğan ve kızları Seda Doğan...
Ağabeyi göz hekimi gibi yine sağlıkçı olan ‘Dünya Güzeli’ Seda İle zaman zaman görev yaptığı Rusya ile Amerika’yı konuşuyoruz.
İki ülkeyi de iyi bilen Seda ile karşılaştırmalar da yapıyoruz, iyi ve kötü yönleri ile bizi ilgilendiren kısımlarını...
İşte geçenlerde, Yılmaz Doğan gece yarısı, bir kedi yavrusunu sıkıştığı yerden kurtarmak isterken, tırmalandı...
Uykusundan fedakarlık eden, ‘yıkılmaz havacı komandomuz’ Yılmaz Doğan da, ‘Kuduz tedavisine’ alındı, ailesinin isteği üzerine...
Daha doğrusu ‘bastıran’ sağlıkçı Seda sayesinde...
Bunları neden anlattım:
’28 Eylül Dünya Kuduz Günü’ nedeniyle 2 Eylül’de İzmir Veteriner Hekimler Odası’nın açıklamasını paylaşmak için...

*- Hedef 2030!

Ülkemiz Asya ve Avrupa kıtalarını bağlayan eşsiz doğal yapısı ile stratejik bir konuma sahip.
Bu konumunun avantajlarının yanı sıra dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajlardan biri de halk ve hayvan sağlığını ilgilendirmektedir. Gerek büyükbaş gerekse evcil ve yaban hayvanı hareketleri sırasında ülkeler arası geçişlerde hayvan hastalıkları açısından riskler bulunmaktadır.
Dolayısıyla kuduz gibi, aslında bugüne kadar eradike edilmesi (tamamen yok edilmesi) mümkün hastalıklar ne yazık ki halen ülkemiz için risk oluşturmaktadır.

*- Çoğunluk çocuklar...

Halen dünyada Afrika ve Asya kıtalarında olmak üzere yılda 59.000 insanın kuduz nedeni ile öldüğü ve bunların büyük çoğunluğunun çocuklar olduğu bildirilmektedir.
Bu sayı aynı zamanda bir o kadar hayvanın da öldüğü anlamına gelmektedir.
Tedavisi mümkün olmayan zoonozlardan (hayvanlardan insanlara geçen) olan kuduz hastalığından korunmak amacıyla; Hayvan hareketlerinin kontrollü olmasının yanı sıra hayvan sahiplerinin düzenli olarak veteriner hekim ziyaretleri yaparak hayvanlarını aşılatmaları gerekmektedir. Sahipli hayvanların kayıt altına alınması bu açıdan da önem taşımaktadır.

*- Aşıların güvenliği

Ayrıca ülkeye gümrükler yolu ile yasal giriş ve çıkışlardaki canlı hayvanların kontrollerinin yapılması da çok önemlidir.
Kuduz hastalığının kontrol altına alınmasına, yaptıkları denetim ve kontrollerle katkı koyan meslektaşlarımıza ve laboratuvarlarda kuduz titrasyonlarını tespit ederek kuduz aşılarının güvenilirliğini kontrol eden meslektaşlarımıza Dünya Kuduz Günü aracılığı ile teşekkür ediyoruz.
Yine ülkemizde sahipsiz hayvanların halk sağlığı açısından başta kuduza karşı aşılanması olmak üzere, hayvan sahiplerini bilgilendirerek hayvan sağlığı ve refahına katkı koymaları nedeni ile Belediyelerde görev yapan, halk sağlığına çok önemli katkıları olan meslektaşlarımıza da Dünya Kuduz Günü’nde bir kez daha teşekkür ederken yerel yönetimlerde veteriner işleri müdürlüklerinin tek sağlık açısından önemini hatırlatmak istiyoruz.
Ve elbette hayvan sahiplenmiş ve sorumluluklarının bilincinde olan tüm hayvan dostlarına, sokaklarındaki canlara sahip çıkan gönüllülerimize de kolaylıklar ve sağlıklı birliktelikler diliyoruz.’
Bu dileğe ben de yürekten katılıyorum.

*- Bakalım görecek miyiz?

İzmir Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Gökhan Özdemir, sözlerini şöyle tamamlıyor:
‘Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün de hedef olarak açıkladığı 2030 yılına kadar köpeklerden bulaşan kuduz hastalığından ölümlerin son bulması için, İzmir Veteriner Hekimleri Odası üyeleri olarak, bizler her zaman olduğu gibi üzerimize düşenleri yerine getirmekteyiz.’

*- Denizcilere yeni tersane

İzmir Karşıyaka’da bulunan İzmir Tersanesi, Ege’deki denizcilik sektörünün hizmetine açıldı.
Bakım-onarım için yüzlerce mil yol kat ederek İstanbul ve Marmara’daki tersanelere gitmek zorunda kalan tekneler ve gemiler, artık hizmetlerini İzmir’den karşılayabilecek.
Ege Bölgesi’nde denizcilik sektörü, en büyük beklentisi olan sivil deniz araçlarının bakım ve onarım ihtiyacını karşılayacak tersaneye kavuştu. Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Karşıyaka-Alaybey’de bulunan İzmir Tersanesi’nin, balıkçı gemileri ve günübirlik yolcu tekneleri başta olmak üzere tüm deniz araçlarına bakım-onarım ve çekek yeri hizmeti vermeye hazır olduğu açıklandı.

*- Giritliler Kuşadası'nda buluşuyor

Giritliler Federasyonu tarafından 10’uncusu düzenlenecek olan ‘Uluslararası Giritliler Festivali’ bu yıl 27-28-29 Eylül tarihlerinde Selçuk, Söke ve Kuşadası’nda gerçekleşiyor.
Girit kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen dünyanın en büyük Giritli festivali olarak anılan festivale geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da büyük bir katılım var.
Dünya’nın en büyük Giritli buluşması olarak anılan festivale Türkiye ve Girit’in yanı sıra Yunanistan, Lübnan ve Ürdün’de yaşayan Giritliler ile Girit kültürünü merak edenler ve Girit dernekleri de katılıyor.
Giritliler Federasyonu Başkanı Yunus Çengel, ‘Kültürümüzü yaşatmak için verdiğimiz mücadelemiz Giritli hemşerilerimizin ve Girit kültürünü seven dostlarımızın desteği ile hız kesmeden devam ediyor. Giritliler Federasyonu çatısı altında Türkiye’nin her yerinden 15 Giritli Derneği ve Lübnan Giritliler Derneği Girit kültürünü yaşatmak için beraber çalışmaya devam ediyoruz.
Bu festivalin önemi yılda bir kez bile olsa Giritlilerin Kavuşmasına ev sahipliği yapıyor olması.
Festival sayesinde birbirinden yıllarca önce ayrılmış akrabalar ilk kez bir araya geliyor ve oldukça duygusal anlar yaşanıyor.
Girit kültürünü merak eden herkesi son gün olan 29 Eylül Pazar günü düzenleyecek olduğumuz 10. Uluslararası Giritliler Festivali’ne davet ediyoruz’ şeklinde konuştu.

*- Hepsi kadın!

Kaymakamı, Belediye Başkanı ve 4 muhtarı kadın olan Karaburun’da toplu taşımaya da kadın eli değdi.
En zorlu meslekler arasında kabul edilen otobüs şoförlüğünde yetkinliğini kanıtlayan Elvan Başkaya görevine başladı.

*- Kadınca kararınca

Foça Belediyesi Bağarası Kadınca Kararınca Yerel Ürünler Pazarında Sonbahar Şenliği yapıldı.
Foça Gerenköy, Ilıpınar, Kozbeyli, Kocamehmetler, Yeniköy, Yeni Bağarası ve Bağarası’ndaki üretici kadınların, ev yapımı yiyeceklerini ve el yapımı sanat eserlerini satışa sunduğu Kadınca Kararınca Pazarı, güzel bir cumartesi gününde şenlik sevincine ve coşkusuna sahne oldu.
Şenlik coşkusunu yaşamak isteyen çok sayıda kişi, Kadınca Kararınca yerel ürünler pazarına akın etti.
Bloco Entrudo perküsyon topluluğu ve Foça Belediyesi Halk Oyunları Ekibi gösterilerini Sonbahar Şenliğine büyük neşe kattı.
Yöresel yemekler konusunda atölye çalışmalarının yapıldığı şenlikte, üretici kadınların el yapımı sanat eserlerinin ve lezzetli ev yapımı yiyeceklerin satışı yapıldı.
Bağarası Sosyal Market yanındaki Kadınca Kararınca Yerel Ürünler Pazarı; Cuma, Cumartesi, Pazar günlerinde, 10.00-22.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

*- İzmir pupa yelken

Bu yıl üçüncü kez sahne alan İzmir Körfez Festivali renkli görüntülerle başladı.
Festivale heyecan katan yarışların ilkinin başlangıç düdüğünü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer çaldı.
Ekibinin tamamı sadece kadın yarışçılardan oluşan Cygnus teknesi ile yarışlara katılan Başkan Soyer, iddialı mesajlar verdi.
Üç yıldır büyük bir ilgiyle takip edilen İzmir Körfez Festivali ve festivale heyecan katan yarışlar başladı.
İzmir Arkas Körfez Yarışı ile Karşıyaka Yelken Kulübü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen yelken yarışlarının yanı sıra kano ve kürek yarışlarıyla da İzmir Körfezi şenlendi.
Yarışlara 47 tekne, yaklaşık 400 yelkenci, 160 kanocu ve 160 hareketli salma sınıfında (centreboard) sporcu katılıyor.
Tunç Soyer, ‘Arka sokaklardaki çocukların da denizle buluşmasını sağlamak zorundayız. Hepimize iş düşüyor. Biz o çocukları denizle, yelkenle ne kadar çok buluşturabilirsek kentin refahını da o kadar büyüteceğiz. Buna sadece bir festival olarak bakmıyoruz’ diye konuştu.

*- Şampiyon Pazar günü belli olacak

İzmir Arkas Körfez Yarışı'nın galibi iki günlük zorlu mücadelenin ardından 29 Eylül Pazar günü belli olacak.
Şampiyonlar kupasını Tarihi Havagazı Fabrikası’nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas’ın ellerinden alacak. Festival aynı akşam düzenlenecek kapanış töreniyle son bulacak.

*- Bornova'da Uluslararası Dama Turnuvası

Bornova'da ilk kez düzenlenen Uluslararası Türk Daması Turnuvası, Kuveyt, Katar, İran ve Lübnan olmak üzere 4 ülkeden 100'ü aşkın damacının katılımıyla Dramalılar Köşkü Kent Arşivi ve Müzesi'nde başladı.
Turnuvanın açılış töreninde, ilk hamleleri Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ veEge Damacılar Derneği Başkanı Murat Keser yaptı. Bornova Kaymakamı Fatih Genel ve Başkan İduğ, keyifli anların yaşandığı Dramalılar Köşkü'nde, sempatik tavırları ile dikkat çeken Lübnanlı Fadi Ümran'la da karşılıklı dama oynadı.
Açılış töreninde dama oyununa emek veren isimlere plaket takdim edildi.
Dereceye girenlerin puanlama sistemi ile belirlendiği Bornova Uluslararası Türk Daması Turnuvası, 29 Eylül Pazar günü(yarın) saat 18.00 düzenlenecek ödül töreni ile son bulacak.

*- Ayvalık Film Festivali

Bu yıl 4-9 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Başka Sinema Ayvalık Film Festivali‘nin ikincisi, Ayvalık ve çevresinin yanı sıra büyük kentlerden gelecek izleyicileri de ağırlayacak.
Festivalde film gösterimleriyle beraber yönetmenlerin ve film ekiplerinin katılımıyla söyleşiler, paneller, atölyeler, konserler, çocuklara ve üniversite öğrencilerine yönelik etkinlikler de yer alıyor.
Dünyanın önde gelen festivallerinde ödüller almış, izleyicilerin beğenisini kazanmış uluslararası ve yerli 50’nin üzerinde film sinemaseverlerle buluşuyor.
Festival biletleri ön satışta 12 TL, festival süresince 15 TL’den satılacak. Hafta içi gündüz seansları öğrenciler ve 65 yaş üstü izleyiciler için 6 TL.

*- İspanya Büyükelçisi ziyareti

İspanya’nın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları D.Juan González Barba ve eşi Elena Neıra İzmir Kıbrıs Şehitleri’nde hizmet veren İSPANYOL KÜLTÜR DERNEĞİ’ni ziyarette bulundu.
Kendilerine Fahri Konsolos Muharrem Kayhan eşlik etti.
2010 yılında kurulmuş Türkiye’de tek olan derneğin Hispanik kültürü tanıtıp İspanyolca dilini sevdirmeyi amaçlayan sosyal ve kültürel etkinlikleri hakkında kendisine sunum yapıldı.

*- Ankara’da İzmir esintisi

Ankara’da Yaşayan İzmirlilerin kurduğu İzmir Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yasin Aksu, 2005 yılında kurucusu olarak yer aldığı, Ankara’daki Ege illeri vakıf ve derneklerinin oluşturduğu EGEM Platformu’nun bu yıl 12.sini düzenleyeceği Ege İlleri Tanıtım Günleri Etkinlikleri için kolları sıvadı, İzmir’de ziyaretlerine başladı.
Aksu kısa açıklamada ‘Başkentte İzmir’i temsil etmek oldukça zor. İzmir kendine has dokusu olan bir kent ve bürokrasinin merkezinde İzmir’i layıkıyla temsil etmek için büyük bir sorumluluk aldığımızın farkındayız. Bu nedenle ilimizin ve ilçelerimizin İzmir’in dışında bir ilde doğru ve layıkıyla tanıtılmasına son derece önem veriyoruz.
İzmir’in enginarı, otları, kumrusunu, boyozunu ve sakızlı kurabiyelerini Ankaralılara tattırırken aynı zamanda belediyelerimizin sosyal ve halkçı belediyecilik adına yaptıkları projelerin de Ankara’da tanıtılmasını ve başka belediyelere örnek olmasını istiyoruz.
Her yıl düzenlediğimiz bu fuarlara yıllık ortalama 400 bin kişi ziyaret ediyor.
Bu anlamda bu sene 12.sini düzenleyeceğimiz Ege İlleri Tanıtım Günleri Etkinliklerinde de yine İzmir’in farkını ortaya koyacağımızı şimdiden gururla ve büyük bir mutlulukla söylüyorum’ ifadelerini kullandı.

*- Yerli üretimde dünya markası

 Medikal ürünler pazarında SALUTEM adlı ürünleriyle hızlı şekilde giren Cemil Has Medikal, gözünü yurtdışına dikti.
Türkiye’nin yerli medikal ozon cihazı SALUTEM’i üreten firma, CE belgesini aldığı ürünleri ile Orta Doğu ve Balkanlar’dan sonra AB Üyesi ülkelere ihracat yapmak için kollarını sıvadı.

*- Vücudumuzun parçalarını kaybediyoruz

Araştırmacı Yazar Hakkı Yılmaz, son günlerde sıkça gündeme gelen iklim değişikliğinin getireceği yıkıcı sonuçlar ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
‘Böyle giderse, insanlık 2040 yılından sonra tedavi olacak ilaç bulamayacak!’
Her 24 saatte ortalama 200 canlı türünün yok olduğu bilgisini paylaşan Yılmaz, ‘ilaçların yüzde 60’ı bitkilerden üretiliyor. Eğer insanlık rant uğruna doğayı yok etmeye devam ederse, 2040 yılı sonrasında, hastalandıklarını tedavi edecek ilaç bulamayacaklar’ dedi
Çevre katliamları, rant için ormanların yok edilmesi, iklim değişikliğine yol açıyor ve biyolojik çeşitliliği yok ediyor.
Eğer buna dur demezsek, bitki türlerinden ilaç üreten firmalar, 2040 yılından sonra organik bitki bulamayacakları için ilaç üretemez noktaya gelecekler.
Ağaçları değil, vücudumuzun birer parçasını kaybediyoruz.
Her 24 saatte yer yüzünde yaklaşık 200 bitki ve canlı türü yok oluyor. Dikkat edin; Türkiye’nin üç tarafı denizler ile çevrili olmasına karşın, balık türünde ve oranında ciddi azalmalar var.
Yaklaşan kıyametin farkına varmak için daha ne olması lazım?

*- Önleyici sağlık sistemi

Türkiye'ye örnek olan ‘Evde Yaşlı, Gebe, Lohusa ve  Bebek Bakım Hizmetleri’ başta olmak üzere sağlık alanında vatandaşların yanında olan Bornova Belediyesi, aynı alanda bu kez özel bir etkinliğe imza attı. Diyabet konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bir şenlik düzenledi. Ege Diyabetliler Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen Diyabet Şenliği İzmir'de ilk oldu.
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, İzmir'in önleyici sağlık sistemi konusunda Türkiye'de öncü olabileceğini belirterek, ‘Diyabet Derneğimiz ile birlikte bir çalıştay yapalım. Bu hastalıkla mücadele konusunda daha somut adımlar atalım. İlkini düzenlediğimiz bu şenliği de geleneksel hale getirelim’ dedi.

*- İşgalden Kurtuluşa İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı (TÜLOV) işbirliğiyle ‘İşgalden Kurtuluşa İzmir’ panel etkinliği 25 Eylül Çarşamba günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde saat: 19.00 de gerçekleşti.
Panelin amacı, tarihimizin en önemli günlerinden olan ve ilki işgalin, ikincisi de kurtuluşun simgesi olarak değerlendirilen 15 Mayıs 1919 ile 9 Eylül 1922 günlerinin önemini dile getirmekti.
Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı (TÜLOV) 2002 yılında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de gösterdiği hedef doğrultusunda, ülkemizi çağdaş ülkeler seviyesinin de üstüne çıkarmak, Türkiye'nin tanıtımı ve lobi çalışmalarını yürütmek için kurulmuştur.
Türkiye'nin çağdaş bireylerini yetiştirmek amacıyla birçok öğrenciye burs sağlayan ve çok sayıda etkinlik gerçekleştiren vakfın temel amaçlarından biri ülkemiz gençlerinin Atatürk ilkelerine bağlı,  evrensel kültür değerleriyle donanmış bireyler olarak yetişmesini sağlamaktır. Türkiye’nin gelişimi, doğru ve etkili tanıtımı yönünde bilimsel, kültürel, sanatsal, turistik, ekonomik alanlarda katkıda bulunmak ve Türkiye’nin yurt içinde ve yurt dışında tanıtıcı faaliyetlerini yürütmektir.

*-

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACİLDEN DE ÖNCELİKLİ

OKULUN DUVAR GAZETESİNDE ATATÜRK

NEREDEYSE İÇ ÇAMAŞIRLARINI BİLE ALACAKLAR